Lietuvos bankas: praėjusių metų pabaigoje pensijų fondų rezultatai buvo teigiami | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BANKAS: PRAĖJUSIŲ METŲ PABAIGOJE PENSIJŲ FONDŲ REZULTATAI BUVO TEIGIAMI

  • 0

Dėl pandemijos praėję metai įsiminė išskirtiniais rinkų svyravimais, tačiau metų pabaigoje pensijų fondų rezultatai buvo teigiami ir viršijo infliaciją, pranešė Lietuvos bankas (LB).

Institucijos teigimu, kolektyvinio investavimo subjektai metus baigė teigiamai, tačiau dalyvių skaičius sumažėjo.

„Praėjusių metų akcijų rinkos svyravimai investuotojams sukėlė daug įtampos. Vis dėlto nuoseklus ir periodinis pensijų fondų bei kolektyvinio investavimo subjektų investavimas užtikrino klientams teigiamą grąžą“, – pranešime sako LB Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.

Nurodoma, kad 2020 metais per rekordiškai trumpą laiką metų pradžioje akcijų indeksai nusmuko itin reikšmingai, tačiau rinkos taip pat greitai atsigavo ir indeksai po kurio laiko pasiekė naujas aukštumas.

„Tai atsispindėjo ir pensijų fondų veikloje. Pavyzdžiui, vasario–kovo mėnesiais dėl smarkaus vertybinių popierių kainų kritimo jauniausios tikslinės amžiaus grupės pensijų fondų vienetų vertės sumažėjo 16–18 proc. Tačiau po to kainos pradėjo kilti ir vertinant visus 2020 metus, vieneto vertės padidėjo 4–10 proc., palyginti su 2019 metų pabaiga“, – teigia LB.

2020 metų pabaigoje Lietuvoje veikė 40 II pakopos pensijų fondų, kuriuos valdė 5 pensijų kaupimo bendrovės. Bendra grynųjų aktyvų vertė sudarė beveik 4,5 mlrd. eurų. Pensijų fonduose pensijai kaupė beveik 1,4 mln. dalyvių. Rezultatai viršijo infliaciją, kuri siekė 0,2 proc.: pensijų fondų bendras svertinis vieneto vertės pokytis buvo teigiamas ir sudarė 5,2 proc. Daugiausia (82,4 proc.) II pakopos pensijų fondai investavo į kolektyvinio investavimo subjektų vienetus. Šių investicijų vertė gruodžio pabaigoje buvo 3,7 mlrd. eurų.

Pasak Lietuvos banko, II pakopos pensijų fondų turtas per 2020 metus padidėjo 15,7 proc., t. y. 609 mln. eurų, į juos buvo pervesta įmokų už 417 mln. eurų. Pensijų fondų dalyvių skaičius augo 1,88 proc. Didžioji dalis naujai prisijungusiųjų (27 tūkst. dalyvių) buvo įtraukti automatiniu būdu, o savo iniciatyva prie kaupimo prisijungė beveik 12 tūkst. dalyvių. Kaupimą dėl išėjimo į pensiją ar kitų priežasčių baigė apie 13 tūkst. gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS