Lietuvos bankas: paskolų išdavimas šalyje yra aktyvus, tačiau augimo tempas lėtėja | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BANKAS: PASKOLŲ IŠDAVIMAS ŠALYJE YRA AKTYVUS, TAČIAU AUGIMO TEMPAS LĖTĖJA

Paskolų išdavimas šalyje išlieka aktyvus, tačiau jo augimo tempas lėtėja, teigia centrinis šalies bankas.

Ataskaitoje, kurią antradienį Seime pristatys Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, teigiama, kad šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje metinis kredito (įskaitant ir ne kredito įstaigų suteiktą finansavimą) augimo tempas Lietuvoje sudarė 7,2 proc. ir buvo 2,4 proc. punkto mažesnis nei prieš metus.

LB teigimu, prie augimo palaikymo labiausiai prisidėjo aktyviai būsto pirkimui besiskolinantys namų ūkiai.

„Vyraujant didelei būsto paklausai, jo kainos ir toliau kyla. Pavyzdžiui, 2019 metų pirmojo ketvirčio pabaigoje metinis būsto kainų augimas Lietuvoje sudarė 6,8 proc. Vis dėlto nepaisant aktyvaus namų ūkių segmento, bendra kredito augimo sparta lėtėja, nes traukiasi kredito įstaigų ne finansų įmonėms suteiktų paskolų portfelis“, – nurodo bankas.

„Ypač ryškiai sumažėjo energetikos veiklą vykdančių įmonių ir kontroliuojančiųjų bendrovių segmentų paskolų portfeliai. Tačiau, nors finansavimas verslui, brangstant bankų paskoloms ir jiems tampant išrankesniems klientų atžvilgiu dėl vyraujančios didelės koncentracijos ir nemenkos kredito paklausos, mažėja, įmonės atranda alternatyvius finansavimo šaltinius“, – tikina LB.

Centrinio banko teigimu, tikėtina, kad auganti šalies ekonomika bei didėjančios gyventojų pajamos ir toliau palaikys kredito bei nekilnojamojo turto (NT) rinkos augimą trumpuoju laikotarpiu, tačiau, jeigu optimizmas verslo segmente reikšmingai sumažėtų, tai gali lemti tolesnį augimo sulėtėjimą.

Praeitą savaitę LB skelbė, kad 2018 metais ir šių metų pradžioje apklausos parodė, jog reikšmingai padažnėjo atvejų, kai verslo paraiškos gauti kreditą atmetamos. Pavyzdžiui, 2017 metais bankai atsisakydavo tenkinti 16 proc. verslo paraiškų, o šiais metais atmestų paraiškų dalis padvigubėjo ir priartėjo prie 30 proc. Mažųjų įmonių kategorijoje ši dalis dar didesnė.

GALERIJA

  • Vitas Vasiliauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS