Kurie maisto produktai tebebrangsta, o kurie atpigo? | KaunoDiena.lt

KURIE MAISTO PRODUKTAI TEBEBRANGSTA, O KURIE ATPIGO?

  • 19

Naujausi duomenys rodo, kad pigiausių maisto produktų krepšelis rugpjūtį lyginant su liepa brango labai nežymiai, tačiau buvo net 30 procentų brangesnis negu prieš dvejus metus, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo portalo pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

– Kokie pokyčiai maisto rinkoje? Ar maistas brango, o gal kaip tik pigo ir galime atsikvėpti nuo kainų augimo?

– Turime pusiausvyrą. Iš mūsų 52 stebimų prekių 26 brango, 26 pigo. Penkiolika prekių brango 10 proc. Jei žiūrėti pigiausių prekių bendrą sumą, tai tas maisto krepšelis brango 13 centų palyginus su gegužės mėnesiu, bet pigo 19 centų palyginus su praeitais metais. Panašu, kad grįžtame prie praeitų metų kainų. Ko gero, statistai parodys ir defliaciją. Gyventojai lengviau neiškvėps, kadangi praeitų metų rugpjūčio kainų lygis yra 30 proc. didesnis nei dar vienais metais atgal. Šildymo kainos šiemet prognozuojamos mažesnės, o maisto išliks didelės, bet nebus, kad drastiškai šoktų aukštyn. Mėsa ir mėsos produktai dar turi potencialo brangti, kaina augs net 43 proc. Duonos gaminių kainos ir toliau auga, nors tai man pati didžiausia paslaptis. Kodėl elektra pigo, grūdai pigo, o duona tik brango? Kiaušiniai brango 30 proc. dėl tų pačių priežasčių. Prasidėjo karas, daug ukrainiečių gamintojų pasitraukė, likom mes su savais gamintojais, kurie nesikuklindami kėlė kainas. Aliejus atpigo. Jis praeitais metais kainavo 3 eurus, dabar kainuoja maždaug 1,6 euro, galima ir pigiau nusipirkti per akciją. Bananai atpigo 30 proc. Pernai jie kainavo 1,3 euro, dabar vidutiniškai kainuoja apie 0,9 euro. Jogurtas atpigo apie 20 proc. Jūros lydeka bei lietuvių mėgstama silkė pinga apie 15 proc. Dabar galima sakyti, kad kainos stabilizuojasi ir bus bandoma išlaikyti šį kainų lygį.

Duonos gaminių kainos ir toliau auga, nors tai man pati didžiausia paslaptis.

– Kiek reikia laiko, kad pingančios žaliavos atsispindėtų ir prekybos centrų kainose?

– Pokyčiai matomi per mėnesį ar pusantro. Kaip aš sakau, tai nesumažina bendro kainų lygio, bet prasideda daugiau akcijų. Kiekvieną savaitgalį galima pamatyti vis naujų akcijų. Čia mūsų rinkos ypatumas. Akcijų rinka taip dirba.

– Ar pastebėtas mažesnis vartojimas?

– Liepą mažmeninė maisto prekyba, atskaičiavus infliaciją, krito 5 proc. palyginus su praeitais metais. Pas mus du metai iš eilės kiekiniai pardavimai krenta. Bet verslas dar mato augimą pinigine prasme dėl infliacijos. Tautiečiai ir toliau taupys, važiuos į Lenkiją apsipirkti pigiau. Liūdna paminėti, tačiau vis daugiau žmonių kreipiasi į „Maisto banką“.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kokios jūsų prognozės? Ar galime tikėtis atsikvėpimo?

– Jei nebus naujų, su karu susijusių peripetijų, tai kainos bent jau stabilizuosis. Verslo, gamintojų pozicija yra fiksuoti kainas šiame lygmenyje, kaip yra dabar. Matematiškai matysime defliaciją. Praeitais metais po rugpjūčio kainos kilo dar apie 10 proc. Tai šitokio augimo nebus, kainos laikysis stabiliai. Nuo pirkėjų priklausys, ar didės konkurencija tarp tų pačių tinklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

tai kad

perku pigiausia sikpopieri, jo 4 st. kainuoja 1,30 euro, kur pardavineja po 1 eura niekur nemaciau

nu jo

gerai kas gali apsipirkti Lenkijoje, o ka daryti pensin inkui, tenka pirkti kasdien brangstancia duona, kruopas ir nugramdytus kaulus po 1,30 euro uz kg. kaulai gerai isverdi sriuba, o kaulai suniui lieka, prasau ponai verslyyyynikai nebranginkit tu apgrauztu kaulu, cia musu laisvos lietuvos pagrindinis patiekalas

duskit veidmainiai

nepastebejau nei vieno maisto produkto, kuris butu atpiges nors 2 ct. aas visada pasiimu cekius ir juos sulyginu kas savaite, tai visi produktai brangsta maziausiai 10m ct kas savaite, nebent jis skaiciuoja tuos pasibaigusio galiojimo susmirdusius produktus kuriuos maxima parduoda 30% mazesn e kaina, nepiskit proto gobsuoliai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS