Lietuvos bankas: dirbantiems ukrainiečiams išvykus iš Lietuvos ekonomika nenukentės | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BANKAS: DIRBANTIEMS UKRAINIEČIAMS IŠVYKUS IŠ LIETUVOS EKONOMIKA NENUKENTĖS

Lietuvos centrinis bankas mano, kad šalies ekonomika labai nenukentės, jeigu pasibaigus karui Ukrainoje į ją sugrįžtų Lietuvoje radę prieglobstį ir čia įsidarbinę ukrainiečių pabėgėliai, tačiau bankas pripažįsta, kad „poveikis galėtų būti“.

„Nebūtinai bus taip, kad jeigu matysime ukrainiečių srautų padidėjimą į Ukrainą, kad automatiškai ir Lietuvos ekonomika nukentės nuo to“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete šią savaitę teigė Lietuvos banko (LB) Ekonomikos departamento vyresnysis ekonomistas Darius Imbrasas. 

„Net ir karui pasibaigus dar nereiškia, kad jie išvažiuos iš Lietuvos“, – pridūrė jis. 

D. Imbraso teigimu, ukrainiečiams išvykus atsilaisvinusias darbo vietas užims kiti žmonės. Be to, pasak jo, tarptautiniai tyrimai rodo, kad pasibaigus karui pabėgėliai dažniausiai pasilieka tose šalyse: „Šiuo atveju tas poveikis galėtų būti kažkoks, bet ar jis bus tokio pačio masto, tokio pačio dydžio, sunku pasakyti“.

D. Imbrasas sako, kad ukrainiečių įsitraukimas į Lietuvos darbo rinką yra pastebimas. 

„Jų įsitraukimas sukūrė apie 1 proc. visų darbo vietų, o nedarbo lygį padidino gana mažai – į bedarbių gretas įsitraukusių ukrainiečių gana nedidelis skaičius, palyginti su tuo, kiek jų įsitraukė į užimtuosius ir į darbo rinką“, – kalbėjo D. Imbrasas. 

Anot LB atstovo, Lietuvoje įsidarbinę ukrainiečiai sukūrė apie 400 mln. eurų pridėtinės vertės, arba apie 1 proc. BVP darant prielaidą, kad jų darbo našumas panašus į kitų dirbančiųjų. 

Pasak Užimtumo tarnybos, Lietuva yra tarp keturių Europos valstybių, kuriose darbingo amžiaus ukrainiečių užimtumo rodiklis viršija 40 procentų.

Vasarį Lietuvoje dirbo 23,3 tūkst., o darbo ieškojo 3,7 tūkst. ukrainiečių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, Lietuvoje dirbantys ukrainiečiai per mėnesį sumoka daugiau negu 5 mln. eurų mokesčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

greiciau tiktai

net per ventiliacija gavno smirda nes ruko kambariuose,turbut bijo snaiperiu, kad i balkona neina

lina

Reikia skirti kur ukrainiečiai ir kur Ukrainos piliečiai, nes vietoj to , kad gintų savo šalį atvyko dykai pagyventi, o ir jų moteriškės į darbą nelabai jau tinkamos, vis dejuoja kokios mažos pašalpos ir niekas joms netinka.

...

skatertju doroga
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS