G. Skaistė siūlymus dėl papildomų lėšų gynybai žada per kelias savaites | KaunoDiena.lt

G. SKAISTĖ SIŪLYMUS DĖL PAPILDOMŲ LĖŠŲ GYNYBAI ŽADA PER KELIAS SAVAITES

Finansų ministrė Gintarė Skaistė Vyriausybės siūlymus dėl papildomų lėšų gynybai žada pateikti per artimiausias kelias savaites.

„100 proc. sudėliojimo dar nėra, bet (...)  tikimės, kad per artimiausias pora savaičių įstatymo projektas gynybos fondo bus registruotas, tikslas – priimti Seimo pavasario sesijoje, kad būtų galima pradėti taikyti nuo 2025 metų“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė finansų ministrė.

Apie specialaus fondo gynybai steigimą premjerė Ingrida Šimonytė pranešė balandžio viduryje. Jame būtų kaupiamos lėšos gynybai iš didesnių mokesčių, į jį taip pat galėtų aukoti gyventojai ar verslas. Ministrė pirmininkė tuomet taip pat teigė, kad siūlymai bus parengti per artimiausias savaites.

Gynybos finansavimą politikai nori didinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), siekiant kariuomenėje greičiau kurti diviziją, iki 2027 metų priimti Lietuvoje Vokietijos brigadą ir pasirengti visuotiniam šaukimui.

Premjerė anksčiau yra sakiusi, kad politikai ir socialiniai partneriai artėja prie susitarimo dėl kelių šaltinių didinti finansavimą gynybai, tarp jų – didesnio pelno mokesčio tarifo. Ji vėliau įvardijo, kad galimos diskusijos dėl šio mokesčio didinimo 1,5 ar 2 procentiniais punktais. 

Tarp siūlymų taip pat gali atsirasti didesnis gyventojų pajamų mokesčio tarifas savarankiškai dirbantiesiems.

Sakyčiau, kad konkretaus sutarimo, kaip atrodys ta lego dėlionė dar šiandien nėra, tačiau jau einame, manau, į pabaigą.

„Viskas priklausys nuo galutinio susitarimo, – kalbėjo G. Skaistė. – Tų plaukiojančių detalių, kurios galėtų sudaryti gynybos fondo pajamas, jų yra šiek tiek daugiau. Ne tik pelno mokestis, yra keletas iniciatyvų, finansų ministerijos buvo pateiktos keturios alternatyvos.“

„Sakyčiau, kad konkretaus sutarimo, kaip atrodys ta lego dėlionė dar šiandien nėra, tačiau jau einame, manau, į pabaigą“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, siekiama parengti tokį projektą, kuris sulauktų „plačiausio politinių partijų palaikymo Seime“.

„Tų variantų, kaip galėtų būtų, tų pasiūlymų išsakyta nemažai. Tame tarpe ir žaliųjų akcizų pokyčiai, kurie galėtų prisidėti ir prie Žaliojo kurso, taip pat draudimo mokestis. Variantų yra daugiau, nei plačiausiai diskutuojama“, – kalbėjo G. Skaistė.

Jos teigimu, siūlymus dėl mokesčių didinimo gynybai Seimui planuojama pateikti paketu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Šiman-puske \\\\\.../////

įtariu,kad po kelių savaičių savo kameroj lovą klosi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS