Lietuvoje sukurtas medienos klasteris | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE SUKURTAS MEDIENOS KLASTERIS

Lietuvoje sukurtas pirmasis medienos klasteris. Tikimasi, jis paskatins šalies baldų pramonės plėtrą, o bendros investicijos į klasterį galėtų siekti per 0,5 mlrd. eurų.

Susitarimą pasirašė Vakarų medienos grupė, Kauno baldų gamybos bendrovė „Freda“, Kauno technologijos universitetas, Kauno kolegija, Klaipėdos ir Akmenės rajono savivaldybės. Vėliau turėtų prisijungti ir koncernas SBA. 

Seimui pernai pakeitus Miškų įstatymą, atvėrusį kelią urėdijų pertvarkai, dalis baldų pramonės įmonių paskelbė apie planuojamas investicijas į plėtrą. Tai esą ir tapo priežastimi kurti klasterį. Teigiamus pokyčius šiame sektoriuje rodo ir skaičiai – baldus ir interjero detales Švedijos grupei „Ikea“ gaminančios Lietuvos bendrovės didžiausių tiekėjų sąraše pernai pakilo į 4 vietą ir aplenkė pačių švedų gamintojus.

„Šiandien dienai medienos ir baldų sektorius Lietuvoje sukuria 5 proc. BVP, tai aš įsivaizduočiau, kad po 2023 m. galėtume kalbėti apie šio skaičiaus padvigubėjimą“, – sakė asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Beinortas.

„Tiesioginės investicijos, kurios yra surikiuotos per įmones, tai jos padidins kokiais 4 tūkst. darbo vietų, o kiek netiesioginių – kiek jų kursis apie tuos centrus: paslaugų, transporto, tai siejant su ta kita veikla, tai net įvardint negaliu“, – kalbėjo „Vakarų medienos grupės“ valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas.

„Šiandien jau pirma investicinė sutartis su Naująja Akmene yra pasirašyta, kur bus investuota 180 mln. eurų. Labai džiugina, kad tai nėra, kaip bandoma išversti žinutę, kad iškirs daugiau miškų, nėra net kalbos apie kiekius. Svarbiausia, kad žaliava būtų pasiekiama mūsų įmonėms ir kad iš Lietuvos būtų eksportuojamas gatavas produktas“, – pasakojo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS