G. Šimkus: naujos statybos būsto mažėja – NT rinkos pasiūloje formuojasi „kakleliai“ | KaunoDiena.lt

G. ŠIMKUS: NAUJOS STATYBOS BŪSTO MAŽĖJA – NT RINKOS PASIŪLOJE FORMUOJASI „KAKLELIAI“

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, kad nekilnojamojo turto (NT) rinka šiuo metu įkaitusi, kadangi joje stebima gan didelė paklausa ir jos neatliepianti pasiūla, kurios augimą slopina ir administracinės kliūtys. Taip pat Banko vadovas pažymi, kad paklausos šuolį paskatino į Lietuvą atvykę ukrainiečiai.

„Laisvo gyvenamojo būsto, ypač naujos statybos, fondas mažėja“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Šimkus.

Jo teigimu, būstų trūkumą lėmė sulėtėję statybos leidimų išdavimų tempai, kurių, pasak G. Šimkaus, ypač sumažėjo Vilniuje. Taip pat G. Šimkus aiškino, kad NT, kaip ir žaliavų, energijos, ar maisto produktų, rinkoje jaučiamas „paklausos ir pasiūlos atotrūkis“. Būsto kainos taip pat kyla dėl darbuotojų trūkumo.

„NT rinkoje yra labai tam tikra prasme panaši situacija – pasiūlos pusėje formuojasi kakleliai“, – pabrėžė G. Šimkus.

Jis taip pat komentavo, kad Rusijai užpuolus Ukrainą būsto paklausa buvo šiek tiek sumažėjusi, tačiau labai greitai vėl pakilo į panašų lygį kaip ir prieš karą. Banko vadovo teigimu, NT paklausa šiuo metu yra „įdomiai stipri“, kadangi gyventojai tokį brangų turtą kaip būstas 50 proc. finansuoja nuosavomis lėšomis.

„Paklausa stipri įdomiai, nes įprastai tokį turtą žmonės perka finansuodami kreditu, nes toks turtas yra labai brangus. Ir tada makroprudencinė politika, kurią vykdome, yra veiksminga. Dabar matome, kad 50 proc. sandorių vyksta nuosavomis lėšomis. Iš kur jos? Tai yra ir tos pačios santaupos (...), bet pakankamai dideli tų santaupų kiekiai susikoncentravo kaip tam tikros fiskalinės paramos, skirtos kovai su pandemija, pasekmė“, – svarstė G. Šimkus.

Be to, Banko valdybos pirmininko teigimu, įtampą NT rinkoje skatino ir prasidėjus karui gimtinėje į Lietuvą atvykstantys ukrainiečiai. Nors, anot G. Šimkaus, Lietuvoje trečiųjų šalių piliečių ir iki karo buvo daug, jie dirbo srityse, kurių darbuotojai neprisidėdavo prie NT paklausos augimo.

„Skirtumas nuo tų iš trečiųjų šalių dirbusiųjų, kurie gyveno prieš tai, kurių dalis Lietuvą paliko, kad tie žmonės daugiausia dirbo transporto sektoriuje, jų Lietuvoje net nebuvo. Arba tie žmonės dirbo statybose ir gyveno prastomis sąlygomis – trise bendrabutyje ir pan.“, – dėstė G. Šimkus.

„Dabar turim atvažiavusias daugiausia moteris su vaikais. Nebūtinai tai yra nepasiturintys, kai kurie iš tikrųjų gali išsinuomoti tą būstą“, – aiškino jis.

Anot Lietuvos banko vadovo, šiuo metu NT kainos Lietuvoje pervertintos maždaug dešimtadaliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS