Finansų ekspertės patarimai: kaip tinkamai valdyti šeimos biudžetą vasarą? | KaunoDiena.lt

FINANSŲ EKSPERTĖS PATARIMAI: KAIP TINKAMAI VALDYTI ŠEIMOS BIUDŽETĄ VASARĄ?

  • 2

Prasidėjus kalendorinei vasarai, daugelis Lietuvos šeimų susiduria su neplanuotomis išlaidomis. Savaitgalio poilsis pajūryje, paskutinės minutės atostogos užsienyje ar vaikų laisvalaikis stovyklose gali gerokai apkarpyti šeimos biudžetą ir sutrikdyti finansinį stabilumą. Bendrovės „Credit Service“, valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorė Giedrė Štuopė dalijasi patarimais, kaip tinkamai valdyti savuosius finansus, kad rudens sezono netektų pasitikti tuščia pinigine.

Svarbiausia – planas

Tam, kad šeimos biudžeto valdymas neapkarstų, svarbu nusistatyti taisykles, kurių laikysis visi namiškiai. Finansų ekspertė G.Štuopė pataria, kad tinkamai įvertinti savąją finansinę situaciją padės detalus gaunamų pajamų ir išlaidų apskaičiavimas, įsiklausymas į vienas kito poreikius ir tikslų nustatymas.

„Biudžeto valdymas – tai veiksmų planas, su kuriuo susipažinti turėtų visa šeima. Svarbu suderinti visų namiškių lūkesčius, kad kiekvienas jaustųsi išgirstas ir lygiavertis“, – aiškina G.Štuopė.

Siekiant finansinio stabilumo, rekomenduojama įvertinti savo pajamas, skiriamas asmeniniams poreikiams tenkinti, ir aptarti numatomas išlaidas. Po detalios analizės dažnai paaiškėja, kad kai kurių išlaidų galima neskausmingai atsisakyti, o pinigus skirti ten, kur jų labiau reikia.

Ekspertės teigimu, verta nepamiršti aptarti ir trumpalaikius bei ilgalaikius šeimos tikslus. Tai leis nubrėžti gaires, kam norima taupyti.

„Tikslų nusistatymas yra kiekvienos šeimos individualus sprendimas. Pavyzdžiui, ilgalaikis tikslas galėtų būti vaikų išsilavinimas, o trumpalaikis – artėjančios atžalų vasaros stovyklos“, – teigia finansų ekspertė.

Kaip strategiškai planuoti vasaros išlaidas?

Startuojant vasaros sezonui, patartina tinkamai įsivertinti finansines galimybes, skirtas pramogoms, taip išvengiant nenumatytų piniginių iššūkių. Pasak G.Štuopės, atostogų lūkesčiai turi atitikti šeimos finansines galimybes.

„Svarbu suprasti, kad išlaidos neturi viršyti gaunamų pajamų. Patariama atsakingai įvertinti šeimos narių pajamas ir mėnesines einamąsias išlaidas. Tai padeda lengviau įvertinti savo laisvas lėšas, kurias galima skirti atostogoms“, – pabrėžia finansų ekspertė.

Dar vienas svarbus žingsnis – išlaidų poilsiui įvertinimas. Pasirinkus tikslią atostogų kryptį, patariama išanalizuoti ir išsiaiškinti tikslias skrydžio, transporto, apgyvendinimo, maitinimo ir numatomų pramogų kainas.

„Keliaujant rekomenduojama pasilikti pinginių lėšų nenumatytoms atostogų išlaidoms. Tai sukurs didesnį saugumo jausmą ir leis mėgautis suplanuotu poilsiu be didelių nuostolių“, – akcentuoja G.Štuopė.

Vasaros pramogos vaikams – finansinis iššūkis tėvams

Ne paslaptis, kad didelę šeimos biudžeto dalį sudaro išlaidos atžaloms. Įpusėjus vasarai prasideda tikras vaikų stovyklų bumas. Pasak finansų ekspertės G.Štuopės, įvertintus norų ir realių finansinių galimybių santykį, galima rasti tinkamiausią sprendimą išleidžiant vaikus į stovyklą.

„Vienas iš galimų finansinių sprendimų – išankstinis taupymas. Įvertinus laisvas lėšas, kažkurią dalį kiekvieną mėnesį verta atsidėti taupymui. Svarbu stengtis išsiugdyti taupymo įprotį, kuris padeda jausti didesnį finansinį stabilumą“, – patarimais dalijasi G.Štuopė.

Ekspertės teigimu, jaučiant, kad reikiamos sumos iš anksto sutaupyti nepavyks, verta įvertinti ir atsakingo skolinimosi galimybes. Skolinantis atsakingai ir apgalvotai, vartojimo paskola neapkars, o šeima galės džiaugtis ilgai lauktomis atostogomis.

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus patarimas tėvams – jau įpusėjus vasarai pradėti mąstyti apie būsimas rugsėjo mėnesio išlaidas. Vasaros pradžioje atrodo, kad metas, kai vaikai turės grįžti į mokyklą, dar labai toli, tačiau, laiku paskirsčius biudžetą būsimiems pirkiniams, atžalų paruošimas Rugsėjo 1-osios šventei ir naujam mokslų sezonui bus mažiau finansiškai skausmingas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kap man

valdyti biudžeta kuomet aš gaunu 200 pensijos o mano boba 100?

Kaunietis

Nereikia mokyti,kas nemoka ,to neišmokysi.Savas biudžetas yra asneninis reikalas.Geriau paskolų tegul neduoda begalviam ,nebus problemų tada jiems.Vieni mokina kaip neišleisti pinigus niekalam,kiti sąmoningai reklamuoja paskolas ,bruka reklamas, kad tik pavyktu lengvatikus apgauti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS