I. Šimonytė: planas, kaip ketinama panaudoti Atsigavimo fondo paramą, bus paskelbtas penktadienį | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ: PLANAS, KAIP KETINAMA PANAUDOTI ATSIGAVIMO FONDO PARAMĄ, BUS PASKELBTAS PENKTADIENĮ

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad penktadienį rengiamasi viešosioms konsultacijoms su socialiniais partneriais pateikti planą, kaip Lietuva ketina panaudoti iš Europos Sąjungos (ES) Atsigavimo fondo gautą paramą.

„Procesas prasidėjo dar buvusios Vyriausybės darbo metu. Dalis šito plano komponentų buvo teikiama Europos Komisijai (EK) dar buvusios Vyriausybės ir buvo jau šitos Vyriausybės darbo metu grąžinta su EK pastabomis. Vyriausybė pertvarkė tą plano struktūrą pagal savo Vyriausybės programą ir diskusijos su EK vyko ir tebevyksta iki šiol. Taip yra ir visų kitų valstybių narių atžvilgiu. Planas viešai bus paskelbtas konsultacijoms su socialiniais partneriais rytoj ir tada visos suinteresuotos pusės turės galimybę jau dėl dokumento pasisakyti“, – Seime per Vyriausybės valandą sakė I. Šimonytė, atsakydama į Seimo nario Vytauto Bako klausimą.

Planas viešai bus paskelbtas konsultacijoms su socialiniais partneriais rytoj ir tada visos suinteresuotos pusės turės galimybę jau dėl dokumento pasisakyti.

Premjerė tikino, kad dėl plano krypčių diskusijos su socialiniais partneriais vyko pastarąjį pusantro mėnesio.

„Buvo ne vienas susitikimas ir su savivalda, ir su švietimo atstovais, ir su kitų sričių atstovais apie tai, kas tame plane turėtų būti“, – akcentavo ministrė pirmininkė.

I. Šimonytės teigimu, dėl ,Atsigavimo fondo yra daug klaidingų įsitikinimų, kad „tai yra begalinis pinigų maišas.“

„Tai yra 2 mlrd. eurų Lietuvai. Lyginti su ES biudžetu, tuo rutininiu biudžetu, kurį mes esame susiderėję visame pakete, tai yra šeštadalis lėšų. Tai tikrai nėra pagrindiniai pinigai ar pagrindinis finansinis šaltinis. Ženklus, bet tikrai ne pagrindinis. Kitas dalykas – yra aiškios išankstinės nuostatos iš EK ir lūkesčiai valstybėms narėms, kad tai yra ne šiaip pagaivinimo planas, o planas, kuriuo turi būti finansuojamos reformos, dėl kurių ES mums priekaištus reiškia pastaruosius 10 metų, plius tam tikri išankstiniai reikalavimai dėl skaitmeninimo ir žaliosios transformacijos“, – sakė I. Šimonytė.

EK, reaguodama į COVID-19 sukeltas ekonomines ir socialines pasekmes, praėjusių metų gegužę pristatė Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę. Pagal ją Lietuvai yra numatyta 2,225 mlrd. eurų dotacijų.

Siekiant gauti numatytą finansavimą, EK turi patvirtinti Lietuvos nacionalinį Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą, kurį Lietuva turi parengti iki šių metų balandžio 30 dienos. Pagrindinės plano patvirtinimo sąlygos – investicijų planavimas esminių reformų įgyvendinimui atsižvelgiant į Tarybos rekomendacijas, investicijų proporcijų žaliajai pertvarkai (37 proc.) ir skaitmeninimui (20 proc.) atitikimas bei investicijų suderinamumas ir papildomumas su kitomis investicinėmis priemonėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

J

Nori žudyti ir toliau tautą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS