Europos darbo rinkos barometras: Lietuva atsilieka nuo vidurkio | KaunoDiena.lt

EUROPOS DARBO RINKOS BAROMETRAS: LIETUVA ATSILIEKA NUO VIDURKIO

Šių metų lapkritį Europos darbo rinkos barometras antrą mėnesį iš eilės mažėjo tiek pat – 0,7 balo. Šiuo metu jis siekia 102,4. Europos valstybinių užimtumo tarnybų tinklo ir Užimtumo tyrimų instituto (IAB) pagrindinis rodiklis vis dar išlieka aukštesnis nei prieš COVID-19 krizę, bet darbo rinkos atsigavimas stabilizuojasi.

Tačiau kai kuriose šalyse darbo rinkos padėtis vis dar nėra gera: barometras Islandijoje, Kipre, Bulgarijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje šiuo metu yra žemiau kaip 100 balų.

„Europos valstybinės užimtumo tarnybos vis dar pastebi, kad darbo rinkos auga, tačiau matoma tendencija, kad tolesnis nedarbo mažėjimas bus daug lėtesnis nei pastaruoju metu“, – sako Enzo Weberis, IAB prognozių vadovas. Anot jo, tai daugiausiai lemia logistikos procesų trikdžiai visame pasaulyje. 

Europos darbo rinkos barometro nedarbo rodiklių raidos subrodiklis per mėnesį sumažėjo 0,9 balo ir lapkritį siekė 101,3. Tai rodo, kad nedarbingų asmenų skaičius ateityje ir toliau mažės, tačiau šis procesas vyks lėčiau. Būsimo užimtumo augimo antrinis subrodiklis sumažėjo 0,5 balo, iki 103,6, bet vis dar išlieka aukštesnis už nedarbo.

„Nepaisant stipraus ekonomikos atsigavimo vasarą, atsinaujinus pandemijos rizikai ir taikant naujas jos suvaldymo priemones, mažėja Europos darbo rinkos augimo perspektyvos“, – pridūrė M. Weberis.

Europos darbo rinkos barometras yra pagrindinis mėnesio rodiklis, pagrįstas 17 vietinių ar regioninių valstybinių užimtumo tarnybų apklausa. Šios tarnybos įsikūrusios Austrijoje, Bulgarijoje, Kipre, Čekijoje, Danijoje, Belgijos generaliniame direktorate, Belgijoje–Flandrijoje, Belgijoje–Valonijoje, Vokietijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Maltoje, Portugalijoje ir Šveicarijoje. Tyrimą nuo 2018 metų birželio kartu vykdo užimtumo tarnybos ir Užimtumo tyrimų institutas.

Barometro A komponentas rodo artimiausių trijų mėnesių nedarbo rodiklių raidą, atsižvelgiant į sezoniškumą. Tuo tarpu B komponentas prognozuoja užimtumo tendencijas. Nedarbo ir užimtumo komponentų vidurkis sudaro bendrą barometro vertę, o pastarasis pateikia darbo rinkos raidos perspektyvą.

Barometro skalė svyruoja nuo 90 (labai prasta padėtis darbo rinkoje) iki 110 (labai gera padėtis). Pirmiausia yra nustatomas kiekvienos projekte dalyvaujančios užimtumo tarnybos barometro balas. Tuomet pagal nacionalinių balų svertinį vidurkį apskaičiuojamas ir Europos darbo rinkos barometras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS