Iš farmacijos įmonių medikai gavo daugiau nei 2 mln. eurų: prabilo apie korupcijos galimybę | KaunoDiena.lt

IŠ FARMACIJOS ĮMONIŲ MEDIKAI GAVO DAUGIAU NEI 2 MLN. EURŲ: PRABILO APIE KORUPCIJOS GALIMYBĘ

  • 13

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba paskelbė, kiek farmacininkai šiemet sumokėjo gydytojams už seminarus, konsultacijas ar konferencijas užsienyje. Kai kurios sumos siekia daugiau nei dešimtį tūkstančių eurų, praneša LNK.

Nauda farmacininkams?

16 tūkst. eurų – tiek vienu kartu „Novartis“ išmokėjo neurologei už tai, kad ši pasidalijo savo žiniomis ir patirtimi – visą dieną įmonės telefonu atsiliepinėjo atsakiklis. Gydytoją mažesnėmis sumomis parėmė ir kitos farmacijos įmonės, tad susidarė kone 24 tūkst. eurų suma.

Antroji pagal dydį parama – daugiau nei 11 tūkst. eurų šeimos gydytojai iš „Berlin Chemie“. Ši bendrovė panašia suma parėmė ir alergologą. Per tūkstantį medikų iš farmacininkų gavo daugiau nei 2 mln. eurų, dauguma gavo tūkstančius. Vos vienuolika medikų deklaravo gavę 10 eurų.

„Ar jie vėl kaltins medikus, kad jie yra vagys, kyšininkai ir neskaidriai elgiasi? Reikia pagalvoti, iš kur tas neskaidrumas“, – sakė Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Lėšos naudojamos medikų konferencijoms, seminarams ar mokymams Lietuvoje organizuoti, kuriuose kaip pranešėjai atlygį gauna asociacijų vadovai. Taip pat konferencijoms užsienio valstybėse apmokėti.

„Savaime tai joks nusikaltimas, tačiau interesų konflikto ir korupcijos regimybė yra akivaizdi“, – teigė Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Ar jie vėl kaltins medikus, kad jie yra vagys, kyšininkai ir neskaidriai elgiasi?

Farmacijos įmonių parama medikams nėra draudžiama. Tokią paramą būtina tik deklaruoti. Specialiųjų tyrimų tarnyba aiškinasi, kokią naudą iš paremtų medikų gauna farmacininkai. Pavyzdžiui, ar gydytojai savo pacientams išrašo vaistus būtent to gamintojo, kurio paramą gavo. Pastaruoju metu ypač pastebima, kad išaugo valstybės išlaidos kompensuojamiems vaistams.

„Galimai dalis paramos yra ne vien tik deklaruojamais tinklais teikiama, tačiau ir susijusi su tam tikra paramos teikėjų gaunama nauda“, – komentavo Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė.

Sveikatos apsaugos sritis palanki korupcijai

Tokius įtarimus medikai vadina fantazija.

„Čia yra atskirų asmenų fantazijos, nes vaistus išrašinėja pagal jų poveikį“, – kalbėjo A. Gerliakienė.

Apie farmacininkų įtaką medikams žino ir pacientai.

Vaistininkai tiesiog mato, kuris gydytojas kurios kompanijos vaistus pradeda masiškai išrašinėti.

„Girdėta tokių atvejų, kai vaistinėse, ypač tose vaistinėse, kurios yra įsikūrusios gydymo įstaigose, jų vaistininkai tiesiog mato, kuris gydytojas kurios kompanijos vaistus pradeda masiškai išrašinėti. Aišku, šito neturi būti“, – šnekėjo Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Kad sveikatos apsaugos sritis yra viena palankiausių korupciniams susitarimams, pripažino ir sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

„Tie ryšiai kiek įmanoma yra išskaidrinti. Be abejo, dedami ir kiti žingsniai, šiuo metu yra diskutuojama šiais metais pateiktas išvadas, reklaminių medikamentų reglamentavimą sugriežtinti, siekiant kiek įmanoma padaryti juos skaidresnius“, – sakė A. Pečkauskas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos duomenimis, nuo 2014 metų smarkiai išaugo kompensuojamiesiems vaistams skirtos lėšos. Pastaruoju metu už kompensuojamus vaistus valstybė sumokėjo 122 mln. daugiau. Dauguma šių pinigų atiteko septyniolikai farmacijos įmonių. Pernai vaistų, kuriuos tiekė 102 gamintojai, kompensacijoms išleista beveik 325 mln. eurų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Artas

Ne tik israso..... bet ir neisraso pacientui reikalingu vaistu jei ..... Sitiems zverims seniai tapome mesinemis piniginemis ...

Rilvinas Žučys

Už komentarus gerus gauna pinigus.giriasi šlapenkės jau neperka sau negaili šunu kačiu maisto nes krysas geriau mato

Klpd.

Oi kokia naujiena!:D) Visi seniausiai tą korupciją žino ir taip pat žino kad farmacijos mafija Lietuvoje NELIEČIAMA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS