Konstitucinis Teismas skelbs sprendimą dėl saulės jėgainių galios ribojimo | KaunoDiena.lt

KONSTITUCINIS TEISMAS SKELBS SPRENDIMĄ DĖL SAULĖS JĖGAINIŲ GALIOS RIBOJIMO

  • 0

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį skelbs sprendimą byloje dėl iki 2 gigavatų (GW) apribotos maksimalios bendros komercinių saulės jėgainių galios.

Išaiškinti, ar pernai įstatymu įtvirtintas ribojimas komerciniams saulės parkams neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui paprašė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), kiek anksčiau dėl to į KT taip pat kreipėsi 30 Seimo narių grupė.

Teismas, kol bus gautas KT išaiškinimas, yra sustabdęs Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio prašymo nagrinėjimą ištirti leidimų komerciniams saulės projektams tvarką patvirtinusio Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nutarimo teisėtumą.

Pernai birželį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos nustatė, kad komercinių saulės elektrinių suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai buvo priversti stabdyti darbus ir investicijas, o verslas siūlė apskritai atsisakyti šios ribos.

Vyriausybė šiemet vasarį pritarė šių parkų plėtrai viršijus 2 GW ribą – jiems pagaminant daugiau elektros nei jos tuo metu galima suvartoti ar eksportuoti, ji nebus įleidžiama į sistemą, o VERT vasarį 39-iems projektams suteikė 3,83 gigavato (arba 3,83 tūkst. megavatų) elektros gamybos pajėgumus.

Pernai priimtomis įstatymo pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS