Kinijos ūkyje dėl afrikinio kiaulių maro protrūkio sunaikinta 70 tūkst. kiaulių | KaunoDiena.lt

KINIJOS ŪKYJE DĖL AFRIKINIO KIAULIŲ MARO PROTRŪKIO SUNAIKINTA 70 TŪKST. KIAULIŲ

  • 0

Kinijoje užfiksuotas afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis dideliame kiaulių ūkyje, kuris iš dalies priklauso Danijos investuotojams. Apie tai skelbia informaciją gavusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Ūkyje, įsteigtame 2016 m., buvo auginama per 73 tūkst. kiaulių, iš kurių - 15 tūkst. veislinių. Nugaišo beveik 4 tūkst. kiaulių, o patvirtinus diagnozę, priverstinai sunaikintos visos likusios.

Šiuolaikiškai įrengtame ūkyje buvo įdiegtos aukščiausio lygio biologinio saugumo bei kitos AKM prevencinės priemonės. Tai, pasak VMVT pranešimo, didžiausias kiaulininkystės ūkis Kinijoje, kuriame 2018 m. nustatyta ši liga.

Kinijoje sparčiai plintantis AKM apsunkino prekybą populiariausia šioje šalyje mėsa - kiauliena, sutrikdė kiaulienos produktų tiekimą ir padidino kainas. Iš esmės nukentėjo maži ir dideli kiaulininkystės ūkiai, skerdyklos, pašarų sektorius - visi gamybos grandinėje dalyvaujantys ūkininkai ir verslininkai.

Kinijos žemės ūkio ministerija ir kaimo reikalų ministerija išreiškė susirūpinimą vis blogėjančia AKM situacija šalyje. Virusas patvirtintas 23-ose Kinijos provincijose ir savivaldybėse. Atsakingos institucijos uždraudė šerti kiaules virtuvės atliekomis, apribojo gyvų kiaulių, kiaulienos produktų judėjimą iš užkrėstų teritorijų. Infekuotose ūkiuose paskersta daugiau kaip 200 tūkst. kiaulių.

VMVT informuoja, kad Lietuvos laukinėje faunoje praėjusią savaitę - 2018 m. gruodžio 29-2019 m. sausio 4 dienomis - afrikinis kiaulių maras buvo nustatytas 18 nugaišusių ir 12 sumedžiotų šernų.

Iš viso 2018 metais AKM buvo patvirtintas 1 443 vietose 3 093 šernams (2 653 nugaišusiems ir 440 sumedžiotų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS