G. Landsbergis: Lietuva pasiryžusi naudotis galimybėmis Pietryčių Azijos regione | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: LIETUVA PASIRYŽUSI NAUDOTIS GALIMYBĖMIS PIETRYČIŲ AZIJOS REGIONE

  • 28

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Lietuva pasiryžusi naudotis galimybėmis Pietryčių Azijos regione.

Taip jis kalbėjo penktadienį Briuselyje, kur pristatė Lietuvos veiksmų planą Indijos ir Ramiojo vandenynų regionui.

„Lietuva neseniai priėmė pirmąją Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategiją ir yra tvirtai pasiryžusi naudotis naujomis galimybėmis regione, ypač tokiuose sektoriuose kaip elektronika, biotechnologijos, lazeriai ir atsinaujinanti energija. Be to, sustiprinome savo diplomatinį buvimą atidarydami ambasadas Australijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre ir prekybos atstovybę Taipėjuje“, – pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Europos Sąjungos (ES) Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono užsienio reikalų ministrų forume jis pristatė Lietuvos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategiją bei veiksmų planą, kuriuo siūlo šio regiono šalims kartu dalyvauti tarptautinių formatų iniciatyvose dėl taisyklėmis grindžiamos pasaulio tvarkos stiprinimo.

Anot G. Landsbergio, norint užtikrinti Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono klestėjimą reikia kurti atsparesnę ekonomiką, kuri yra mažiau pažeidžiama prievartos ir kitų iššūkių.

„Ekonominė prievarta buvo įmanoma tol, kol nepasiekėme ekonominės ir energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos. Dėl šių priežasčių mūsų pastangos buvo sutelktos į ilgalaikes strategijas, skirtas pagerinti ekonominį atsparumą, stiprinti energetinį saugumą ir diversifikuoti eksporto rinkas“, – kalbėjo ministras.

Stiprindama ryšius su su Pietryčių Azija, Bendrija siekia sumažinti priklausomybę nuo Kinijos.

Lietuvos institucijos pabrėžia, kad išaugęs eksportas į kitas Indijos ir Ramiojo vandenyno šalis atsveria smukusią prekybą su Kinija.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad Kinija veikiau yra strateginis ES priešininkas nei partneris, o Bendrijos narių požiūris į šią Azijos šalį po truputį keičiasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Ja ja

Taip, eksportuosim klumpes uz cinamona salim, kurios auga. Nieko keisto, kad susitikime su japonais ant kedutes koridoriuje pasodino nuotraukai.

ArunaS

Propesorius pezo po žingsnelį , o anūkėlis - greituoju būdu

idomu

Jis visiškas imbicilas - daunas ar talentingas sukčius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS