Jaunųjų ūkininkų tiek, kad jiems paremti neužtenka 20 mln. eurų | KaunoDiena.lt

JAUNŲJŲ ŪKININKŲ TIEK, KAD JIEMS PAREMTI NEUŽTENKA 20 MLN. EURŲ

Tarp Lietuvos ūkininkų – tik kiek daugiau nei 20-imt tūkstančių arba 13 proc. yra jaunieji ūkininkai. Jų įsikūrimui remti iki 2020-ųjų iš Kaimo plėtros programos numatyta beveik 65 milijonai eurų. Šį pavasarį jaunieji ūkininkai galėjo pretenduoti į 20–imt milijonų eurų, tačiau paraiškų surinkta dėl keliskart daugiau lėšų. Kilus nepasitenkinimui, kad nemažai jaunųjų ūkininkų negaus paramos, Žemės ūkio ministerija šiemet žada rengti dar vieną paraiškų rinkimą bei tobulinti paramos teikimo taisykles.

Savo ūkiui įkurti jaunasis ūkininkas gali gauti 50 imties tūkstančių eurų paramą, o jei laikys gyvulių, – 10-čia tūkstančių daugiau.

Pasak žemės ūkio ministerijos, jauni žmonės kurtis kaime gali nuo nulio, neturėti specialaus išsilavinimo, žemės.

Tad paskelbus, kad šiemet tam skiriama 20 mln. eurų, per balandį surinkta daugiau nei 1300 paraiškų, ministerijos duomenimis, realu finansuoti tik 350 atrinktų  projektų.

„Esam suplanavę pirkti sėjamąją, šienavimo technikos. Daug pinigų įdėjom į projektą ir brangiai kainavo visokios pažymos valdžios sugalvotos“, – skundžiasi Jurbarko rajono jaunasis ūkininkas Dovydas Barišauskas.

Tačiau maždaug tūkstantis jaunųjų ūkininkų, pinigų dalybose liko už borto. Esą viena iš priežasčių – dabartinių Paramos teikimo taisyklių reikalavimai kitokie, nei buvo pernai.

„Surinkau 80- imt balų, bet nepatekau į išrinktųjų sąrašą. Tai nėra visai teisinga...“, – nusivylimo neslepia Šiaulių rajono jaunasis ūkininkas Tomas Freimontas.

„Dar 2014 m. ministerija sakė, kad paramą gaus tie ūkininkai, kurie jau turi ūkius ir daugelis įregistravo ūkius. O pagal naujas taisykles galėjo dalyvauti tik tie ūkiai, kurie ne ilgiau kaip metus yra įregistravę ūkį ir kurie nebuvo deklaravę pasėlių 2014-aisiais“, – aiškina Jaunųjų ūkininkų ir Jaunimo sąjungos vicepirmininkas Vytautas Buivydas.

„Jiems žadėta ir iš Žemės ūkio  ministerijos, ir Nacionalinės Mokėjimo agentūros lūpų, kad jūs kurkitės – dar prieš 2 metus. Daugeliui ūkininkų tėvai perrašė žemę, jie pradėjo ūkininkauti ir  šiandien negali teikti paraiškų gauti paramai“, – piktinosi ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pripažįsta, kad paramos jauniesiems ūkininkams tvarką teks tobulinti.

„Planuojam šiemet dar vieną paraiškų rinkimą padaryti. Peržiūrėti reikės gal ir kai kuriuos kriterijus, kad būtų  įtvirtinta, kad jaunasis ūkininkas pats ūkininkautų, kad kaime būtų  ūkis, o ne kažkur mieste žvėreliai auginami“, – sako Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Ministrės teigimu, jauniesiems ūkininkams, kurie šį kartą negaus paramos, bus išsiųsti pranešimai, kad jie galėtų apsispręsti, ar laukti rudeninio kvietimo, ar deklaruoti pasėlius ir pretenduoti į kitas europinės paramos programas.

Pastebima, kad ūkininkaujančių jaunų žmonių mažėja, dabar jų kiek daugiau nei 20-imt tūkstančių arba 13 procentų visų Lietuvos ūkininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Blin

Iš pradžių pinigus mokėjo, kad įpratę sunkiai dirbti pagyvenę žmonės prie žemės nebedirbtų, dabar vėl pinigus moka, kad nelabai ką apie žemę išmanantys "jaunieji ūkininkai" galutinai Lietuvos žemelę nustekentų. Paskui bus galima iš nevykėlių žemę atimti ir viską daniškais kiaulių fabrikais užstatyti, o kas liks - kokia nors monokultūra užsėti. Galų gale net duonelę turėsim iš užsienio importuoti. Su kuomi iš anksto ir sveikinu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS