Lietuvoje pablogėjo labiausiai skurstančių žmonių padėtis | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE PABLOGĖJO LABIAUSIAI SKURSTANČIŲ ŽMONIŲ PADĖTIS

  • 21

Labiausiai skurstančių žmonių padėtis pernai pablogėjo. Žemiau skurdo rizikos ribos gyveno kas penktas Lietuvos gyventojas. Sunkiausia senjorams, vienišiems žmonėms, bedarbiams ir tiems, kurie vieni augina vaikus. Valdžia žada kelti minimalią algą ir didinti pensijas, praneša LNK.

Senjorė Marija 40 metų dirbo konduktore. Tačiau ir išėjusi į pensiją ilsėtis negali – priversta dirbti toliau, nes iš 260 eurų pensijos, kurią gauna, išgyventi neįmanoma. Ji gatvėje prekiauja gėlėmis.

„Mes, vargšai, turim stovėti, tiek karščio – 30 laipsnių, kad tik kokią kapeiką uždirbtume. Čia nesąmonė Lietuvoj gyventi“, – skundėsi Marija.

Ji norėtų, kad pensija būtų bent 400–500 eurų, nes dabar tenka kęsti alkį.

„Taip ir sėdim. Ką pavalgėm, ko nepavalgėm. Būna, visai visą dieną nieko nevalgom. Tik atsigeriam kokio limonado ir viskas“, – pasakojo Marija.

Kad žmonių, neturinčių ką valgyti, daugėja, mato ir Socialinis centras, kuriame veikia labdaros valgykla. Didžioji dalis lankytojų – senjorai, bet ateina ir dirbantys, kurių pajamos – labai mažos. Palyginti su pernai, lankytojų padvigubėjo.

„Tai ypač jautėsi pavasarį ir žiemą. O dabar tie 200–250 žmonių jau mums tapo norma. Nors iš tikrųjų prieš dvejus trejus metus vidutiniškai pas mus apsilankydavo per dieną 100–120“, – teigė Socialinio centro vadovas Miroslavas Seniutis.

Taip ir sėdim. Ką pavalgėm, ko nepavalgėm. Būna, visai visą dieną nieko nevalgom.

Daugiau maisto produktų pernai išdalijo ir „Maisto bankas“. Skaičiuoja, kad padėjo maždaug 143 tūkst. žmonių. Jie pastebi, kad ypač sunku miestų gyventojams, kurie dėl pandemijos neteko darbų, ir tiems, kurie uždirba minimalią algą.

„Maisto banko“ veikloje praeitais metais matėme milžinišką poreikį net ir tų pagrindinių maisto produktų. Kuo džiaugiamės, kad dabar, situacijai su COVID-19 šiek tiek gerėjant, ir poreikis šiek tiek mažėja, bet vis vien išlieka“, – kalbėjo „Maisto banko“ direktorius Simonas Gurevičius.

Kad skurdo lygis padidėjo, mato Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Žemiau skurdo ribos perai Lietuvoje gyveno apie 585 tūkst. gyventojų. Sunkiausia senjorams, vienišiems žmonėms, bedarbiams ir tiems, kurie vieni augina vaikus.

„Siekdami sparčiau mažinti pagyvenusių žmonių skurdą ir mažiausias pensijas artinti prie minimalių vartojimo poreikių, esame parengę naują socialinio draudimo pensijos indeksavimo modelį. Jau šį rudenį Seimui pateiksime atitinkamus siūlymus“, – sakė M. Navickienė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

nenuostabu va kur žmonių pinigai

bendra Gabrieliaus ir jo žmonos Austėjos Landsbergienės valdomo turto vertė praėjusiais metais siekė 16 milijonų 702 tūkstančius 398 eurus.

Nu jo

Tai darbo liaudis su tokiais darbo stazais ir tokiais atlyginimais tikisi gauti pensija? Reikejo galvoti apie ateiti dar mokykloje. Kas kalti, kad nesimokete? Apie valstiecius is viso nekalbu. Jie visa gyvenimanant pasalpu sedeji, mokesciu nemokejo.

Gal dirbai ant puse etato? O jei dirbai pilnai tai pensija maža.Mat pensijos skaičiuojamos nuo įmokų SODRAI.Maža pensija ir pas mane 330 e.Bet su vyru gauname daugiau.O jei liksiu viena tai turiu vaikų ir jie neapleis,manau.O turintiems darbo stažą reikėtu pensijas padidinti.Tik nedirbusieji tegu verčiasi,nes negali dirbantis visų tinginiu išlaikyti.O kas būs su pašalpininkais,neskaitau neigaliųjų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS