K. Navickas: pieno rinkoje gerų ženklų nematome | KaunoDiena.lt

K. NAVICKAS: PIENO RINKOJE GERŲ ŽENKLŲ NEMATOME

Pieno rinkoje daug žadančių gerų ženklų nematyti, sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, į Briuselį atvykęs tatis dėl finansinės Europos Komisijos (EK) paramos Lietuvos pieno ūkiams.

„Pieno kainos pradėjo kristi pernai gruodį ir šiuo metu rinkose mes nematome jokių daug žadančių ženklų, todėl mes ir atvykome čia susitikti su komisaru Voicechovskiu kalbėtis apie tai“, – pirmadienį prieš susitikimą su žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu (Janušu Voicechovskiu) Briuselyje žurnalistams sakė K. Navickas.

Kartu su juo susitikime dalyvaus ir Latvijos žemės ūkio ministras Didzis Smitas – anot K. Navicko, situacija šiose šalyse yra išskirtinė visoje Europoje.

„Latvijoje ir Lietuvoje susiduriame su situacija, kuri yra neįprasta, palyginus su kitomis Europos šalimis. Nepaisaint nacionalinių pastangų, finansinės paramos, mes turime įspėti Europos Komisiją, kad reikia aktyvuoti žemės ūkio lėšas, nes Lietuvoje kainos krito žemiau gamybos kaštų“, – teigė K. Navickas.

Pasak jo, neigiamas krizės pasekmes Lietuvoje jaučia 85 proc. smulkių ir vidutinių pieno ūkių.  

„Mūsų situacijoje 85 proc. mažų ir vidutinių ūkininkų yra žemiau šios ribos, tai siunčia įspėjimą, kad ypatingai šiems ūkininkams reikia paramos, mes norėtume prašyti Europos Komisijos solidarizuotis padedant šioje situacijoje“, – sakė K. Navickas.

Į ankstesnį EK paramos prašymą J. Wojciechowskis K. Navickui pranešė, kad pieno supirkimo kainos augo dvejus metus, jos Europos Sąjungoje (ES), taip pat ir Lietuvoje buvo pakilusios iki rekordinio lygio, o dabartiniai pokyčiai nėra „rimtas rinkos disbalansas“.

K. Navickas anksčiau BNS teigė, kad dabar turi papildomų argumentų EK dėl paramos Lietuvos ūkininkams.

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija gamintojams iš valstybės biudžeto skyrė 8 mln. eurų paramos už laikomas karves.

Prie Vyriausybės anksčiau kovą akciją surengę ūkininkai sakė, kad parama turėtų siekti bent 40 mln. eurų, o nepavykus rasti sprendimų žada kovo 23 dieną prie Seimo planuoja surengti didžiausią pastarojo meto protestą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klausimas

kodel pieno produktai vis dar rekordinese aukstumose? Kartelinis susitarimas trap gamintoju ir/ar prekybininku?

To Kvaili ukiai.

Asilėli ar bent susigaudai kaip viskas tas daroma, gal ką nors skaitei iš Kubilinsko pasakų?

Kvaili ukiai!

Bankrutuokite tuomet. As nesuprantu kaimieciu visiskai! Kokie jie verslininkai, jei dirba i nuostoli, o juos islaiko valstybe subsidijomis? Gaminkite ir parduokite surius, sviesta, sausa piena, kokteilius, proteinus, sokoladus, grietine, varske ir panasiai. Bet ne, ir toliau melzia valstybe pinigu. Bankrutuokite, nes pienas pigesnis Lenkijoje, kam jus is viso reikalingi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS