Lietuva ir Taivanas pasirašo bendradarbiavimo susitarimus | KaunoDiena.lt

LIETUVA IR TAIVANAS PASIRAŠO BENDRADARBIAVIMO SUSITARIMUS

  • 9

Taivano ir Lietuvos ekonomikos viceministrai pasirašė susitarimo memorandumą dėl bendradarbiavimo lazerių technologijų srityje – pagal jį abi šalys kartu įkurs mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų centrą Taivane, antradienį pranešė Taivano Ekonomikos reikalų ministerija.

Be to, Lietuvos Vyriausybės ir verslo atstovų vizito metu Lietuvos pramonininkų konfederacija pasirašė susitarimo memorandumą su Nacionaline pramonės ir prekybos asociacija (CNAIC), o penktadienį pasirašys memorandumą su Nacionaline pramonės federacija (CNFI).

Memorandumą dėl bendradarbiavimo lazerių technologijų srityje pirmadienį pasirašė Taivano ekonomikos reikalų viceministras Chern-Chyi C.C. Chenas (Čern Či Čenas) ir Lietuvos ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis, skelbia Taivano ministerija.

K. Žemaitis sako, kad 2023-ieji turėtų būti proveržio metai plėtojant ekonominius santykius  su Taivanu.

„Siekiame paspartinti dvišalį technologijų įmonių bendradarbiavimą, geriau išnaudoti Lietuvos informacinių ir ryšių, finansinių technologijų potencialą, kad kuo daugiau Taivano technologinių kompanijų imtų kurtis ir investuoti Lietuvoje“, – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime cituojamas K. Žemaitis.

Lietuvos lazerių asociacijos prezidentas Gediminas Račiukaitis mano, kad tai būdas Lietuvos lazerių įmonėms įeiti į puslaidininkių ir elektronikos pramonėms skirtos įrangos kūrimo ir diegimo grandines.

„Kartu su ITRI ir bendraudami su dideliais integratoriais apjungsime savo kompetencijas ir žinojimą, spręsdami galutinių technologijos vartotojų dabartines ir ateities problemas“ – pranešime sakė G. Račiukaitis.

Taivano ekonomikos reikalų ministrė Mei-Hua Wang (Mei Hua Vang) sakė, kad šis susitarimas sukurs svarbių galimybių abiejų šalių aukštųjų technologijų pramonei.

Chern-Chyi C.C. Chenas teigė, kad Taivanas jau pasiekė konkrečių rezultatų bendradarbiaudamas su Lietuva įvairiuose sektoriuose, įskaitant puslaidininkių, lazerių ir startuolių plėtrą.

Susitarimuose numatoma su savo nariais dalintis informacija apie Taivano ir Lietuvos įmonių verslo interesus, siūlyti galimus partnerius, rengti mainų vizitus verslo bendradarbiavimo tikslais, padėti dalyvauti prekybos ar investicijų projektuose savo arba trečiosiose šalyse. Taip pat planuojama keistis svarbia informacija, siekiant sudaryti palankią aplinką prekybai ir investicijoms tarp Lietuvos ir Taivano.

Taivane K. Žemaitis su Ch. Chenu ir skaitmeninimo viceministru Ning Yehu aptarė bendrus projektus, kurie leistų diversifikuoti tiekimo grandines, didinti kibernetinį saugumą, verslo konkurencingumą, o Lietuva galėtų tapti Taivano technologijų vartais į Europos Sąjungos rinką.

Be K. Žemaičio, į Taivaną atvyko daugiau nei 30 Lietuvos įmonių atstovų – tai yra didžiausia šalies verslo delegacija Taivane.

Portalas vz.lt skelbė, kad Lietuvos lazerių asociacija pirmadienį pasirašė ketinimų protokolą su Taivano pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI) ir dar dviem šios šalies pramonės asociacijomis dėl bendro lazerių technologijų tyrimų ir plėtros centro vystymo Taivane.

Anot asociacijos prezidento Gedimino Račiukaičio, jei neiškils įrangos tiekimo problemų, centras Tainane, pietinėje Taivano dalyje esančiame mieste, gali būti atidarytas jau šių metų antroje pusėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

:))) to

Dirbančiam lietuviui kaip tu už minimumą ir vokelį centras nekainuos nieko, tu pats Lietuvai daug kainuojai su savo tuščia galva.

tik

reikia dar maldeikiuko su minedu bei dobrovolska ir mes tampam lenku kolonija kaip viduramziais bus pan i chalop o china su saika nekalbes ji pati suprato neveltui savo ambasada atsiunte kalbetis del uosto ir gudriai pasielge?===

Svarbiausia

Susipykti su Kinija, legalizuoti iškrypimus ir narkotikus. Amen tautai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS