M. Navickienė: vienišo asmens išmoka šiemet būtų pradedama mokėti neįgaliesiems ir pensininkams | KaunoDiena.lt

M. NAVICKIENĖ: VIENIŠO ASMENS IŠMOKA ŠIEMET BŪTŲ PRADEDAMA MOKĖTI NEĮGALIESIEMS IR PENSININKAMS

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad vienišo asmens išmoka, jeigu tam būtų pritarta Seime, šiemet būtų pradedama mokėti skurdžiausiai gyvenantiems vienišiems asmenims – neįgaliems ir pensinio amžiaus sulaukusiems žmonėms.

Jei šiam įstatymui būtų pritarta, jis įsigaliotų šių metų liepos 1 dieną.

„Vienišų asmenų išmoka mums buvo labai svarbu, kad būtų sisteminė ir atlieptų pagrindinius socialinės apsaugos principus, nes šiandien tenka konstatuoti, kad vienišumas tampa papildoma socialine rizika – ar tai būtų vienišas pensininkas, ar vieniši tėvai, ar apskritai vieniši žmonės – tai papildoma tiek ekonominė, tiek socialinė rizika“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė M. Navickienė.

Pasak ministrės, vienišų asmenų išmokos modelis atliepia pagrindinius principus: universalumą, socialinį teisingumą, nediskriminavimą ir kovą su skurdu.

Vienišumas tampa papildoma socialine rizika – ar tai būtų vienišas pensininkas, ar vieniši tėvai, ar apskritai vieniši žmonės – tai papildoma tiek ekonominė, tiek socialinė rizika

„Vienišų asmenų išmokos nediskriminuoja socialinio draudimo ir šalpos pensijų gavėjų, taip pat įtraukiami neįgalieji, kurie yra vieni labiausiai skurdą patiriančių visuomenės grupių. Iki šiol panaši našlių pensija yra mokama tiems neįgaliems ir senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims, kurių miręs sutuoktinis turėjo bent minimalų pensijų draudimo stažą arba iki mirties dienos gavo netekto nedarbingumo ar senatvės pensiją“, – sakė M. Navickienė.

Šiemet, pasak jos, išmoka būtų neįgaliems ir pensinio amžiaus sulaukusiems žmonėms, kurie dabar gauna šalpos pensijas ar mažų pensijų priemokas.

„Šiemet jie gautų 28 eurų dydžio vienišų asmenų išmoką – tiek, kiek dabar gauna našliai“, – nurodė ministrė.

Nuo kitų metų naują išmoką gautų visi vieniši senjorai ir neįgalieji – nesvarbu, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nebuvo sukūrę šeimos.

„Siūloma asmenims vienišo asmens išmoką skirti, jeigu jie yra deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba yra įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, nėra sudarę santuokos arba jų sudarytos santuokos pasibaigusios, yra našliai arba našlės, kurie neturi teisės gauti didesnės už našlių pensiją išmokos“, – sakė M. Navickienė.

Jos teigimu, šiuo metu vidutinė našlio pensija siekia 28,63 euro. Ją gauna apie 210 tūkst. našlių pensijų gavėjų.

„Nuo šių metų liepos 1 dienos teisę gauti papildomai tuos 28 eurus gautų dar apie 60 tūkst. gavėjų, o nuo 2022 metų – 32 eurų dydžio vienišo asmens išmoką arba našlių pensijų jau gaus per 400 tūkst. asmenų“, – sakė M. Navickienė.

Dėl vienišo asmens išmokos dydžio 2024 metais bus apsispręsta 2023 metų Seimo rudens sesijoje.

Lėšų poreikis šiam siūlymui įgyvendinti 2021 metais siektų 15 mln. eurų, 2022 metais – 106 mln. eurų, 2023 metais – taip pat 106 mln. eurų.

„Sodros” direktorė Julita Varanauskienė akcentavo, kad šiuo metu kalbama apie įstatymo pakeitimo projektą, jis dar nėra įsigaliojęs.

„Įstatymas įsigaliotų nuo liepos 1 dienos, bet kalbant apie išmokėjimą, tame pačiame projekte yra įvardyta, kad nuo liepos 1 dienos tie asmenys, kurie gali gauti vienišo asmens išmoką, turėtų teikti prašymus. „Sodra” turėtų juos nagrinėti”, – sakė J. Varanauskienė.

„Tai yra iššūkis nagrinėti didelį skaičių prašymų, nes šiais metais prognozuojame, kad tai bus apie 60 tūkst. vienišų asmens išmokos gavėjų, bet dėsime visas pastangas, kad pinigai žmones, kuriems ji priklauso, kuo greičiau pasiektų”, – sakė „Sodros” direktorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???

Jei neturi stažo ,nedirbai ,tik iš pašalpų gyvenai ir knaipėje pinigus palikai tai ir tokiems didins išmokas? kad palaikytu knaipes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS