Ką reiškia kiaušinių žymėjimas? | KaunoDiena.lt

KĄ REIŠKIA KIAUŠINIŲ ŽYMĖJIMAS?

A klasės kiaušiniai, skirti žmonių maistui ir prekybai, privalo būti paženklinti gamintojo kodu, iš kurio galima sužinoti vištų laikymo sąlygas, pašarą, kilmės šalį ir kitus svarbius dalykus. Taip aiškina vyr. veterinarijos gydytojas, valstybinis veterinarijos inspektorius Jonas Stanius.

Prekyboje esantys žmonių maistui skirti A klasės kiaušiniai privalo būti paženklinti gamintojo kodu – paukštyno, laikančio dedekles vištas, registracijos numeriu, kurį suteikia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vištų dedeklių laikytojams.

„Kiaušinių ženklinimas neprivalomas smulkiems kiaušinių gamintojams, kurie augina ne daugiau kaip 50 vištų savo ūkyje. Smulkūs gamintojai neženklintus kiaušinius gali parduoti turgavietėse, bet prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir adresą“, – pasakoja veterinarijos inspektorius J. Stanius.

Ant kiaušinio lukšto esantį kodą sudaro skaičių ir raidžių derinys. Pirmasis kodo skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą, kuris priklauso nuo vištų laikymo sąlygų. Jis žymimas atitinkamu skaičiumi:

1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose, kuriuose yra augmeijos ir vištai tenka ne mažiau 4 kv. m, o vištų skaičius neviršija 2500),

2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato/tvarto viduje),

3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai,

0 – ekologinis ūkininkavimas (vištoms dedeklėms taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai).

„Vidurinioji kodo dalis iš raidžių nurodo šalies ISO kodą, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta. Lietuvoje pagaminti vištų kiaušiniai turės ženklą LT. Į Lietuvą kiaušiniai gali būti įvežami ir iš kitų šalių“, – sako J. Stanius.

Todėl prekybos tinkluose galite rasti kiaušinių su kitų šalių ISO kodais: PL – Lenkijoje, LV – Latvijoje, DK – Danijoje.

Trečioji kodo dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris patvirtina, kad vištų dedeklių laikymo vieta yra registruota ir kontroliuojama šalies, kurioje pagaminti kiaušiniai, valstybinės veterinarijos tarnybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Andrius

Dėl to ir perku tik ekologiškus iš kaimo... Man nukankintų vištų kiaušinių nereikia.

Joana

Šitas kiaušinių žymėjimas būtų geras, jei būtų nurodoma kiaušinio padšjimo data. Dabar nupirkęs dėžutes randi įdėta senų kiaušinių, nors data ant dėžutės nurodoma gera.Taip sudarytos sąlygos piknaudžiavimui. Neišparduoda ir pradeda perdėlioti.Veterenarai atkreipkite dėmesį.Taip yra Kauno kioskose, garsioje "Maximoje".Tai rašau kur žinau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS