Ligonines per pandemiją rėmę verslininkai liko prie suskilusios geldos – PVM atgaus ne visi | KaunoDiena.lt

LIGONINES PER PANDEMIJĄ RĖMĘ VERSLININKAI LIKO PRIE SUSKILUSIOS GELDOS – PVM ATGAUS NE VISI

  • 1

Paramą ligoninėms suteikęs verslas sulaukė prastų žinių iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, praneša Info diena.

Kelių tiesimo įmonės direktorius pernai rudenį ištiesė pagalbos ranką vienai COVID-19 pacientus gydančiai ligoninei. Drauge su įmonės akcininkais už 50 tūkst. eurų nupirko ligoniams reikalingos įrangos ir pristatė ją medikams.

„Nupirkome kelis kvėpavimo aparatus, kelis aparatus, skirtus deguonies tiekimui, videolaringoskopą, kuris, kiek suprantu, yra skirtas gerklės tyrimui, ir taip pat medicininių priemonių, skirtų šiems aparatams aptarnauti“, – pasakojo „Fegda“ direktorius Žydrius Baublys.

Ligoninei paaukojusi aparatus, vėliau įmonė vylėsi susigrąžinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). „Skirdami šią paramą mes kreipėmės į VMI. Kuri buvo paaiškinusi, kad priemonėms, kurios padeda šalinti COVID-19 pasekmes, PVM atskaita nebus taikoma – PVM nereikės susimokėti“, – sakė Ž. Baublys.

Tačiau susimokėti teks. Mat, šiandien VMI aiškina taip: paramai prekėmis, kurios nėra tiesiogiai susijusios su įmonės veikla, susigrąžinti PVM  nepriklauso. PVM atgauti galės tik tie, kurie aukojo savo gaminamą produkciją.

„Picerijos kepė picas, tai reiškia vykdė savo įprastinę veiklą ir picas aukojo medikams. Arba baldus gaminanti įminė pagamino palapines, kurias pastatė prie ligoninių, ir jose buvo atliekami tyrimai“, – teigė VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Didelis akibrokštas verslui, akibrokštas žmonėms, kurie nuoširdžiausiai norėjo padėti sunkioje situacijoje atsidūrusiai valstybei.

Už 340 tūkst. eurų respiratorių ir kitų apsaugos priemonių nupirkę pramonininkai PVM taip pat neatgaus, nors tikėjosi.  „Didelis akibrokštas verslui, akibrokštas žmonėms, kurie nuoširdžiausiai norėjo padėti sunkioje situacijoje atsidūrusiai valstybei“, – teigė Pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Startatavičius.

Verslas kaltina valdžią neteisingai ištransliavus žinutę – neva įmonėms buvo pažadėta, kad parama kovai su koronavirusu nebus apmokestinama PVM. VMI turi atsakymą, kas tokią painiavą sukėlė.

„Praeitą pavasarį buvo keistas Vyriausybės nutarimas ir buvo panaikintos ribos paramos teikimui tuo atveju, kai yra kovojama su ekstremalia situacija ir jos padarinių likvidavimu. Tačiau toks Vyriausybės pakeitimas jokiu būdu nepakeitė PVM įstatymo principų ir PVM įstatymas keistas nebuvo“, – kalbėjo VMI Teisės departamento direktorė.

Privatus verslas per koronaviruso pandemiją viešai skelbė apie 40 iniciatyvų aukoti pinigus ar prekes ligoninėms. Anot mokesčių konsultantų asociacijos, PVM nesusigrąžinusiųjų gali būti daug. „Pavyzdys: jeigu yra prekių perduota už milijoną, tai paskaičiuokite PVM – 21 proc. nuo tokios vertės. Aš manau, mes kalbame apie šimtus tūkstančių, jeigu ne milijonus eurų“, – sakė mokesčių konsultantė Karolina Jogminaitė-Matačienė.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko nuomone, VMI norėjo būti griežta ir neleisti paramos fondams pasipelnyti iš PVM susigrąžinimo, tačiau iš didelio rašto galėjo būti išeita ir iš krašto.

„Ar tikrai yra prasminga šiame kelyje, kai valstybė skatino užsiimti parama, dar apmokestinti. Ar turėti galimybę susigrąžinti yra Vyriausybės sprendimas, aš manau, kad diskusija apie tai būtų prasminga“, – teigė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Anot mokesčių konsultantų, tiems, kas PVM jau atskaitė, nors ir nepriklausė, teks grąžinti ne tik mokestį, bet ir delspinigius.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

kas cia nuostabaus ?! DURNIU LAIVAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS