Krizės tyrėjai Lietuvos banko prašo visų tyrimų dėl „Vilibor“ | KaunoDiena.lt

KRIZĖS TYRĖJAI LIETUVOS BANKO PRAŠO VISŲ TYRIMŲ DĖL „VILIBOR“

2009-2010 metų krizės aplinkybes tiriančio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) vadovas pareiškė, jog iš Lietuvos banko (LB) gavo prieštaringą informaciją dėl tarpbankinių palūkanų normos Vilibor pokyčių 2008-2009 metais.

Todėl, pasak „valstiečio“ Stasio Jakeliūno, komitetas dar kartą centrinio banko prašo oficialiai pateikti visų tyrimų dėl Vilibor medžiagą. 

„Nebalsavome, bet yra dominuojanti nuomonė (komiteto narių – BNS), kad pateikta informacija neatitinka to, ko buvo klausiama“, – trečiadienį Seime žurnalistams pareiškė krizės aplinkybes tiriančio komiteto pirmininkas S. Jakeliūnas.

Pasak jo, skiriasi LB 2012 metų spalį atlikto tyrimo dėl Vilibor ir komitetui pateiktos jo išvados turinys.

„Tai galimai yra Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pažeidimas dėl galimai melagingų paaiškinimų“, – pridūrė jis.  

Liberalas Kęstutis Glaveckas BNS teigė nežinantis, ar skiriasi šių dokumentų turinys, nes jis nedarė lyginamosios analizės.

S. Jakeliūno teigimu, krizės tyrėjai kol kas neinicijuoja jokių teisinių žingsnių – dėl to jie spręs balandžio 24 dieną. Taip pat bus atsižvelgta į tai, kokios pozicijos laikysis Vyriausybė, kuriai S. Jakeliūnas trečiadienį pristato informaciją apie krizės tyrimo eigą.

Iki to laiko komitetas dar kartą centrinio banko prašo pateikti ne tik 2012 metų spalio tyrimo medžiagą, bet ir kitų, kurių, pasak S. Jakeliūno, buvo ne vienas.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį uždarame posėdyje aptaręs Vilibor tarpbankinių palūkanų normos pokyčius 2008-2009 metais.

BFK Seimas yra suteikęs specialios komisijos statusą ir įpareigojęs pateikti išvadas dėl krizės aplinkybių. Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar iki spalio pabaigos tęsti šį tyrimą,

S. Jakeliūnas sako, kad pratęsus tyrimą, būtų bandoma labiau įsigilinti į Vilibor nustatymo metodiką ir poveikį gyventojams, ėmusiems iš komercinių bankų paskolas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS