Į užterštą teritoriją patekusiems Alytaus rajono ūkiams – vis mažiau ribojimų veiklai | KaunoDiena.lt

Į UŽTERŠTĄ TERITORIJĄ PATEKUSIEMS ALYTAUS RAJONO ŪKIAMS – VIS MAŽIAU RIBOJIMŲ VEIKLAI

Praėjus pusmečiui po gaisro, kilusio Alytaus padangų perdirbimo įmonėje, užterštoje rajono teritorijoje, į kurią patenka 10 kaimų, tęsiami geriamojo vandens, dirvožemio, žolės ir želmenų, gyvūninės produkcijos (pieno, kiaušinių, mėsos, žuvų) laboratoriniai tyrimai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiais metais jau atrinko daugiau kaip 50 įvairių mėginių. Įvertinus naujausius tyrimų duomenis, vis daugiau Alytaus rajono ūkininkų gali pradėti ganyti gyvulius ganyklose.

Nors daugelio mėginių tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų reikalavimus ir taršos dioksinais ar kitokiais teršalais nebuvo nustatyta, tačiau patvirtinti ir keli atvejai, kai dioksinų koncentracija viršijo didžiausią leistiną normą.

VMVT specialistai tyrimams atrinko 23 žolės ir želmenų mėginius, taip pat ištirtas 14 šachtinių šulinių vanduo. Tyrimams į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją taip pat pristatyti 8 ūkinių ir medžiojamų gyvūnų kepenų, 1 tvenkinių žuvies ir 3 vištų kiaušinių mėginiai. Laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad iš 30 ištirtų mėginių, 28 atitiko teisės aktų reikalavimus – taršos sunkiaisiais metalais, dioksinais ar daugiacikliais aromatiniais angliavandeniliais nenustatyta.

Ūkininkams, kurių ganyklų žolės mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus, leista naudoti šias ganyklas gyvuliams ganyti ir pašarinei žaliavai ruošti. Gyventojai informuoti ir apie šachtinių šulinių vandens tyrimų išvadas. Ištirtuose mėginiuose su gaisro padariniais susijusios taršos nebuvo nustatyta, tačiau vieno šachtinio šulinio savininkai informuoti apie vandenyje aptiktą ženklų nitratų kiekį.

Didžiausią leistiną koncentraciją viršijanti tarša dioksinais nustatyta 2 mėginiuose. Reikalavimų neatitiko 1 žolės mėginys, atrinktas vienoje iš tikrintų ganyklų, ir 1 vištų kiaušinių mėginys. Šiuose ūkiuose vykdomi detalesni tyrimai.

Šiuo metu dar laukiama 25 žolės, vandens, pieno, kiaušinių mėginių tyrimų rezultatų. Be to, tikimasi, kad artimiausiu metu savo išvadas dėl galimo dirvožemio užterštumo pateiks ir grunto mėginius atrinkę Lietuvos geologijos tarnybos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai.

Šiuo metu nė vienam Alytaus rajono ūkininkui nėra taikomų apribojimų tiekti rinkai ar naudoti savo reikmėms žaliavinį pieną. Norint parduoti ar skersti ūkinius gyvūnus mėsai, turi būti atlikti privalomi dioksino tyrimai. Primename, kad atsižvelgiant į laboratorinių tyrimų duomenis ir mokslininkų pateiktą rizikos vertinimą dėl itin didelės taršos dioksinais, minėtoje teritorijoje teko nugaišinti ir sunaikinti 44 galvijus, 72 avis ir ožkas, daugiau kaip 400 naminių paukščių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS