M. Navickienė: pensijos amžiaus ilginti nereikia, tačiau žmonės turi kaupti papildomai | KaunoDiena.lt

M. NAVICKIENĖ: PENSIJOS AMŽIAUS ILGINTI NEREIKIA, TAČIAU ŽMONĖS TURI KAUPTI PAPILDOMAI

  • 0

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė sako, kad Lietuvoje nereikėtų ilginti pensijos amžiaus, kuris 2026 metais pasieks 65 metus. Tačiau Monika Navickienė mano, jog daugėjant pensinio amžiaus žmonių reikia galvoti apie papildomą kaupimą senatvei.

„Nemanau, kad reikėtų eiti į tą pusę, kad jis (pensijos amžius – BNS) būtų ilginamas dar labiau. Tai nebūtų teisinga kryptis, bet reikia ir suprasti, kokios dabar yra prognozės. Jeigu išsipildytų juodžiausia Eurostato pranašystė, tai 2050-aisiais penkiems dirbantiems teks trys pensininkai“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė M. Navickienė.

„Aiškiai suprantame, kad bus daug pensinio amžiaus žmonių, todėl turime galvoti apie kaupimą, apie papildomą draudimą ir pasirūpinimą savo didesne pensija“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, jeigu jaunas darbingo amžiaus žmogus nedalyvauja  antrojoje pensijų kaupimo pakopoje, tai ateityje jo pensija gali būti trečdaliu mažesnė: „Taigi, čia reikia ir tų papildomų instrumentų, konstruoti papildomą pagalbą, kad žmonės saugiau jaustųsi išėję į pensiją“.

Praėjusios kadencijos Vyriausybė taip pat neketino didinti pensijos amžiaus, nors Lietuvos bankas dar 2018 metais teigė, kad šalyje mažėjant gyventojų ir sprendžiant pensijų sistemos problemas, ateityje gali tekti ilginti pensinį amžių.

Centrinio banko atstovų nuomone, sprendimai dėl to galėtų būti priimti per dešimt metų, o blogiausiu atveju šis amžius galėtų ilgėti dar 7–8 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS