Grūdų, ankštinių augalų ir rapsų derlius per metus augo iki 7,3 mln. tonų: kokybė tiko ne visiems | KaunoDiena.lt

GRŪDŲ, ANKŠTINIŲ AUGALŲ IR RAPSŲ DERLIUS PER METUS AUGO IKI 7,3 MLN. TONŲ: KOKYBĖ TIKO NE VISIEMS

  • 1

Lietuvoje grūdų, ankštinių augalų ir rapsų šiemet užauginta apie 7,3 mln. tonų, arba 7 proc. daugiau nei pernai, kai derlius siekė 6,8 mln. tonų, pranešė Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacija (LGPPA).

Anot asociacijos prezidento ir bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ direktoriaus Karolio Šimo, šie metai buvo sunkūs, grūdų sektorius daug kartų reagavo į precedento neturinčius kainų svyravimus rinkose, dėl derliaus kokybės ir pakitusių geopolitinių aplinkybių ieškojo naujų rinkų.

„Buvo sunkūs metai, tačiau sektorius šiandien pelnytai gali būti laikomas vienu perspektyviausių ir tvariausių Lietuvos pramonės sektorių, kuris jau artimiausioje ateityje šaliai uždirbs dar daugiau, jei bus užaugintas kokybiškas derlius“, – pranešime sakė K. Šimas.

Šiandien negalime planuoti būsimo derliaus pardavimų dėl galimų reikšmingų kokybės netekimų.

Vasarą asociacija prognozavo, kad šiemetinis derlius savo apimtimi bus panašus į pernykštį. Anot K. Šimo, šiemet Lietuvoje užauginti grūdai buvo prastesnės kokybės, tiko ne visiems pirkėjams, todėl teko ieškoti naujų rinkų.

„Šiemet Lietuvoje užauginti grūdai buvo specifiniai, maži, turintys mažesnį baltymingumą,  ne visoms šalims jie įtiko. Todėl pardavėjams teko ieškoti naujų rinkų, nemaža dalis parduota ne maisto sektoriui, o pramoniniam perdirbimui. Didžioji dalis jau eksportuota. Tikimasi, kad ir likusi antra sezono pusė leis Lietuvai surasti rinkas ir pabaigti sezoną be didelių nuostolių“, – sakė jis.

Per sezoną, kuris prasidėjo pernai liepą ir baigėsi šių metų birželį, Lietuvos grūdų ir rapsų eksportas siekė 4,23 mln. tonų, kurio vertė – 1,33 mlrd. eurų, pagal kviečių eksporto apimtis Lietuva yra pasaulio grūdų eksportuojančių valstybių penkioliktuke.

K. Šimas sako, kad praėjęs sezonas iki javapjūtės buvo vienas iš geriausių istorijoje, nes atrasta daug naujų rinkų, tokių kaip Irakas, Indonezija, Meksika.

„Įmonės suvaldė kainų svyravimus, parodė atsparumą krizėms ir karo Ukrainoje pasekmėms Lietuvos ekonomikai. Ką tik iškrautas „Agrokoncerno grūdų“ laivas Irake, „Linas Agro“ grūdus gabenantis laivas yra pakeliui į Indoneziją. Atidaryta Meksikos rinka“, – sakė K. Šimas.

Asociacija pažymi, kad 2023 metų pradžioje laukiama derliaus ir eksporto duomenų atnaujinimo. 

Pasak K. Šimo, kitų metų javapjūtė kelia nerimą dėl grūdų kokybės, neįmanoma nuspėti būsimo derliau kainos.

„Šiandien negalime planuoti būsimo derliaus pardavimų dėl galimų reikšmingų kokybės netekimų. Įprastai, mes galėdavome kalbėti apie būsimus sandorius, dabar ne, nes nesame užtikrinti, ar galėtume įvykdyti aukštesnės kokybės pardavimo kontraktus. Kalbant bendrai, bijome netekti ne derliaus, bet jo kokybės. Taip pat išlieka neaiškumas dėl grūdų kainos, šiandien kol kas sunku net įsivaizduoti būsimo derliaus kainas“, – teigia K. Šimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

WC

Lietuva net duonos uzauginti nesugeba.Grudai tinka tik biokurui ir tai ne visi...Vadinas suds,o ne valstybe...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS