Keičiama dienpinigių mokėjimo tvarka | KaunoDiena.lt

KEIČIAMA DIENPINIGIŲ MOKĖJIMO TVARKA

  • 3

Nuo liepos keičiama dienpinigių mokėjimo tvarka. Tai nuspręsta daryti į atsakingas institucijas ėmus plūsti darbuotojų skundams, kad darbdaviai piktnaudžiauja ir nebemoka, arba mokėjo labai mažus dienpinigius, kaip tai leido daryti pernai priimtas Darbo kodeksas.

Nuo praėjusių metų liepos įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui, nebuvo nustatytas minimalus dienpinigių dydis, tai yra darbdavys darbuotojams jų galėjo apskritai nemokėti. Iki tol jie galėjo būti mažinami tik iki 50 proc. Krovininio autotransporto profesinės sąjungos „Solidarumas“ nuomone, dienpinigių visiškai neturėtų būti leidžiama mažinti. 

„Čia labai didelis šešėlis šito viso reikalo, nes, pažiūrėkit, kiek įmonių dirba žmonės iš trečiųjų šalių. Jiems duoda pasirašinėti dokumentus, jie nežino, ką pasirašinėja, nes lietuvių kalba. Pasirašo, kad gauna tą pinigų sumą, o iš tikrųjų jos negauna“, – pasakojo krovininio autotransporto profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Gintaras Kondrackis.

Pasak G. Kondrackio, kai kuriose didžiosiose pervežimų kompanijose dirba iki 80 proc. baltarusių ir ukrainiečių. O manipuliacijų, kaip nemokėti komandiruotpinigių, esą yra įvairių.

Vežėjų asociacijos „Linava“ prezidento Erlando Mikėno teigimu, jam tokių piktnaudžiavimo atvejų nežinoma.

Trišalėje taryboje sutarta, kad nuo liepos grįžtama prie buvusios tvarkos, kai dienpinigiai negali būti mažinami daugiau kaip 50 proc. vyriausybės patvirtinto maksimalaus dydžio.  

Seimo narių komandiruotėms nuo praėjusių metų liepos, kai įsigaliojo naujasis Darbo kodeksas, iki šių metų birželio išleista daugiau nei 250 tūkst. eurų., Seimo kanceliarijos darbuotojų komandiruotėms – dar beveik 100 tūkst. eurų. Kanceliarija informavo LRT TELEVIZIJOS laidą „Panorama“, kad reikėtų atlikti didelės apimties tyrimą, norint sužinoti, kiek kartų ir kokia suma buvo sumažinti ar apskritai nemokėti komandiruotpinigiai parlamentarams, kaip tai leidžia daryti Darbo kodeksas. Pasak kanceliarijos Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Artūro Zeleniako, tokių atvejų pasitaiko.

Plačiau apie tai – Algirdo Igoriaus reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaunietis

O ko niekas nerašo, kad nuskaičiuojami minimumai nuo komandiruotpinigiu... Iš viso apsurdu Lietuva..

Buvies Lietuvis

Blin Ukraineciai kipisa pakėlė pakeitė įstatymą?O savus Lietuvis Vairuotojius mulkino iki dabar.Tai gal patis ponai į vežkitės tos krovinius su Ukrajinecius.Kas yra Lietuvis išvis savo žemėje niekas atsiprašant sudas.

---

ir vel viskas tik del seimunu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS