Maisto kainų pasiutpolkė tik įsibėgėjo: gyventojai kai kurių produktų jau nebeįperka | KaunoDiena.lt

MAISTO KAINŲ PASIUTPOLKĖ TIK ĮSIBĖGĖJO: GYVENTOJAI KAI KURIŲ PRODUKTŲ JAU NEBEĮPERKA

  • 16

Maisto prekių kainų augimas ir vėl rekordinis. Kainų sekliai skelbia, kad balandžio mėnesio pigiausių maisto produktų krepšelis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padidėjo daugiau nei 20 proc. Tai vienas didžiausių šuolių per visą stebėjimo laikotarpį, praneša LNK.

Rekordai tęsiasi

Vilnietė Teresa parduotuvėje rodo pustuštį krepšelį ir sako, kad perka tai, ko reikia labiausiai.

„Šiandien pirkau pigiausių pomidorų, dar noriu pirkti duonos. Reikia, o ką padarysi? To, ko noriu pirkti, negaliu: mėsos, pomidorų, kurie man patinka, uogų“, – vardijo Teresa.

O maisto prekių kainų rekordai toliau tęsiasi. Kainų sekliai apžvelgė, kokia pasiutpolkė įsisuko į lentynas.

„Mes stebime šešerius metus. Tai – pats didžiausias skaičius, kurį matėm“, – tikino „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Lyginant balandžio mėnesio kainas su kovo, šuolis siekė daugiau nei 7 proc., t. y. kiek daugiau nei 4,5 euro. O palyginus šių metų balandį su praėjusių metų balandžiu, krepšelis pabrango net kiek daugiau nei 20 proc., t. y. apie 13 eurų.

Pirkėjai vardijo tai, kas, jų pastebėjimu, pabrango daugiausiai.

„Pieno produktai“, – mano vienas pirkėjas.

„Kyla kainos. kiekvieną kartą, kai ateini, vis kažkas pasikeitę“, – aiškino kita.

„Deja, viskas brangsta. Pieno produktai, duona“, – vardijo dar viena gyventoja.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Fiksuojama, jog labiausiai brango saulėgrąžų aliejus, bulvės, grietinė, pomidorai, avižiniai dribsniai.

„Karinė prekė, kaip aš sakau, – saulėgrąžų aliejus. Praeitą mėnesį ji kainavo 2,5 euro, o dabar vidutinė pigiausia kaina – 3,27 euro. Jei palygintume su praėjusiais metais, jis kainavo 1,18 euro. Tai yra 180 proc. brangimas“, – kalbėjo P. Čepkauskas.

Šiandien pirkau pigiausių pomidorų, dar noriu pirkti duonos. Reikia, o ką padarysi?

„Aliejaus pardavimai iš tiesų yra išaugę, ypač pigesnio aliejaus. Šiuo metu stebime, kad pardavimai didesni apie 30 proc. būtent pigiausio aliejaus“, – komentavo „Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Kur pigiausia?

Nors ir brango, bet „Maximoje“ pigiausių prekių krepšelis kainuoja mažiausiai – daugiau nei 59 eurus. Antroje vietoje – „Norfa“, trečioje – „Lidl“.

„Infliacija iš tikrųjų kelia nerimą jau ne vieną mėnesį. Jau pernai rudenį mes pradėjome derėtis su tiekėjais, derybos nėra lengvos, nes žaliavos ir kiti ištekliai brangsta visame pasaulyje“, – sakė R.  Aukštuolytė.

Kiti prekybos tinklai komentuoti kainų šuolių atsisakė.

„Skirtumai tarp prekybos tinklų – vis didesni“, – manė P. Čepkauskas.

J. Kalinsko / BNS nuotr.

Kainų stebėtojai sakė, kad ir artėjantis grilio sezonas bus nepigus. Brangsta tiek kiauliena, tiek vištiena.

„Gamintojai pabrangina tik tiek, kiek brangsta dedamosios. Bet visas kitas pabrangimas tenka būtent valstybei ir prekybos tinklui“, – tvirtino Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų vadovas Darius Gudačiauskas.

Kainą kelia pabrangę grūdai, dujų bei elektros kainos. Tačiau pašnekovas aiškino, ir kaip galutinė kaina pasikeičia.

Lietuvoje labai stipriai išaugo mėsos suvartojimas ir gamyba, nes žmonės pradėjo pirkti konservus.

„95 proc. yra prekybos tinklo marža ir PVM, kurį vartotojas sumoka valstybei, nupirkęs produktą. Pasakykit man: ar tai yra normalu šioje valstybėje, kad gamintojas, vos suduriantis galą su galu, gauna 5 proc. ir yra priverstas kentėti nuostolius, o tuo tarpu valstybė ir prekybos tinklas gauna 95 proc.?“ – piktinosi D.  Gudačiauskas.

O iš stebimų 52 prekių atpigo vos trys: šokoladas, obuoliai ir juodoji arbata.

„Dar nėra oficialios statistikos, kiek balandį augo masto kanos, bet įtarčiau, kad turėsime didžiausią šuolį per maždaug 25 metus“, – aiškino ekonomistas Tadas Povilauskas.

O tokio pabrangimo priežastys aiškios – karas Ukrainoje. Ukraina yra labai svarbus žaidėjas žemės ūkio rinkoje. Pabrangę grūdai bei pašarai kelia ir mėsos kainas. Kainas kelia ir išaugusi paklausa.

„Lietuvoje labai stipriai išaugo mėsos suvartojimas ir gamyba, nes žmonės pradėjo pirkti konservus. Žmonės perka konservus ir veža patiems ukrainiečiams. Per tą mėnesį Lietuvoje nepadaugėjo nei kiaulių, nei vištų. Kai stipriai išauga paklausa, ir kainos šoka į viršų“, – teigė T. Povilauskas.

Anot pašnekovo, tikėtina, kai kai kurios maisto produktų kainos jau pasiekė piką, pavyzdžiui, pienas. Bet brangimo dar galima tikėtis kalbant apie grūdus ir mėsą. Reikšmingesnis kainų lūžis gali būti laukiamas tik rudenį, kai bus aiškus šių metų derlius bei dujų ir elektros kainos.

GALERIJA

  • Maisto kainų pasiutpolkė tik įsibėgėjo: gyventojai kai kurių produktų jau nebeįperka
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

VA TAIP

Kainų dydis priklauso nuo mūsų pačių. Bankininkai vis karksi, kad pinigai nuvertės tai pirkite. O tai paprasčiausias infliacijos didinimas Jei atsiranda perkančiu, tai tuoj kainas kelia, jei ne tai mažina .Tai mažiau pirkime ir kainos kris.

vyriausybė ir verslas

tai Gogas ir Magogas. Abu labu.

Moise melagelis

Kada musu “vyriausybe” tars zodi kiekviena diena vis izulejantiems verslo klanams? Ar taip ir soks pagal ju dudele?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS