Itin maža elektros kaina visuomeninio tiekimo vartotojams: ar tikrai viskas – ne dėl rinkimų? | KaunoDiena.lt

ITIN MAŽA ELEKTROS KAINA VISUOMENINIO TIEKIMO VARTOTOJAMS: AR TIKRAI VISKAS – NE DĖL RINKIMŲ?

  • 0

Visuomeninio tiekimo elektros vartotojams kitą pusmetį elektra bus pigesnė. Nepriklausomi elektros tiekėjai tokių mažų kainų pasiūlyti negali ir kaltina Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) pataikavimu valdžiai prieš šių metų rinkimų maratoną.

Panašu jau praeityje baisūs laikai, kai elektros kainos vis pūtėsi. VERT nustatė, kad kitą pusmetį elektra bus dar pigesnė. 

„Jeigu nesikeičia visos kitos dedamosios dalys, tai visuomeninė kaina galėtų mažėti apie 8 proc., tai būtų 19,9 euro cento už kWh“, – teigė VERT pirmininkas Renatas Pocius. 

Tai – maždaug dvejais centais pigiau nei šį pusmetį. Tačiau tokią kainą mokės tik tie, kurie naudojasi visuomeniniu tiekimu. Nepriklausomi tiekėjai tokia optimistine kaina stebisi.

„Apimtis, kuria kaina buvo sumažinta, yra ganėtinai netikėta. Palyginti su nepriklausomais tiekėjais, nustatyta reguliuotojo kaina – iki 30 proc. žemesnė“, – tikino „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Imant standartinį vienos laiko zonos planą, nepriklausomi tiekėjai siūlo nuo 22 iki 25,5 cento kainą už kilovatvalandę. Visuomeninio tiekimo kaina, kaip minėjo R. Pocius, nesieks ir 20 centų už kilovatvalandę.  

Nepriklausomus elektros tiekėjus nustebino tai, kaip anksti tokia gera kaina buvo nustatyta. 

„Praeitais metais atnaujinta kaina buvo paskelbta gegužės 29 dieną, užpernai – birželio aštuntą dieną, o šiemet viskas įvyko beveik mėnesiu anksčiau. Leidžia galvoti, kad visuomeninio tiekimo klientams tai – labai gera žinia, tik, ko gero, juos reikėtų vadinti ne klientais, o rinkėjais“, – sakė V. Koryzna.

„Taryba yra nepriklausomas reguliuotojas ir su rinkimais nieko bendro neturi. Patys tiekėjai puikiai mato situaciją rinkoje ir mūsų posėdžiai yra vieši. Sprendimas viešai priimtas, skaičiavimai vieši“, – tikino R. Pocius. 

Teigia, kad nepriklausomi tiekėjai tokių gerų kainų nustatyti net negali. 

„Remiamės ateities prognozėmis, ateities sandorių kainomis. Vertiname visas rizikas, kurias matome į priekį. Dabar ta kaina yra šiek tiek ankstyva. Mes dar neturime tikslių prognozių, kokias kainas galėsime pasiūlyti liepą ar rudenį“, – teigė „Elektrum“ atstovė Milda Basijokienė. 

Jau ir gegužės mėnesį žmonės turėtų gauti šiek tiek mažesnes sąskaitas, kadangi mažėjo reguliuojamos kainos dalis. Elektros kainos mažėja dėl stabilių dujų kainų ir vasarą padidėjusios saulės elektrinių gamybos. 

Beje, buitiniams vartotojams elektra ir dujos gali pigti arba brangti dažniau. Vyriausybė neseniai pritarė pataisoms – visuomeninės elektros ir dujų tarifus perskaičiuoti ne kas pusmetį, o kas tris mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS