Lobistais nuo šiol galės tapti ir organizacijos, deklaruoti įtaką turės ir ją patyrusieji | KaunoDiena.lt

LOBISTAIS NUO ŠIOL GALĖS TAPTI IR ORGANIZACIJOS, DEKLARUOTI ĮTAKĄ TURĖS IR JĄ PATYRUSIEJI

Nuo sausio įsigalioja nauja lobistinės veiklos deklaravimo tvarka: nuo šiol lobistais galės tapti ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, o deklaruoti lobistų veiklą turės ne tik ją vykdantys, bet ir patyrę asmenys.

Kaip BNS informavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), tokie pokyčiai numatyti įsigaliojančiuose naujos redakcijos Lobistinės veiklos ir Teisėkūros pagrindų įstatymų pakeitimuose.

Nuo šiol deklaruoti vykdytą lobistinę veiklą turės ir asmenys, kurie patyrė lobistinę įtaką: asmeniškai iš lobisto gavo pasiūlymą dėl konkrečių teisės akto nuostatų. Tai leis VTEK kryžmiškai sugretinti pateiktas deklaracijas, komisija taip pat galės imtis prevencinių veiksmų.

Nuo šiol lobistu registruotis galės ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys. Tuo tarpu asmenys, kuriems netaikomas Lobistinės veiklos įstatymas, bet norintys daryti įtaką teisėkūrai, galės savanoriškai įsirašyti į specialų sąrašą. Jie turės kartą per metus deklaruoti savo vykdomą veiklą.

Diskusija dėl naujo Lobistinės veiklos įstatymo prasidėjo po to, kai teisėsaugos įtarimų sulaukė buvęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus žurnalistams sakė, kad šioje byloje įtariami nusikaltimai yra susiję su lobistine veikla.

Lobistinės veiklos įstatymo pakeitimo projektą inicijavo daugiau kaip 30 parlamentarų, daugiausiai tuometiniai valdantieji „valstiečiai“ – partijos lyderis Ramūnas Karbauskis, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė Agnė Širinskienė, Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius bei kiti.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

į s i d ė m ė k i m e, kaip atrodo KYŠININKŲ veidai,

kurių kiekvienais metais skaičius Lietuvoje auga --- s a k o , JIE " mažina" korupcijos indeksą

Vertimas:

žodis lobistas iš tikruju yra žodis kyšininkas. Įteisintas. Nuo šiol dar griežčiau bus jei netepsi - nevažiuosi :D). Dėžutės nuo jau paruoštos, 'Stikliu' restorana greit atidarys..Dėl stambiu lobistiniu pokalbiu veiks latviu ar lenku viešojo maitinimo istaigos ir privatūs apartamentai...Ištisomis organizacijomis reikės lobistaututi.:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS