Laisvės partija siūlomų naujų mokesčių nepalaiko: tik suerzins žmones | KaunoDiena.lt

LAISVĖS PARTIJA SIŪLOMŲ NAUJŲ MOKESČIŲ NEPALAIKO: TIK SUERZINS ŽMONES

Laisvės partija nepalaiko Finansų ministerijos trečiadienį paviešintų siūlymų įvesti „solidarumo“ mokestį. Partija siūlo neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) didinti ne tik mažiausiai uždirbantiems, bet ir vidutines pajamas gaunantiems gyventojams.

„Esame apskritai prieš naujų mokesčių įvedinėjimą. Pasiūlymai apmokestinti giminaičių dovanas ar įvesti naują „solidarumo“ mokestį tik suerzins žmones, o į biudžetą reikšmingų pajamų nebus surenkama“, – partijos pranešime spaudai cituojamas Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Partiją stebina pasvarstymai įvesti su koronaviruso pandemija susijusį „solidarumo“ mokestį. Jis užkluptų ne tik didesnes pajamas gaunančius žmones, bet ir didelę dalį didžiųjų miestų gyventojų, kurie per metus gauna reikšmingesnes sumas pinigų, pavyzdžiui, pardavus savo butą.

Laisvės partijos manymu, valstybės biudžetą reikšmingiau papildytų šalies ūkio ir gyventojų pajamų augimas, o ne lindimas į žmonių kišenę. Dėl to Finansų ministerija turėtų susitelkti į mokestines priemones, kurios pagerintų verslo sąlygas šalyje, paskatintų naujas investicijas ir darbo vietų kūrimą.

„Po daugybės metų diskusijų ši Vyriausybė dabar turi unikalią galimybę išnaudoti pandeminę situaciją verslo sąlygų Lietuvoje gerinimui. Nustoję apmokestinti įmonių reinvestuojamą pelną mes sustiprintume savo pozicijas konkuruojant su kaimyninėmis šalimis investicijų pritraukimui. Taip, pirmais metais Pelno mokesčio į biudžetą surinktume mažiau, tačiau greitai turėtume daug didesnę finansinę grąžą nei gauname dabar, sukurtume daugiau gerai apmokamų darbo vietų mūsų talentams“, – sakė V. Mitalas.

Estijoje, kuri stipriai lenkia Lietuvą pagal tiesioginių užsienio investicijų pritraukimą, įvykdžius pelno apmokestinimo reformą 2000 m., įmonių pelnas išaugo kelis kartus. Jau 2003 m. Estijos pelno mokesčio pajamos, palyginti su 2000 m., beveik patrigubėjo.

Laisvės partija siūlo, kad nuo kitų metų padidinus Neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), realią mokesčių mažinimo naudą pajustų absoliuti dauguma, o ne tik mažiausias pajamas gaunantys gyventojai.

„Daugumai žmonių būtų nepriimtinas siūlymas mažinti mokesčius tik gaunantiems minimalius atlyginimus. NPD didinimas turėtų apimti ir viduriniąją gyventojų klasę, ir žmones, uždirbančius iki 2 vidutinių atlyginimų“, – teigė V. Mitalas.

ELTA primena, kad trečiadienį Finansų ministerija paskelbė tris NPD alternatyvas. Pirmąja alternatyva NPD kiltų 60 eurų mažiausiai uždirbantiems. Antruoju siūlymu NPD 37 eurais didėtų visiems, kurių pajamos siekia iki 2 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Trečiuoju – NPD būtų keliamas iki minimalios mėnesinės algos dydžio.

Finansų ministerija trečiadienį taip pat pasiūlė įvesti „solidarumo“ mokestį daugiau kaip 150 VDU uždirbantiems asmenims bei dovanų mokestį, apmokestinius didelės vertės dovanas iš artimųjų. Mokestinė riba turėtų siekti tarp 200-500 tūkst. eurų. dovanoms iš tėvų, vaikų ir sutuoktinių bei 100 tūkst. eurų dovanoms iš brolių ir seserų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Didint mokesčius

Labai gerai, gal pagaliau susiries konservai su lesbybiankom. O turtą apmokestinti seniai laikas JAV paveldėjimo mokesčiai virš 50 procentų ir moka žmogeliai...O pas mus fiktyvios dovanojimo sutartys....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS