Įspėjimai apie žalą ant alkoholio taros: vieni mato prasmę, kiti – naivumą | KaunoDiena.lt

ĮSPĖJIMAI APIE ŽALĄ ANT ALKOHOLIO TAROS: VIENI MATO PRASMĘ, KITI – NAIVUMĄ

Airijai ketinant tapti pirmąja šalimi pasaulyje, kur ant alkoholio produkcijos būtų pateikiami įspėjimai apie žalą, kai kurie Lietuvos parlamentarai mano, kad tai gera pradžia Europoje, kiti sako, jog tai tik simbolinė priemonė, o verslo atstovai idėją vadina naivia.

„Valstietis“ Aurelijus Veryga BNS tvirtino, kad apie iniciatyvą ant alkoholinių gėrimų butelių klijuoti etiketes apie jo daromą žalą sveikatai kalbama jau ne vienus metus. Jis teigė, kad vartotojai, pirkdami alkoholį, turi teisę gauti patikimą informaciją, kokį poveikį jo vartojimas turi sveikatai.

„Gerai, kad airiai ryžtasi tą daryti. Jau buvo kreipimasis į Europos Komisiją, kad atsirastų bendros europinės iniciatyvos. Lietuva, manau, galėtų ruošti tokius siūlymus ir pas mus tokia priemonė galėtų atsirasti“, – kalbėjo A. Veryga.   

„Tai toks sveiko proto siūlymas, nes visur kitur ant maisto produktų privaloma nurodyti tam tikrą informaciją“, – pridūrė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Jis kritikavo dabartinį įspėjamąjį ženklą apie alkoholio žalą nėščioms moterims – jis, pasak parlamentaro, yra nepakankamas. Be to, A. Veryga įsitikinęs, kad atgrasymo būdas nuo vartojimo klijuojant tokias etiketes būtų kur kas pigesnis negu visuomenės švietimas.

„Socialinė reklama be galo brangi, ne visus ji pasiekia, o ant pakuotės informaciją neišvengiamai pamatysi, todėl gamintojai taip nenori jos“, – pabrėžė A. Veryga.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko konservatoriaus Antano Matulo teigimu,  įspėjamosios etiketės ant alkoholinių gėrimų būtų tik simbolinė priemonė.   

„Tos informacijos, kad alkoholis daro žalą, yra pilna. Nežinau, ar rastume žmogų, jauną ar pagyvenusį, kuris sakytų, kad alkoholis nekenkia, nežinotų, jog nekenkia“, – BNS sakė parlamentaras.

Kalbėdamas apie galimybes Lietuvoje įvesti tokį reikalavimą, jis tvirtino, jog pirmiausia derėtų įvertinti Airijos patirtį.

„Žiūrėsim, kokių rezultatų duos Airijos priemonės, bet Pasaulio sveikatos organizacija yra įvardinusi keletą priemonių, kurios duoda efektą: prieinamumas, kaina ir reklamos nebuvimas. Visi šie dalykai Lietuvoje realizuoti“, – sakė komiteto vadovas.

Nežinau, ar rastume žmogų, jauną ar pagyvenusį, kuris sakytų, kad alkoholis nekenkia, nežinotų, jog nekenkia.

Ji pabrėžė, kad Lietuvoje keičiasi alkoholio vartojimo kultūra, nes žmonės mažiau išgeria stipriųjų gėrimų, o daugiau vyno ir alaus, šie gėrimai turi mažesnį poveikį sveikatai. 

Tuo metu Alkoholio gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovas lobistas Mantas Zakarka įsitikinęs, kad toks siūlymas yra naivus: „Ar tas vienas užrašas galėtų ką nors pakeisti?“

Jis taip pat siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad į Lietuvą daug alkoholio produktų  importuojama, o užsienio gamyklos, pasak M. Zakarkos, dėl Lietuvos, kuri yra maža rinka, nespausdins atskirų etikečių, todėl šis darbas tektų tiekėjams.

„Tada turėsime klijuoti ant viršaus? Būtų visiškai neaišku, kaip tai galėtų atrodyti ir dėl ko tai būtų daroma“, – tvirtino alkoholio pramonės atstovas. 

Airijos sveikatos ministras praėjusią savaitę patvirtino naujas taisykles, kurios įspės geriančiuosius apie alkoholio vartojimo keliamą pavojų sveikatai, taip pat apie produkto kalorijų kiekį. Šios etiketės bus privalomos nuo 2026 metų gegužės. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pritariu > Ona

būtent , jau kiek laiko klijuoja tas baisias foto ant cigarečių pokelių ... na , ir ką ? kiek pirko -tiek ir perka .... paklauskite kioskininkių ... bliamba veryga jaunystėj pylė kaip didelis , tai gal ir mes dabar norim pabandyti ? :)

Ona

Eilinis išsidirbinėjimas. Kaip atrodys tie gaminiai? Kaip jaustis žmogui kartą metuose švenčiant gimtadienį ant šampano butelio rasti tas nesąmones??? Tas pats, kaip žurnalų puslapius plėšyti verygos paliepimu... Nereikia iš alkoholio daryti baubo. Blogis ne jame, o žmoguje. Prancūzai, italai daug galėtų ta tema jums pasakyti. Per gerai gyvename, matyt, kad tokie dalykai rūpi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS