LEA: dujos gruodį TTF pigo 18 proc., Lietuvoje mažėjo degalų, bet augo biokuro kainos | KaunoDiena.lt

LEA: DUJOS GRUODĮ TTF PIGO 18 PROC., LIETUVOJE MAŽĖJO DEGALŲ, BET AUGO BIOKURO KAINOS

  • 5

Gamtinės dujos Nyderlandų TTF prekybos taške gruodį, palyginti su lapkričiu, atpigo 18 proc., tuo metu biokuro kaina Lietuvoje praėjusio mėnesio pradžioje buvo beveik 12 proc. didesnė nei lapkritį.

Dyzelinas gruodį Lietuvoje atpigo dviem, o benzinas – penkiais centais, penktadienį skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Vidutinė gamtinių dujų kaina TTF gruodį sumažėjo iki 38,6 euro už megavatvalandę (MWh), kai lapkritį ji siekė 47 eurus.

Pagal naujausius ateities sandorius prognozuojama, kad šiemet dujų kainos išliks panašiame lygyje – apie 30–40 eurų už MWh, pastebi LEA. 

Latvijoje esanti Inčukalnio dujų saugykla sausio pradžioje buvo užpildyta kiek daugiau nei 72 proc., bendras Europos dujų saugyklų užpildymas siekia 82 proc. 

Pernai per Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą į Baltijos šalis importuota 31,9 teravatvalandės (TWh) gamtinių dujų – 0,6 proc. mažiau nei 2022-aisiais (32,1 TWh), vien gruodį – 1,53 TWh arba 30,7 proc. mažiau nei lapkritį (2,2 TWh).

Dujų suvartojimas Lietuvoje gruodį, palyginti su lapkričiu, augo 18,5 proc. iki 2 TWh.

Biokuras gruodžio pradžioje Lietuvoje kainavo 23,14 eurų už MWh – 11,7 proc. daugiau nei prieš mėnesį, bet 38 proc. mažiau nei 2023-ųjų pradžioje bei 33 proc. mažiau nei 2022-ųjų gruodį. Šį šildymo sezoną ateities sandorių biokuro kainos formuojasi 21,4–25,96 eurų už MWh intervale.

Gruodį vidutinė Brent naftos kaina, palyginti su lapkričiu, mažėjo 5,4 proc. iki 78,1 JAV dolerio už barelį. Pagal naujausius ateities sandorius prognozuojama, kad kaina ir toliau gali siekti apie 75–80 JAV dolerių už barelį.

Baltijos jūros regione pigiausi degalai ir toliau išlieka Lietuvoje. Vidutinė benzino kaina gruodį, palyginti su lapkričiu, čia mažėjo penkiais centais iki 1,46 euro už litrą, dyzelino – dviem centais iki 1,5 euro.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kosmaras

O stebuklu salyje dujos atpigo vos 3 proc.

Anonimas

vilniuje kažkaip tylu su atlieku deginimo katiline ,dūmai ir garai eina bet sąskaitos nemažėja už šyldima ,o žadėjo nes kūras lyg ir darmavas žmonės sumokėja net už pristatyma.

O kas

atsitiko tam bibiokurui,kad brangsta!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS