Lietuviai aktyviai keliauja į užsienį, kelionės į Lietuvą – vis dar vangios | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI AKTYVIAI KELIAUJA Į UŽSIENĮ, KELIONĖS Į LIETUVĄ – VIS DAR VANGIOS

Vasaros sezonui įsibėgėjus, turizmo bendrovės pastebi, kad švelnėjančios karantino sąlygos, įsibėgėjusi vakcinacija ir suvienodinti kelionių reikalavimai paskatino Lietuvos gyventojus vykti atostogų į užsienį.

Tuo metu užsieniečiai į Lietuvą keliauja vangiai, sako šio verslo atstovai.

Turizmo įmonių atstovai tikisi, kad rudenį žmonės ir toliau norės keliauti, o persirgusiems ar pasiskiepijusiems keliavimas nebus ribojamas.

Vasarą atsigavo kelionės į užsienį

Užsienio kelionių organizatoriai pastebi, jog šią vasarą keliautojų optimizmas žymiai didesnis nei praėjusią, žmonės išmoko prisitaikyti prie pandemijos sąlygų ir aktyviai renkasi keliones į Turkiją, Graikijos salas, Egiptą, Ispaniją ar Bulgariją.

„Jaučiamas stiprus atsigavimas, labiausiai ten, kur yra tiesioginiai skrydžiai, gana artimos destinacijos. Išvykimai planuojami mėnesį į priekį, daugiausiai pusantro mėnesio. Žiūrint į priekį, vis dar nerimauja nemažai žmonių, nežino, kaip bus toliau“, – BNS sakė agentūros „Kelionių akademija“ vadovas Donatas Kireilis.

„Žmonės paprasčiau žiūri į visą keliavimą, jeigu 2020 metais buvo ribojimai ir grįžus saviizoliacija, tai labai mažai norėjo važiuoti, o dabar yra daug tų, kurie nepasiskiepiję, sutinkančių net ir saviizoliuotis, jeigu to reikia“, – pridūrė jis.

Anot D. Kireilio, pastaruoju metu didžiausias atsigavimas pastebimas keliaujant į Viduržemio jūros regioną. Anot jo, tolimos šalys, pavyzdžiui, Filipinai, Tailandas ar Vietnamas vis dar turistams neatsivėrė arba labai ribotai, todėl galvojant apie rudens sezoną, įmonė keičia ir siūlomų kelionių paketus.

„Mes labiau ruošiamės poilsinėms kelionėms, kai važiuoja žmogus į vieną viešbutį, labiau ruošiamės individualioms, o ne grupinėms. Daug dirbame su egzotinėmis kryptis ir tolimais kraštais, bet ten kur bus poilsinės kryptys, tai jos daugiau ar mažiau vyks“, – sakė jis.

Turistų skaičiaus augimui įtakos turėjo švelnėjančios karantino sąlygos, įsibėgėjęs vakcinavimo procesas bei suvienodinti keliavimo reikalavimai.

Pasak „Tez Tour“ vadovo Aleksandro Sukovo, kalbėti apie visišką turizmo sektoriaus atsigavimą dar anksti, bet matomi pirmieji ženklai. Anot jo, viskas priklauso nuo pandeminės situacijos ir kaip keisis jos valdymas ne tik Lietuvoje, bet ir keliautojų pamėgtose atostogų šalyse.

A. Sukovo teigimu, pirmąjį pusmetį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, „Tez Tour“ keliautojų skaičius  augo daugiau nei dukart – nuo nuo 11 tūkst. ir 25 tūkst.

„Turistų skaičiaus augimui įtakos turėjo švelnėjančios karantino sąlygos, įsibėgėjęs vakcinavimo procesas bei suvienodinti keliavimo reikalavimai. Pastebime, kad ir turistus priimančios šalys yra geriau pasiruošusios, įgavusios patirties. Kelionėms palankesnis ir psichologinis klimatas – žmonės jau išmoko gyventi karantino sąlygomis, todėl ramiau reaguoja į šalyse taikomus saugumo reikalavimus“, – BNS sakė A. Sukovas.

Be to, praėjusių metų pirmąjį pusmetį vyko tik dalis skrydžių – kovą dėl pandemijos buvo sustabdyti turistiniai ir vyko tik repatriaciniai skrydžiai.

„Tez Tour“ vadovo teigimu, kaip ir kasmet, keliautojai ir šiemet dažniausiai renkasi Turkiją. Toliau rikiuojasi Graikija ir jos salos, daugėja poilsiaujančių Egipte, Ispanijoje bei Bulgarijoje, keliautojai domisi Sakartvelu.

A. Sukovo teigimu, stebint susidomėjimą kelionėmis, tikimasi, kad rudenį žmonės ir toliau norės keliauti.

„Tikimės, kad persirgusiems ar pasiskiepijusiems žmonėms keliavimas nebus ribojamas, o pasaulis išmoko gyventi naujos realybės sąlygomis ir taip radikaliai nebeužsidarys“, – sakė jis.

Atvykstamasis turizmas atsigavimo nejaučia

Lietuviams vasarą aktyviai planuojant keliones į užsienį, atvykstamojo turizmo atstovai sako atsigavimo nejaučiantys. Pasak bendrovės „Amber Tours“ vadovės Gintarės Antanėlytės, žmonės pavargo nuo ribojimų, dalis vis dar bijo, tačiau tuo pat ir nori keliauti. Visgi jie dažniau renkasi Europos pietų pakrantes, poilsį prie jūros.

G. Antanėlytė teigė, jog pernai 98 proc. įmonės užsakymų buvo atšaukta, teko sumažinti ir darbuotojų skaičių. Šiemet ji tikėjosi geresnio sezono dėl vakcinų, bet naujos viruso atmainos, biurokratiniai barjerai ir lėtas skiepijimas Europoje nepadėjo.

Taip, žmonės keliauja, bet atvykstamasis turizmas neatsigavo, kelionės grupėmis galimos tik visiškai vakcinuotiems, o tokių nėra daug.

„Taip, žmonės keliauja, bet atvykstamasis turizmas neatsigavo, kelionės grupėmis galimos tik visiškai vakcinuotiems, o tokių nėra daug, be to, sudėtinga šalį pasiekti, sumažėjo skrydžių, žmonės renkasi poilsines keliones prie jūros Europos pietuose, tad mūsų kraštas tampa ne pirmo pasirinkimo kelione“, – BNS sakė G. Antanėlytė.

Pasak jos, įmonės klientai atvyksta ne tik į Lietuvą, bet aplanko Latviją, Estiją, ne retai ir Lenkiją ar Skandinavijos šalis, todėl norit pasiūlyti kelionę, svarbu užtikrinti sklandų vykimą per visas šalis.

Anot įmonės vadovės, viena didžiausių problemų, dėl ko teko atsisakyti norinčių atvykti dar birželio mėnesį – vieningų taisyklių Baltijos šalyse nebuvimas.

„Praėjusiais metais Lietuvos, Latvijos, Estijos vyriausybės susitarė dėl vieningos atvykstančiųjų politikos ir patvirtino kelionių „burbulą“, o šiais metais apie tai pamiršo“, – sakė ji.

Nepaisant šiuo metu augančių koronaviruso atvejų skaičiaus, „Amber Tours“ vadovė teigė, kad jei ES šalys neužvers sienų, žmonės nebijos augančio susirgimų skaičiaus, tikimasi svečius, turinčius vakcinacijos sertifikatus, aptarnauti ir rudenį.

„Tikimės geriausio, ruošiamės blogiausiam“, – komentavo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Morgana

Kaip vangios, šitiek nelegalų atvyko. Tik Lietuva maitina, kur taip rasi

Tam Arvys

Tau kaip senam koncervui viskas blogai

kaip tais neatvyksta

iki kalėdų turėsim milijoną arabų ir negrų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS