Po nurodymo atnaujinti rusiškų prekių tranzitą kelia G. Landsbergio atsakomybės klausimą | KaunoDiena.lt

PO NURODYMO ATNAUJINTI RUSIŠKŲ PREKIŲ TRANZITĄ KELIA G. LANDSBERGIO ATSAKOMYBĖS KLAUSIMĄ

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad ministerija šiuo metu nagrinėja Europos Komisijos (EK) pateiktas gaires dėl Kaliningrado, o savo vertinimą pateiks vėliau.

„Nagrinėjam. Komentarai vėliau“, – Eltai teigė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad trečiadienį EK paskelbė gaires, pagal kurias leido Rusijai geležinkeliais per Europos Sąjungos (ES) teritoriją gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningradą, tačiau tranzitas bus galimas tik tokiu atveju, jei šios prekės nebus naudojamos kariniams tikslams.

EK nurodė, kad Rusiją ir Kaliningradą skirianti Lietuva galės blokuoti tik dvejopo naudojimo prekių tranzitą, tačiau dabar Rusija per jos teritoriją galės gabenti kitas sankcionuotas prekes, įskaitant metalą. Nepaisant to, tranzitas automobilių keliais lieka draudžiamas.

Lietuva plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą apribojo birželio 17 d. įsigaliojus ES sankcijoms. Kaip tvirtino atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį.

Sekmadienį įsigaliojo ES sankcijų pakete numatytas draudimas nuo liepos 10 d. neleisti iš Rusijos per ES teritoriją gabenti cementą, alkoholį ir įvairias prabangos prekes. Šiuo sprendimu, cementas ir alkoholis taip pat tranzitu per ES teritoriją negalės pasiekti Kaliningrado srities.

Nuo rugpjūčio 10 d. turėjo įsigalioti kitų prekių – anglies ir kito kietojo iškastinio kuro gabenimo iš Rusijos per ES teritoriją – draudimas, o žiemą turėjo būti uždrausta ES šalimis gabenti rusišką naftą.

Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu bei pagrasino atsaku, turėsiančiu poveikį visiems Lietuvos gyventojams.

Reikalauja ministro atsakomybės

Po EK išaiškinimo dėl sankcijų Kaliningrado tranzitui opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ paskelbė reikalaujanti G. Landsbergio atsakomybės.

„Trečiadienį sulaukus išaiškinimo iš EK, kad sankcionuotų prekių gabenimui iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą bus padarytos išimtys, Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ teigia, kad kyla daug klausimų tiek dėl prasto Užsienio reikalų ministerijos darbo, tiek dėl Vyriausybės strateginės komunikacijos visiško nebuvimo“, – sakoma frakcijos pranešime spaudai.

Demokratai skelbia kitą savaitę pokalbio kviečiantys ministrą G. Landsbergį paaiškinti, kaip vyko derybos su Europos Komisija ir kas nulėmė „nepalankius sprendimus Lietuvai“. Demokratai taip pat sako svarstysiantis ministro atsakomybės klausimą.

Demokratų lyderis Saulius Skvernelis pranešime sako, Lietuva nesugebėjo apginti pozicijos dėl Kaliningrado tranzito per šalies teritoriją ir taip buvo sužlugdyta sankcijų esmė, taip pat mestas šešėlis ant valstybės, padaryta žala jos įvaizdžiui kaip solidžios ir atsakingos partnerės.

Saulius Skvernelis

„Ministro veikla jau tampa įprastu vienašališku veiksmu, ne tik sukeliančiu tarptautines ir ekonomines pasekmes visai valstybei, bet ir paliekančius mus vienišus tarptautinėje arenoje. Tai netoleruotina. Pasitikėjimo kreditas taip smarkiai susvyravęs „Belaruskalij“ ar Taivano atstovybės atvejais dabar jau visiškai išseko. Turime svarstyti jo atsakomybės klausimą“, – cituojamas Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Giedrius Surplys tuo tarpu BNS sakė, kad EK leidimas Rusijai gabenti sankcionuotas prekes Kaliningrado tranzitu yra racionalus, išmintingas, ir reikia jo laikytis.

„Tą sprendimą buvo galima numatyti, mes visą laiką džiaugiamės, kad esame Europos Sąjungos ir NATO nariai, šį sprendimą priėmė EK ir mes jį turime vykdyti. Nereikėtų purkštauti, kad čia kažkiek prarandame suvereniteto, nes Kaliningrado tranzitas visad buvo ES klausimas, ir tiesiog vykdyti tą sprendimą, kaip jis aprašytas“, – BNS trečiadienį sakė G. Surplys.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Ministro veikla jau tampa įprastu vienašališku veiksmu.

„Manau, ES įvertino visą situaciją, jos rimtumą ir pasirinko kelią be reikalo neeskaluoti tų dalykų, kurie prie karo Ukrainoje baigties turbūt labai ženkliai neprisideda, bet mūsų saugumui tikrai gali pakenkti, ir mes tai jau matėme, hibridinės atakos, kurios buvo sėkmingai atremtos, bet jos buvo tik vienas iš galimų neprognozuojamo režimo pasirinktų ginklų, kad apsunkintų mūsų gyvenimą“, – situaciją komentavo G. Surplys.

Jis teigė, kad Kaliningrado tranzitu transportuojamų prekių kiekiai nėra dideli ir sankcijos didelės žalos Rusijai nepadaro, o Lietuvos pritaikyti draudimai neatpirko išaugusio grėsmių lygio.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, EK gairės, Kaliningrado tranzitas, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (101)

Švanc'berg \\\\\\.....//////

Kas ir kada pastatys tą individą į vietą su skuzbezdalio galva.

>bet kalbėk apie straipsnio komentarą...

Ne tau mane mokyti, ką ir kaip kalbėti. Savęs daugiau žiūrėk.

>Nežianu Jūsų kakučio kiekį

Tai pauostyk ir sužinosi tą mano kakučio kiek.į Kiek čia truksi pauostyti? Viens du ir tu jau žiniuonis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS