Europoje vėl kyla sviesto kainos, Lietuvoje jos taip ir nenukrito | KaunoDiena.lt

EUROPOJE VĖL KYLA SVIESTO KAINOS, LIETUVOJE JOS TAIP IR NENUKRITO

  • 2

Kovo mėnesį „Pricer.lt“ skelbė apie prieš Šv. Velykas Lietuvoje stipriai pakilusias populiariausių maisto prekių kainas, šią tendenciją patvirtino balandžio mėnesį paskelbti „Eurostat“ duomenys, kur nurodoma, kad kovo mėnesį metinė infliacija Lietuvoje siekė 2,5 proc. ir buvo viena didžiausių Europos Sąjungoje.

Po mėnesio ir Statistikos departamentas nurodė, kad kovo mėnesį Lietuvoje kainos ir paslaugos buvo 0,4 proc. brangesnės nei ankstesniu periodu.

Balandžio mėnesį „Pricer.lt“ fiksuoja naują sviesto kainų augimo bangą Europoje. Pernai vasarą prasidėjęs ir rudenį pasibaigęs sviesto kainos augimas Europoje palietė ir Lietuvą. Skirtumas tik tas, kad sviesto kainos Lietuvoje pakilo, bet nenukrito kaip tai atsitiko visoje Europoje.

Balandžio mėnesį atlikus www.pricer.lt kainų tyrimą užfiksuota, kad pigiausio sviesto kaina, palyginus su metų pradžia, daugelyje parduotuvių nusistovėjusi ties +-7 eurų riba (parduotuvės: „Maxima“, „Rimi“, Iki“, „Barbora“, „Lidl“), vienintelėje parduotuvėje „Norfa“ pigiausias sviestas daug pigesnis – tyrimo metu jo kaina siekė 5,83 euro už 1 kilogramą. Palyginus su pernai metų liepos mėnesiu, kai prasidėjo sviesto kainų kilimas, balandį pigiausio sviesto kainos buvo pakilusios 2-3 eurais už 1 kilogramą.

Europoje jau matoma nauja sviesto kainos kilimo banga, reikia tikėtis, kad ji nepabrangins šio produkto lietuvaičiams dar labiau, galbūt sviesto gamintojai ir prekybininkai prisimins, kad sviesto kaina po staigaus šuolio Lietuvoje taip ir nesugrįžo į 2017 metų liepos mėnesio lygį.

Balandį atliktas kainų tyrimas rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginus su kovu, atpigo 1,5 proc. „Pricer.lt“ prognozuoja, kad Statistikos departamentas balandį užfiksuos maisto produktų kainų defliaciją.

Tyrimo metu pigiausių prekių krepšelis mažiausiai kainavo parduotuvėje „Norfa“ (49,57 euro), brangiausias e-parduotuvėje „Barbora“ (59,46 euro). Po Šv. Velykų pigiausios „Pricer.lt“ tyrimo prekės labiausiai pigo parduotuvėse: „Norfa“ ir „Iki“, neženkliai brango parduotuvėse „Maxima“ ir „Rimi“.

Per mėnesį žinomų prekių ženklų vidutinis krepšelis taip pat atpigo (2 proc.), žymesnis kainų mažėjimas užfiksuotas parduotuvėse „Rimi“ ir „Iki“. Pigiausiai jau antrą mėnesį iš eilės tyrimo krepšelį buvo galima įsigyti parduotuvėje „Iki“, kur jis kainavo 35,54 euro, brangiausiai parduotuvėje „Norfa“ (39,92 euro).

„Pricer.lt“ analitikai, išanalizavę balandžio mėnesio kainų pokyčių duomenis ir pasaulines maisto produktų kainų tendencijas, daro tokias išvadas:

1. Bananų kainos rinkoje jau nukrito. Lietuvos parduotuvėse kol kas kainos mažėjimo ženklų nėra. Lietuvoje parduotuvėje perkame brangius bananus arba pigius, bet su dideliu prekybininko antkainiu.

2. Saulėgrąžų aliejaus kainos pasaulio rinkose toliau krenta. Lietuvoje to pirkėjas nejaučia.

3. Po ilgo sąstingio pagaliau pradėjo mažėti cukraus kainos ir Lietuvos parduotuvėse.

4. Nuo 2016 metų kritusios kakavos kainos neatpigino šokolado lietuvaičiams. Pasaulio rinkoje jau prasidėjo kakavos kainos kilimas. Nesinori prognozuoti, bet, ko gero, branginti gaminius gamintojai ir prekybininkai tikrai suskubs. 

5. Kava nuo 2017 metų pasaulio rinkose ir toliau pinga. Lietuvoje – tik trumpalaikės kavos kainos akcijos pirkėjams, bet ne lentynos kainos sumažėjimas.

6. Europoje kiaušinių kainos jau sugrįžo į 2017 metų kainų lygį. Lietuvoje jos pakilo ir užsifiksavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

cha

tai kad pas mus tas 'sviestas' susideda is eskiu,zelatinos,krakmolo,alieju ir kitu 'teigiamu' priedu 'pagerinanciu' sviesto kokybe...

na o kaip nebrangs sviestas

jei dabar europoj mada nauja --visos karves susideje silikoninius papus...is kur tas pienas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS