G. Bertašius: pieno produktų rinkoje situacija liūdnoka, lengva nebus | KaunoDiena.lt

G. BERTAŠIUS: PIENO PRODUKTŲ RINKOJE SITUACIJA LIŪDNOKA, LENGVA NEBUS

Vienos didžiausių Lietuvoje pieno perdirbimo grupių „Vilvi Group“ vadovas ir akcininkas Gintaras Bertašius sako, kad praėję metai ne tik perdirbėjams, bet ir visiems tiekimo grandinės dalyviams buvo istoriškai geri, tačiau dabartinę situaciją jis vadina „liūdnoka“. Sausį 22 proc. pajamas auginusios grupės lyderis neprognozuoja, kaip seksis dirbti šiemet, tačiau teigė, jog lengva nebus.

„Praėjusieji metai buvo istoriniai mūsų grupei, tiek turbūt sektoriui – ir perdirbimui, ir visai grandinei, turiu momeny ūkininkai, pieno tiekėjai. Jie buvo istoriškai geri“, – penktadienį BNS sakė G. Bertašius.

Tačiau sumažėjus paklausai eksporto rinkose, į kurias keliauja didžioji dalis grupės produkcijos,  dabartinę situaciją jis vadina „liūdnoka“.

„Šiuo metu ką bendrai matome, tai liūdnoka situacija, nes „Vilvi Group“ eksportuoja 90 procentų produkcijos į visą pasaulį, vidaus rinkoje beveik nedirbame, priklausome nuo eksporto rinkų, o jos dabar yra žemumose. Gal kažkokie pragiedruliai ir matosi“, – teigė G. Bertašius.

Šiandien pasakyti, kokia bus ateitis, aš nesiryžtu. Bet tikrai nebus lengva – tai sakau drąsiai

Grupė pranešė sausį gavusi 20 mln. eurų konsoliduotų pajamų, arba 21,7 proc. daugiau nei pernai sausį. Pernai ji gavo 234,1 mln. eurų pajamų – 50 proc. daugiau nei 2021 metais, o per tris praėjusių metų ketvirčius uždirbo 12,33 mln. eurų grynojo pelno.

Grupės vadovas sako, kad situacija rinkose į bet kurią pusę gali keistis labai greitai, todėl nesiryžo prognozuoti šių metų veiklos rezultatų, tačiau tvirtino, kad lengva nebus.

„Paprastai keičiasi į vieną arba kitą pusę, į aukštėjimą ar žemėjimą labai greitai. Šiandien tokioje nestabilioje situacijose – ir pieno rinkose, ir apskritai dėl ekonomikos Europoje, visame pasaulyje, tai turbūt prognozuoti, kas bus metų pabaigoje ar bent antroje pusėje, yra be galo sudėtinga. (...) Šiandien pasakyti, kokia bus ateitis, aš nesiryžtu. Bet tikrai nebus lengva – tai sakau drąsiai“, – kalbėjo G. Bertašius.

Jo teigimu, grupė turi planų, kaip suvaldyti situaciją ir ją suvaldys, tik klausimas – ar per mėnesį, ar per penkis.

„Bendrom frazėm kalbant, turime planus, tai tikrai suvaldysime situaciją. Aš manau, kad čia ne dugnas yra, kad antro dugno nebus, o po dugno yra atsitiesimas, tik klausimas – kiek greitai, ar čia reikės mėnesio, ar penkių mėnesių. Tam tikrų įžvalgų turime, turbūt, pragiedrulių visgi matome“, – sakė G. Bertašius.

„Nežiūrint į viską mes esame tik tarpininkai, kurie perdirba pieną ir bando prisitaikyti prie situacijos: prie energetinių didesnių išlaidų, kurios dabar jau, aišku pinga, prie eksporto rinkose sumažėjusių gatavų produktų kainų“, – pridūrė jis.

Lietuvoje smarkiai kritusiomis pieno supirkimo kainomis pasipiktinę ūkininkai šią savaitę pradėjo protesto akcijas, prie pagrindinių perdirbėjų ir prekybininkų administracijos pastatų pirmadienį jie statė žalius kryžius, gyventojams dalijo pieną nemokamai, jį išpylė.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, gruodį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina mažėjo antrą mėnesį iš eilės – ji siekė 51 centą už kilogramą.

„Vilvi Group“ sudaro Vilkyškių pieninė, „Modest“, Kelmės pieninė, „Kelmės pienas“, „Pieno logistika“ ir Latvijos „Baltic Dairy Board“. Grupės akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Argi ne paradoksalu:

Pieno baronai grąžo rankas, kad už siūrio kilogramą eksporto rinkose nebegauna nė 4 eurų. Ogi Lietuvoj, krautuvėn nuėjęs, neaptinku sūrio, pigesnio, nei 8 eur/kg. Kiek dar šelpsim tuos "varguolius"?

Dainius

Įdomu,. kiek žunaliūgos gauna už tokius pradažnus straipsnius?

cinikas

pieno perdirbėjų ir prekybininkų godumas iš pieno rinkos išstums ūkininkus ir pirkėjus. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS