G. Skaistė: minimali alga galėtų didėti „kažkur per vidurį“ tarp 800 ir 871 euro | KaunoDiena.lt

G. SKAISTĖ: MINIMALI ALGA GALĖTŲ DIDĖTI „KAŽKUR PER VIDURĮ“ TARP 800 IR 871 EURO

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako tikinti, kad darbdaviai ir darbuotojai antradienį Trišalėje taryboje ras bendrą sutarimą, kiek nuo kitų metų turėtų augti minimali mėnesio alga (MMA). Ji kartojo, kad MMA ir neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) turėtų augti panašiu tempu.

Darbuotojų atstovams siūlant MMA didinti mažiausiai 19 proc. iki 871 euro, o pramonininkams – iki 800 eurų G. Skaistė sako, kad sprendimas galėtų būti „kažkur per vidurį“.

„Tikimės, kad darbdaviai ir darbuotojai ieškos bendro sutarimo ir galbūt tas bendras sutarimas yra kažkur per vidurį, atsižvelgiant į visas aplinkybes, kurios šiuo metu yra – ekonominis neapibrėžtumas, bet tuo pačiu matome, kad svarbu išsaugoti žmonių perkamąją galią, jų motyvaciją dirbti ir MMA bet kokiu atveju turėtų augti. Klausimas, kiek“, – žurnalistams Seime antradienį sakė G. Skaistė.

Pasak jos, Vyriausybė mano, kad būtų galima derinti MMA ir NPD didinimą, taip mažinant gyventojų mokestinę naštą.

„Tikiuosi, kad Trišalėje taryboje tai bus naudojamas kaip vienas iš instrumentų, kuris galėtų šiek tiek sušvelninti MMA augimą verslui. Kiek NPD galėtų augti, šiandien pasakyti negaliu. Šie du dydžiai turėtų augti panašiu tempu“, – sakė ministrė.

Pasak G. Skaistės, NPD ir MMA sulyginimas dabar būtų per didelė našta biudžetui, tai galėtų kainuoti apie 300-500 mln. eurų.

Vyriausybei, darbdaviams ir darbuotojams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį tarsis dėl MMA didinimo nuo kitų metų sausio.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą.

Šiemet MMA siekia 730 eurų neatskaičius mokesčių, arba 550 eurų „į rankas“.

Galutinį sprendimą dėl MMA turės priimti Vyriausybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Net 500 į rankas nebus po tokio "didinimo"

Gal patys tie iš ministerijų ir politikos tegu eina kasininkės parduotuvėse ir sniego kasėjais žiemą atidirbti už savo iki šiol gautas algas?

Giriames,

kad esame Europoje,o atlyginimai - vis dar rusiski...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS