Kol kitose šalyse būstas pinga, Lietuvoje – brangsta: kodėl? | KaunoDiena.lt

KOL KITOSE ŠALYSE BŪSTAS PINGA, LIETUVOJE – BRANGSTA: KODĖL?

  • 17

Būsto įperkamumo dugnas pasiektas, bet butai Lietuvoje ir toliau brangsta. Europos Sąjungoje lieka vis mažiau šalių, kur būstas nepinga. Vokietijoje nekilnojamasis turtas jau kainuoja dešimtadaliu mažiau nei pernai. Butai vokiečiams atpigo 24 proc. Plačiau – LNK reportaže.

Tokių nuolaidų būstams vokiečiai nematė 23 metus. Šiemet bustas atpigo dešimtadaliu. Namų kainos Vokietijoje krito 12 proc., o butų – 24 proc. Būstas pinga ir Danijoje, Švedijoje, Suomijoje, Nyderlanduose, Slovakijoje, Austrijoje.

„Didžiausios kainų korekcijos vyko tose šalyse, kur tas būstas buvo labiausiai pervertintas jau prieš kurį laiką“, – sakė Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius.

Lietuvoje – viskas atvirkščiai. Nuo praeitų metų pabaigos didelių kainos pokyčių nėra. Vieną mėnesį būsto kainos šiek tiek sumažėja, o kitą dar ir paauga.

Vizas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Pagal naujausius Lietuvos banko duomenis, būsto kainos auga 6 proc.“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Statytojai ir ekonomistai aiškina, kad būsto rinka kaip ir bankų – maža, bet pelninga.

„Plėtotojų struktūra šiandien yra pakankamai nedidelė, kiek yra plėtotojų nekilnojamo turto rinkoje. Didžioji jų dalis yra patyrę ir užsiauginę riebalinį sluoksnį nuo prieš tai buvusio ciklo“, – sakė „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

„Sandorių skaičius Lietuvoje labai žemas. Tie sandoriai neatskleidžia tikrųjų kainos tendencijų. Tiek viena, tiek kita pusė lūkuriuoja“, – teigė „INVL Asset Management“ vyr. ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad iki žiemos būsto kainos išliks panašios. Butams nėra ko pigti, nes ir ekonomika atsigauna.

„Algos vis dar auga dviženkliais skaičiais. Kitais metais taip pat augs dviženkliais skaičiais. Tai ir palaiko kainų nemažėjimą“, – teigė J. Markevičius.

Analitikas mano, kad ieškantiems būsto reikia palaukti. Kitais metais kainų kritimas turi įvykti. Bet lietuviai pirkėjai nedžiūgaus tiek, kiek vokiečiai.

„Kažkokia korekcija įvyks. Turėtų būti kažkoks neženklus kainų sumažėjimas. Matome skelbimuose bei sandoriuose, kad pardavėjai linkę daryti nuolaidas“, – sakė NT analitikas Arnoldas Antanavičius.

„Kitais metais galime tikėtis kainų smuktelėjimo, tačiau tik pirmoje metų pusėje, kol palūkanų normos bus aukštumose“, – teigė I. Genytė-Pikčienė.

Statytojai teigia, kad nemokamomis vietomis automobiliui ar dovanomis įsirengimui neišsisuks, teks daryti ir pinigines nuolaidas.

„Matome, kad artimiausiu metu greičiausiai statytojai bus priversti siūlyti tų įvairių pasiūlymų ir papildomų verčių klientams. Tik taip galės pritraukti pirkėjus nusipirkti būstą“, – sakė Š. Tarutis.

„Nuolaidos iki 10 proc. yra tikrai įmanomos“, – teigė A. Antanavičius.

Lietuvos bankas sako, kad būsto kainoms kristi Lietuvos ekonomika per stipri, o palūkanoms mažėti – per silpna.

Gruodį Europos Centrinis Bankas ir vėl spręs, ką daryti su palūkanomis. Praėjusį kartą – padaryta pauzė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

ss

idomiai ka ruko tas žurnaliuga...

Romas

O todėl, kad turtingi mes, lietuviai, vot ir pavydėkit visi. Ir už maistą brangiau mokam nei Europoje, ir už būstą.

Jonas

Kad durniai perka tai ir brangsta. Pasiūlyk protingam žmogui pirkti namą be įrengto bent 15-25 KW kabelio.O tas nori turėti elektromobilį ateityje. Ar pirks?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS