ES iniciatyvai uždrausti žvejoti ryklius dėl pelekų pritarė 960 Lietuvos gyventojų | KaunoDiena.lt

ES INICIATYVAI UŽDRAUSTI ŽVEJOTI RYKLIUS DĖL PELEKŲ PRITARĖ 960 LIETUVOS GYVENTOJŲ

Europos Sąjungos piliečių iniciatyvą „Uždrauskime ryklių žvejybą dėl pelekų – uždrauskime prekybą jais“ (angl. „Stop Finning – Stop the Trade“) parėmė 960 Lietuvos Respublikos piliečių. Tai nustatė VRK, išdavusi sertifikatą, patvirtinantį Lietuvos Respublikos piliečių pritarimo parašų skaičių.

Kaip informuoja VRK, šiai iniciatyvai pavyko surinkti daugiau kaip 1 mln. 200 tūkst. ES piliečių pritarimo parašų 27 ES valstybėse, kurios yra įpareigotos patikrinti juos iki šių metų liepos 20 d.  

Europos Komisija perdavė VRK 987 elektroninius pritarimo šiai iniciatyvai pareiškimus, kuriuos Europos Komisijos interneto svetainėje pateikė Lietuvos Respublikos piliečiai. 

Patikrinusi juos pagal Gyventojų registro duomenis, VRK nustatė tam tikrų neatitikimų: 14 atvejų piliečiai įrašė netikslius asmens kodo duomenis, 8 pritarimo pareiškimus buvo pateikę ne Lietuvos Respublikos piliečiai, o 5 atvejais nurodyta asmens pavardė nesutapo su Gyventojų registro duomenimis. 

Kaip informuoja VRK, Europos piliečių iniciatyva siekiama nutraukti prekybą pelekais Europos Sąjungoje, įskaitant pelekų importą, eksportą ir tranzitą, išskyrus tuos atvejus, kai pelekai dar nenupjauti nuo gyvūno kūno. 

Taip pat šios iniciatyvos atstovai kviečia ES institucijas priimti atitinkamus teisės aktus ir išplėsti ES reglamento taikymo sritį, kad jis apimtų taip pat ir prekybą pelekais, bei prašo Europos Komisijos parengti naują reglamentą, pagal kurį sąvoka „nenupjauti pelekai“ būtų taikoma visai prekybai rykliais bei rajomis Europos Sąjungoje. 

Šios Europos piliečių iniciatyvos koordinatorių teigimu, „Europos Sąjunga yra viena didžiausių pelekų eksportuotojų ir svarbus pasaulinės prekybos pelekais tranzito centras. Taip pat ji yra svarbi ryklių išteklių naudotoja, o patikrinimų jūroje atliekama nedaug, todėl pelekai vis dar neteisėtai būna laikomi laivuose, perkraunami arba iškraunami Europos Sąjungoje“. 

Tam, kad dėl Europos piliečių iniciatyvos būtų pradedamas ES politikos formavimas, reikia, kad ES piliečiai, gyvenantys bent 7 skirtingose valstybėse narėse, ir sulaukę amžiaus, nuo kurio galima balsuoti Europos Parlamento rinkimuose, per vienerius metus surinktų ne mažiau kaip vieną milijoną iniciatyvą palaikančių piliečių pritarimo pareiškimų. 

Lietuvoje už Europos piliečių iniciatyvų koordinavimą yra atsakinga Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).  

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tadas

tai ka dabar valgyt?

Pūgžlys \\\\\..../////

Įtariu liberalieji "gerieji" pašvinkę koncervai pritarė.Siaubas jau LT rykliai įsiveisė? Manau tai masiulių,koncervų pseudonimas,-RYKLIAI.

VRK -idiotai...

su nuplikytom verdanciu vandeniu ausimis....dar palauskit ar lietuvos gyventojai pritaria ,kad negalima rinkti karalisku kobru kiausinius ir juos gert su alum...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS