Jau kyla ir pieno kainos, o ekonomistai gerų žinių neturi: tai – tik pradžia | KaunoDiena.lt

JAU KYLA IR PIENO KAINOS, O EKONOMISTAI GERŲ ŽINIŲ NETURI: TAI – TIK PRADŽIA

  • 7

Prieš mėnesį labiausiai brango aliejus ir bulvės, dabar – pieno produktai. Ekonomistai ramina, kad kainų svyravimai visiškai normalus dalykas ir tikina, kad jau kitąmet kainų kilimas turėtų aprimti. Tačiau prekybininkai siūlo nusiteikti, kad kainos augs ir toliau, praneša LNK.

Kiek pakils kainos?

Specialistai pranašauja, kad greitu metu pirkėjui gali tekti pagalvoti, ar pienas, sūris tikrai yra būtina prekė. Kyla ir pieno produktų, ir pieno gaminių pakuočių kainos, o įmonės perspėja – tai pakoreguos ne vieno lietuvio pirkinių krepšelį.

„Kainų kilimą šiuo metu sulaiko perdirbėjai ir prekybininkai, bet faktas, kad kada nors tos kainos pakils ir lentynose, jeigu nepasikeis situacija“, – sakė UAB „Rivona“ generalinis direktorius Dainius Dundulis.

„Faktas tas, kad brangsta. Čia jau būtų kvaila neigti“, – teigė AB „Rokiškio sūris“ vadovas Dalius Trumpa.

Kiek kainos pakis, įmonės „Rokiškio sūris“ direktorius pasakyti negalėjo.

„Aš negaliu atsakyti į šitą klausimą, nenusižengdamas konkurencijos įstatymui. Kadangi mūsų įmonė yra lyderiaujanti rinkoje, Konkurencijos tarnyba tai gali palaikyti kaip nebylų raginimą kitoms įmonėms būtent tokiu procentu pabranginti produkciją“, – aiškino D. Trumpa.

Faktas tas, kad brangsta. Čia jau būtų kvaila neigti.

Užtat konkuruojančios įmonės vadovas D. Dundulis skaičių pasakyti nebijojo. Anot jo, brangesnių pieno produktų kainos šiuo metu kyla nuo 5 iki 10 proc.

„Šiandien, mano nuomone, pati geriausia situacija yra pieno gamintojams ir vartotojams. Nors vartotojai, aišku, galvoja kitaip“, – kalbėjo D. Dundulis.

Kainų pokyčius stebi nepriklausomas pirkimo ir kainų palyginimo portalas „Pricer.lt“. Anot jų, pieno produkcijos kainų kilimas yra ir sezoninis dalykas, tačiau maisto infliacija kainas kelia sparčiau.

„Iš esmės ruduo yra sezonas, kai karvės nueina nuo žalios žolės ir grįžta į tvartus. Tai yra sezoninis pieno gamybos sumažėjimas. Būtent šiuo metu brangsta pats pienas. Pats pigiausias pienas brangsta apie 30 proc. Praeitais metais tuo metu vidutinė visuose tinkluose paties pigiausio pieno kaina buvo už litrą 39 centai, o dabar 52“, – komentavo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Tai – tik pradžia

Priežasčių, kodėl kainos kyla, yra ne viena.

Popierinis pakavimas brango apie 47 proc., o plastikinis brango dar daugiau – vidutiniškai 70 proc. per metus.

„Tai yra labiau susiję su globalia tendencija, kurią mes matome. Lyginant su praeitais metais, labai stipriai pakilo energetinių išteklių kainos, t. y. nafta, elektra dujos. Kitas aspektas – pramonėje, kaip ir kituose sektoriuose, per metus gana stipriai pakilo atlyginimai“ – aiškino ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

„Per šiuos metus, išvedus vidurkį, popierinis pakavimas brango apie 47 proc., o plastikinis brango dar daugiau – vidutiniškai 70 proc. per metus“, – sakė D. Trumpa.

„Kaip aš sakau, yra daug pasiutusių pinigų, kuriuos verslininkai investuos ne į kažkokių gamyklų statybas, o ieškos greito pelno – užsiims spekuliacija“, – teigė P. Čepkauskas.

Tačiau tiek ekonomistai, tiek analitikai bei prekybininkai vieningai sutaria dėl vieno: pieno produktų brangimas – tik pati kainų augimo pradžia.

„Bendras augimas bus iki naujų metų imtinai. Kol vartotojai pirks, kol vartojimas nemažės, tas kainų augimas bus“, – kalbėjo P. Čepkauskas.

Įmonės „Pricer.lt“ duomenimis, lyginant šiuos ir praėjusius metus, pieno produktų kainos kilo iki 10 proc.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

By. Rka paklojęs

Ant emygrantu šimtus milijonu randa, o TAUTAI neee..... UBAGė lietuwa, geeeda !!! :-( gal armonke su vyrbobiu partija żole amfetaminu maitins lietuvius, žadejo lygtais legalizuoti

tonis

reik nepirkti,nes argi tai sveikas maistas,jei metus negenda.Būsit sveikesni,o kainos tikrai sumažės

Anonimas

Autorius nepaisraso, gandai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS