Dalis maitinimo įstaigų į galimybių pasą žiūri nerimtai: didžiuosiuose miestuose – šūsnis pažeidimų | KaunoDiena.lt

DALIS MAITINIMO ĮSTAIGŲ Į GALIMYBIŲ PASĄ ŽIŪRI NERIMTAI: DIDŽIUOSIUOSE MIESTUOSE – ŠŪSNIS PAŽEIDIMŲ

  • 16

Maitinimo įstaigos į galimybių paso kontrolę žiūri pro pirštus, pažeidimų daugėja, praneša LNK.

Nusižengimų padaugėjo

Kiekvieną savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba visuose Lietuvos miestuose aplanko maitinimo įstaigas ir stebi, kaip ten laikomasi galimybių paso tvarkos.

„Įprastai mes nemažiname skaičių ir kiekvieną savaitę patikriname virš 200. Konkrečiai praeitą savaitę buvo 240 atvejų, kai buvo patikrinti maisto tvarkymo subjektai“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialistė Miglė Navašinskaitė.

„Praeitą savaitę buvo penkiolika atvejų, kai buvo nustatyti pažeidimai už operacijų vadovo sprendimo reikalavimų nesilaikymą. Visgi jie vyrauja būtent viešojo maitinimo įstaigose. Liūdna žinia, bet matoma tendencija, kad visgi didėja pažeidimų skaičius dėl galimybių paso tikrinimo. Lyginant dviejų savaičių duomenis, pirmą savaitę nuo rugsėjo 13 d., sustiprinus galimybių paso patikrą buvo tik vienas atvejis, kai buvo užfiksuotas pažeidimas, o praeitą savaitę turime net septynis atvejus“, – teigė M. Navašinskaitė.

Anot jos, daugiausia pažeidimų nustatyta Vilniuje: „Didieji miestai tame pirmauja“.

„Yra nustatyti atvejai, kada galima prašyti ne tik galimybių paso, bet ir Europos sveikatos tarptautinio sertifikato. Prašymas dėl asmens duomenų galėtų būti tik tuo atveju, jeigu yra suabejojama duomenimis, pateiktais galimybių pase. Patikrinus galimybių pasą rodomi gimimo metai. Jeigu akivaizdžiai matoma, kad tai yra jaunas žmogus, o gimimo metai septyniasdešimti, tai tikrai kyla įtarimas ir gali būti prašoma pateikti ir asmens dokumentą“, – aiškino specialistė.

Daugiausia nusižengimų – dėl galimybių paso

Pasak M. Navašinskaitės, užfiksuota pažeidimų, kada maitinimo įstaiga neprašė klientų galimybių paso, nors turėjo prašyti: „Tarp pažeidimų, užfiksuotų dėl galimybių paso, buvo daugiausia tų atvejų, kai į viešąją maitinimo įstaigos vidų yra laisvai įleidžiami lankytojai ir aptarnaujami viduje net neprašant galimybių paso“.

Mūsų inspektoriai buvo nuvykę į „Gustuko“ piceriją ir ten buvo atliktas patikrinimas. Nustatyta, kad prie įėjimo nebuvo tikrinami galimybių pasai.

„Nusižengimai yra fiksuojami dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui, kai nėra užtikrinamas dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas, kai nėra sudarytos galimybės darbuotojams prieš pradedant darbą pasimatuoti kūno temperatūrą, prie įėjimų lankytojams turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymąsi, čiaudėjimo bei kosėjimo etiketą. Tokie dalykai kaip cukrus, padažai, prieskoniai turėtų būti tiekiami vienkartiniuose įpakavimuose, netgi rekomenduojama naudoti vienkartinius meniu. Jeigu nėra tokios galimybės, tuomet viešojo maitinimo įstaigų administracijos turi užtikrinti meniu dezinfekavimą“, – sakė ji.

Specialistė paaiškino, kas gresia reikalavimų nesilaikančioms įstaigoms ir lankytojams: „Šiuo metu gali būti taikomos sankcijos ir gali būti skiriamos piniginės baudos fiziniams asmenims nuo 500 iki 1500 eurų. Juridiniams asmenims, įstaigoms – nuo 1500 iki 6000 eurų. Pagal administracinių nusižengimų kodeksą, yra duodamos variacijos, kuomet yra lengvinančios ir sunkinančios aplinkybės. Vertinama reali grėsmė ir tuomet atsižvelgiama į tai, kokie padariniai, ar yra kažkokios lengvinančios ar sunkinančios aplinkybės. Tada teisės aktų numatyt tvarka yra skiriama bauda. Kai nėra pateikiama informacija, tuomet – lengvas pažeidimas, bet kai nesitestuoja darbuotojai ar nėra tikrinamas galimybių pasas, tai yra tikrai griežtas pažeidimas“.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pasak M. Navašinskaitės, nors be galimybių paso galima pietauti lauko kavinėse, tačiau lankytojas negali gauti apkloto, kad būtų šilčiau: „Operacijų vadovo sprendime yra nurodyta – jeigu viešojo maitinimo įmonė aptarnauja lankytojus tiek su galimybių pasais, tiek be, tokiu atveju apklotai lankytojams negali būti siūlomi“.

Maitinimo įstaigos nepatenkintos

„Skundų dėl operacijų vadovo sprendimo nesilaikymo esame gavę, tikrai tarnyba visada reaguoja, vyksta į patikrinimus. Kaip mes atsirenkame? Mes turime nusistatę vidinę tvarką, daugiau orientuojamės į didžiuosius miestus, taip pat matome vasaros tendenciją, kad daugiau dėmesio kreipdavome į miesto šventes, į kurortus, į pajūrius. Turime nusimatę skaičių – didieji miestai per savaitę turi patikrinti ne mažiau kaip 25 maisto tvarkymo subjektus, o mažiesiems paliktas mažesnis skaičius. Taip pat inspektorius raginame kreipti dėmesį į įstaigų užimtumus, patikrinimai vyksta ir vakarais, ir netgi savaitgaliais“, – kalbėjo specialistė.

Girdime nusiskundimų, kad verslas tikrai nukentėjo šioje situacijoje ir šiuo laikotarpiu, kad yra sunku, kad nespėja netgi reaguoti į visus pasikeitimus.

„Inspektoriai įeina per bendrą lankytojų įėjimą ir tas pirminis žodis nėra „sveiki, mes atvykome, mes jus tikriname“. Vertinama netgi iš stebėtojo pozicijos, pavyzdžiui, ar prie durų yra žmogus, kuris kontroliuoja srautus, kuris tikrina, yra įvertinta, ar prie įėjimo yra pateikta informacija, ir tuomet jau eina į vidų ir tikrina. Mes turime patikrinimo aktus, turime nusimatę klausimynus, į ką atkreipiame dėmesį ir ką tikriname“, – šnekėjo M. Navašinskaitė.

Tačiau esą maitinimo įstaigos skundžiasi, kad tokių nurodymų laikytis sunku: „Girdime nusiskundimų, kad verslas tikrai nukentėjo šioje situacijoje ir šiuo laikotarpiu, kad yra sunku, kad nespėja netgi reaguoti į visus pasikeitimus, tačiau yra ir labai sąmoningų verslų, kurie akcentuoja, kad laikosi visų sprendimų, skiepijasi, ragina skiepytis ar testuotis, nenori grįžti į tą duobę, nenori vėl užsidaryti ir nori dirbti“, – teigė ji.

M. Navašinskaitė kalbėjo ir apie „Gustuko“ piceriją, kuri viešai deklaravo, kad nepriims tų, kurie turi galimybių pasus: „Buvo sureaguota į skundą ir mūsų inspektoriai buvo nuvykę į „Gustuko“ piceriją ir ten buvo atliktas patikrinimas. Nustatyta, kad prie įėjimo nebuvo tikrinami galimybių pasai. Dar vienas iš pažeidimų buvo tai, kad, kadangi verslai turi informuoti apie tai, kad priima su galimybių pasu, pas juos buvo reklama, kad jie priima visus lankytojus – tiek su galimybių pasu, tiek be galimybių paso“.

Tačiau baudų „Gustuko“ picerijoje buvę lankytojai negavo: „Mes lankytojų negalime nei kontroliuoti, nei bausti, mes tikriname tik įstaigas, todėl visos sankcijos yra taikomos būtent įstaigoms ir įstaigų vadovams“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Pastebejimas

O kaip bl mums išgyventi????? Jei jis nesaugo savęs, pats kaltas. O pasiskiepijusiu, juk, kaip jus sakote, niekas nebeapkres:) Ar bent žinote, kiek maitinimo įstaigos, kur jūs norite pasilinksminti ar pavalgyti, yra investavę savo lėšų? Valstybei px ant mūsų o mums, tuomet, px ant neigalios vyriausybės. Aišku, tie, kurie gėrė pas save virtuvėje ant tabureciu, jie ir niekur neis. Bet kuo kalti kiti?

Anonimas

ir protingai daro . nes jaigu prades prasyti to ALISU PASO reiks kamara UZDARYTI !!

Pil.

Patys sau prieštarauja. Kaip galima tikėti ,kad būtina skiepytis ir būsi apsaugotas.Pasirodo, kad jokios garantijos nėra., skiepyti yra viruso nešiotojai, nuo jų galima užsikrėsti,galimi susirgimai ir dėvėti kaukes jiems taip pat reikia ir atstumo laikytis taip pat. Nesupratau tada, kam tas galimybių pasas, kam tie draudimai dideliuose prekybos centruose,kodėl vieni gali lankytis, kiti ne . Juk visi draudimai aiškiai parodo, kad jokios garantijos nėra, nei vienai žmonių pusei.Galvokite ką darote ,siūlau apmąstyti visai Šimonytes ir Dulkio komandai,nes negražiai atrodys ,kaip visa Tiesa išaiškės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS