Lietuva ketina įsipareigoti Ukrainai kasmet skirti 0,25 proc. BVP siekiančią paramą | KaunoDiena.lt

LIETUVA KETINA ĮSIPAREIGOTI UKRAINAI KASMET SKIRTI 0,25 PROC. BVP SIEKIANČIĄ PARAMĄ

  • 22

Lietuva ketina įsipareigoti Ukrainai kasmet teikti saugumo ir gynybos paramos už 0,25 proc. metinio bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tai numatyta Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimo saugumo srityje projekte, kurio nuostatoms trečiadienį pasitarime pritarė Vyriausybė.

Šis susitarimas numato NATO viršūnių susitikimo metu Vilniuje priimtos Didžiojo septyneto (G7) deklaracijos, prie kurios Lietuva ir kitos Baltijos valstybės prisijungė pernai rugpjūtį, įgyvendinimą.

Lietuvos ir Ukrainos susitarimo projekte apibrėžiami Lietuvos paramos modalumai, stiprinant Ukrainos gynybinius pajėgumus ir šalies saugumą artimiausiam dešimtmečiui. Jį dar turi pasirašyti abi šalys.

Kaip nurodo Vyriausybė, dokumente numatytas Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimo ir partnerystės stiprinimas, paremtas įsipareigojimu ginti ir saugoti taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką, bendrus demokratijos, teisinės valstybės, pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių principus ir kiekvienos šalies teisę pasirinkti savo saugumo priemones.

Susitarimo elementai apima Lietuvos karinės, humanitarinės ir finansinės paramos teikimą Ukrainai siekiant apsaugoti ir atkurti jos teritorinį vientisumą, abipusiai naudingo bendradarbiavimo saugumo srityje gilinimą, Ukrainos ekonominio ir energetinio stabilumo bei atsparumo stiprinimą, paramą greitai Ukrainos pažangai siekiant narystės Europos Sąjungoje ir NATO.

Kartu susitarime numatoma Lietuvos parama Ukrainai teisingumo, kovos su korupcija srityse, taip pat siekiant Rusijos atsakomybės už agresijos nusikaltimą bei jos padarytos materialinės žalos kompensavimo.

Iki šiol prie G7 deklaracijos yra prisijungusios 25 šalys. Praktinį jos įgyvendinimą numatančius susitarimus su Ukraina yra pasirašiusios aštuonios valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

LIETUVA NIEKO NEKETINA...

Jums, šios valdžios niekšai, nedaug liko skurdinti ir naikinti Lietuvą. Jūsų ateitis - kalėjimas arba tremtis, konfiskuojant viską ką prisivogėte.

ai

ne lietuva, o lietuvos valdziadurniai

pilietis

Nepritariu LR vyriausybei, kad Lietuva Ukrainai kasmet skirtu paramos 0,25 proc. metinio bendrojo vidaus produkto (BVP). Tokie dprendimai t. b. referendumu suderinti su Lietuvos žmonėmis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS