L.Graužinienė: MMA gali didėti dviem etapais | KaunoDiena.lt

L.GRAUŽINIENĖ: MMA GALI DIDĖTI DVIEM ETAPAIS

Minimali mėnesio alga (MMA) gali didėti ir šiemet, ir 2015 metais, teigia Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Planuojama, kad ji (MMA - BNS) galėtų kilti dviem etapais - dviem pakėlimais. Dar turime pasiskaičiuoti, nuo kada“, - antradienį BNS teigė L.Graužinienė.

Anot jos, pirmą kartą tai galėtų įvykti jau šiais metais, o apskritai alga turėtų didėti „visai nemažai“.

Ji taip pat sakė, kad valdžia sprendimus dėl MMA, pensijų, ligos išmokų ir algų biudžetininkams didinimo gali priimti ir anksčiau negu Seimas susirinks po atostogų rudenį.

„Ne, gal ir anksčiau. Matysime, kokia yra situacija (finansų srityje - BNS), kokios ekonominės prognozės Lietuvoje, Europoje“, - teigė L.Graužinienė.

Anot jos, nedarbingumo pašalpos gali būti atstatytos iki 80 proc., nors koalicijoje buvo kalbėta, kad jos siektų iki 60 proc. (dabar - 40 proc.).

Pasak Seimo vadovės, finansų ministras Rimantas Šadžius remia ligos išmokų grąžinimą į ikikrizinį lygį.

„Šiandien šnekėjome su ministru, jis palaiko, čia jo irgi stipri pozicija, kad galbūt reikia rasti resursų ir atstatyti iki 80 proc. tam, kad žmonės realiai pajustų tokio socialinio draudimo naudą - nedarbingumui įmokos sumokamos, o išmokos buvo sumažintis“, - teigė Seimo badovė.

L.Graužinienė informavo, kad valdančiųjų Politinė taryba dėl MMA, pensijų, ligos išmokų ir algų biudžetininkams didinimo artimiausiu metu nesvarstys: „Bet tai ką mes esame sutarę Politinėje taryboje, tie visi rodikliai didės, keisis“. 

Liepos pradžioje skelbta, kad valdantieji žada didinti pensijas visiems pensininkams nepriklausomai nuo gaunamų pensijų dydžio, jos bus didinamos, nes didės bazinė pensija, kuri dabar kuri yra 360 litų. MMA žadėta didinti 100-150 litų. Tariamasi ir dėl galimybės didinti bazinį atlyginimo dydį biudžetininkams ir pagal.

Seimas po pateikimo yra pritaręs Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma ligos pašalpas grąžinti į ikikrizinį lygį - nuo 2015 metų sausio „Sodros“ pašalpa nuo trečios ligos dienos sudarytų 85 proc. atlyginimo, o ne 40 proc., kaip yra dabar.

Taip pat numatoma, kad didesnes ligos pašalpas gautų daugiau uždirbantys gyventojai. Šiuo metu pašalpos mokamos tik nuo dalies algos, kuri neviršija 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio - 4762 litų. Siūloma šią ribą pakelti iki 5 draudžiamųjų pajamų dydžių - 7440 litų, nes toks dydis galiojo iki krizės.

Trišalėje taryba birželio pradžioje nepriėmė sprendimo dėl MMA didinimo. Profesinių sąjungų atstovai mano, kad minimali alga 100 litų galėtų didėti jau nuo spalio mėnesio. „Darbiečiai“ siekia, kad ji iki 2015 metų pabaigos būtų padidinta nuo 1000 iki 1500 litų.

MMA šiuo metu yra 1 tūkst. litų - pernai sausį ji padidinta 150 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS