Kaip gyventojai gali paremti profesines sąjungas ar jų susivienijimus? | KaunoDiena.lt

KAIP GYVENTOJAI GALI PAREMTI PROFESINES SĄJUNGAS AR JŲ SUSIVIENIJIMUS?

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šių metų šalia 2 proc. pajamų mokesčio, skiriamo paramos gavėjams, ir 1 proc., skiriamo politinėms partijoms, gyventojai gali papildomai skirti 1 proc. pajamų mokesčio ir profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams.

Gyventojai, norintys paremti pasirinktą paramos gavėją, politinę partiją, profesinę sąjungą arba jų susivienijimą turi užpildyti ir pateikti VMI prašymą – FR0512 formos 4 versiją. Šią prašymo formą reikia pateikti iki 2019 m. gegužės 2 d.

VMI atkreipia dėmesį, kad gyventojai, kurie 2018 m. ar anksčiau pateikė prašymus skirti profesinei sąjungai ar jų susivienijimui iki 2 proc. pajamų mokesčio, juos turi patikslinti, tai yra pateikti naujus prašymus – FR0512 formos 4 versiją. Juose reikia nurodyti, kad profesinei sąjungai ar profesinių sąjungų susivienijimui skiriama 1 proc. (ar mažesnė) pajamų mokesčio dalis.

„Jei gyventojas anksčiau pateikto prašymo skirti pajamų mokesčio dalį profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams nepatikslins ir nepateiks naujo, tai jame nurodyta pajamų mokesčio dalis 2019 m. pastariesiems negalės būti pervesta“, – sako Vilniaus AVMI vadovaujanti Virginija Ginevičienė, pridurdama, kad 2018 m. ar anksčiau pateiktus prašymus FR0512 gyventojai gali tikslinti iki šių metų rugpjūčio 20 d.

Pernai daugiau nei 531 tūkst. gyventojų paramai skyrė per 17,6 mln. eurų, iš jų 1 mln. eurų – politinėms partijoms. Profesines sąjungas ar jų susivienijimus praėjusiais metais parėmė daugiau nei 7,5 tūkst. gyventojų. Jie 411 profesinių sąjungų ar profesinių sąjungų susivienijimų skyrė daugiau nei 192 tūkst. eurų paramos.

VMI primena, kad prašymai dalį pajamų mokesčio skirti paramai elektroniniu būdu gali būti teikiami per VMI Elektroninio deklaravimo informacinę sistemą (EDS) bei mobiliąją programėlę e.VMI (pastarąją gyventojams rekomenduojama atnaujinti). Prašymus paramai taip pat galima įteikti tiesiogiai VMI darbuotojui, atsiųsti paštu (išskyrus siuntimą elektroniniu paštu). Pajamų mokesčio dalį vienu prašymu galima skirti ilgesniam nei vienerių metų laikotarpiui. Maksimalus laikotarpis yra 5 metai (pastarieji praėję kalendoriniai metai ir ateinantys 4 metai).

VMI gyventojų paramą organizacijoms visada perveda iki lapkričio 15 d. Pažymėtina, kad pirmiausia gyventojų lėšos pervedamos tiems paramos gavėjams, kuriems visi rėmėjai paramą skiria tik elektroniniu būdu. 2019 m., planuojama, yra paskutiniai, kuomet skirti dalį pajamų mokesčio paramai galima pildant popierinius prašymus, mat nuo 2020-ųjų tokie prašymai bus priimami tik elektroniniu būdu. 2018 m. prašymus e. būdu pateikė 63 proc. gyventojų.

Svarbu ir tai, kad metines pajamas deklaruoti privalantys gyventojai iki 2019 m. gegužės 2 d. turi pateikti 2018 m. mokestinio laikotarpio Metinę pajamų deklaraciją (GPM308 formą). Jos nepateikus arba pateikus pavėluotai, paskirta pajamų mokesčio dalis nepervedama.

Sužinoti apie paramos pervedimą (su nurodytu paramos gavėju bei jam pervestą konkrečią sumą) gyventojai gali rasti prisijungę prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), pasirinkę EDS funkcijos -> Pranešimas mokėtojui -> Peržiūra.

Paramos gavėjų statusą turinčių juridinių asmenų, įskaitant ir meno kūrėjų, taip pat profesinių sąjungų ir profesinių sąjungų susivienijimų, politinių partijų duomenys skelbiami čia.

Daugiau informacijos, susijusios su paramos skyrimu, gyventojai gali rasti VMI interneto svetainėje, taip pat paskambinę trumpuoju numeriu 1882 arba +370 5 260 5060. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Informaciją apie VMI veiklą galite sekti ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS