Mato artėjančios krizės ženklų: infliacijos spiralė Lietuvoje gali įsisukti labai stipriai | KaunoDiena.lt

MATO ARTĖJANČIOS KRIZĖS ŽENKLŲ: INFLIACIJOS SPIRALĖ LIETUVOJE GALI ĮSISUKTI LABAI STIPRIAI

Kol vieni skeptiškai vertina kalbas apie artėjančią krizę, kiti svarsto, kaip ekonomikos krizė paveiktų jų gyvenimus. Artimiausioje ateityje infliacijos spiralė Lietuvoje gali įsisukti labai stipriai.

Kainos auga kartais

KTU ekonomistų vykdomo tyrimo „Ekonomikos aktyvumo vertinimas ir prognozavimas realiuoju laiku, naudojant didžiuosius duomenis“ duomenimis, šių metų liepą, palyginti su sausiu, manų kruopų kaina vidutiniškai Lietuvoje išaugo 83,7 proc., kukurūzų miltų – 69,7 proc., grikių – 33,1 proc., kvietinių miltų – 29,4 proc., o atskirų prekių kainų augimas fiksuojamas net ne procentais, o kartais.

Energetikos sektoriaus kainų didėjimas (liepą euro zonoje energijos išteklių kainos augo beveik 40 proc.) dar labiau išaugino žaliavų, žaliavinio maisto kainas – dalis maisto prekių pabrango vos ne dvigubai.

Energijos išteklių brangimas turi tiesioginę sąsają su praktiškai bet kuria pramonės ar paslaugų sritimi, o įvertinant Rusijos apribotą dujų tiekimą Europai, sunkiai prognozuojamą geopolitinę situaciją, šie veiksniai artimiausioje ateityje infliacijos spiralę Lietuvoje gali įsukti labai stipriai.

Tokia situacija nestebina, nes mažos atviros ekonomikos šalys, tokios kaip Baltijos šalys, yra itin jautrios bet kokiems nestabilumams ir ekonomikos šokui. Karas Ukrainoje, energetikos krizė, įtampa žaliavų rinkoje ar logistikos grandinių trikdžiai – visi šie faktoriai daro įtaką rinkai.

Remiantis ES statistikos tarnybos (EUROSTAT) duomenimis, Lietuvos metinė infliacija šių metų liepą sudarė net 20,8 proc. (birželį – 20,5 proc.) ir buvo viena didžiausių, palyginti su kitomis euro zonos valstybėmis. Svarbu atkreipti dėmesį, kad nuo birželio infliacija padidėjo 0,7 proc. punkto. Prastesnė situacija buvo tik Estijoje (22,7 proc.) ir Latvijoje (21 proc.).

Prognozė: pasak V.Pilinkienės, jau dabar visi ekonomikos rodikliai signalizuoja apie artėjančią ekonomikos krizę ir, atrodo, piko dar nepasiekėme. KTU nuotr.

Paveiks įprastą gyvenimą

Jau dabar visi ekonomikos rodikliai signalizuoja apie artėjančią ekonomikos krizę ir, atrodo, piko dar nepasiekėme. Kaip ir bet kokiu kriziniu laikotarpiu, pagrindinė rekomendacija – klasikinė, susijusi su žmogaus gyvenimo būdu: atsidėti 10 proc. nuo pajamų kas mėnesį arba turėti minimaliai 3–6 mėnesių darbo užmokesčio dydžio santaupų. Kitaip tariant, norint susiveržti diržus saikingai, taupyti reikėtų pradėti jau dabar.

Šiandien Lietuvoje kone garsiausiai kalbama apie kylančias elektros kainas. Natūralu, kad tai labiausiai paveiks tas įmones, kurios savo gamybos ar paslaugų teikimo procesuose yra imlios elektros energijos vartojimui. Tai gali būti tiek gamybos, tiek paslaugas teikiančios įmonės, kurių prekės nėra pirmo būtinumo. Pavyzdžiui, apgyvendinimo, maitinimo, turizmo sektoriai, kurie dar ir po pandemijos nevisiškai atsigavę.

Jau dabar girdime, kad veiklą žiemai planuoja stabdyti dalis viešbučių, laikinai stoja viena didžiausių įmonių Lietuvoje „Achema“. Nekilnojamojo turto (NT) sandorių mažėjimas signalizuoja ne tik apie NT rinkos susitraukimą, bet gali kelti pavojų visam statybos sektoriui. NT sandorių šiais metais sausio–liepos mėnesiais buvo sudaryta 17 proc. mažiau nei analogišku laikotarpiu praėjusiais metais. Net ir laikinas NT vystytojų stabtelėjimas apsižvalgyti, kas bus, turi neigiamos įtakos susijusiems sektoriams.

Karas Ukrainoje, energetikos krizė, įtampa žaliavų rinkoje ar logistikos grandinių trikdžiai – visi šie faktoriai daro įtaką rinkai.

Kaip dėl atlyginimų?

Be abejo, spaudimas dėl atlyginimų kilimo išlieka. Tuo labiau kad jau girdimas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymas didinti minimalią mėnesinę algą (MMA) iki 800 eurų, o neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) – iki 740 eurų, taip pasidalijant darbo užmokesčio didinimo naštą tarp darbdavio ir valstybės. Tai leistų patiems pažeidžiamiausiems bent jau patenkinti būtiniausius poreikius, susimokėti už elektrą ir šildymą.

Kalbant apie kitas dirbančiųjų grupes ir jų atlygį, viskas priklausys nuo to, kiek yra tvarūs įmonių verslo modeliai, kokia eksporto rinkų padėtis ir atvirumas, kiek verslas priklausomas nuo energijos išteklių. Beje, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) rekomendacijos Lietuvai yra panašios kaip ir 2008–2009 m.: mažinti valstybės išlaidas ir biudžeto deficitą, kas signalizuoja ribotą darbo užmokesčio augimą viešojo sektoriaus darbuotojams.

COVID-19 pandemijos laikotarpiu Vyriausybės, kaip aktyvios ekonomikos skatintojos, vaidmuo padėjo išvengti arba bent jau sumažinti verslo bankrotų skaičių. Kaip elgsis Lietuvos Vyriausybė šį kartą, sunku pasakyti. Tačiau euro zonos valstybės viena po kitos praneša apie ekonomikos skatinimo priemones, skirtas bent dalinai išlaikyti vidaus vartojimą ir verslo gyvybingumą.

Pasaulis – krizės akivaizdoje

Žvalgantis po Europą akivaizdu, kad euro zonos šalių vyriausybės nesiruošia likti pasyviomis situacijos stebėtojomis, o bando gelbėti savo ekonomikas nuo recesijos ir mažėjančio vartojimo, taikydamos įvairias ekonominės politikos priemones.

Prancūzija skyrė papildomą 20 mlrd. eurų paramos paketą, kuris skirtas infliacijai švelninti ir energijos išteklių kainoms mažinti. Įgyvendinant šio paketo priemones, numatyta darbuotojų degalų pašalpa (nuo 300 iki 500 eurų, priklausomai nuo pajamų ir atstumo iki darbovietės), kuri bus taikoma pusei visų mažesnes pajamas gaunančių žmonių, taip pat padidintos išmokos mažas pajamas gaunantiems žmonėms ir neįgaliesiems.

Vokietijos vyriausybė parengė su energijos ištekliais susijusį paramos paketą, kurio vertė viršija 30 mlrd. eurų, įskaitant 300 eurų vertės vienkartinę išmoką dirbantiesiems, papildomas socialines išmokas, sumažino benzino ir dyzelino mokesčius, įvedė nuolaidas autobusų ir traukinių bilietams.

Italija metų pradžioje patvirtino 35 mlrd. eurų pagalbos paketą, kurį rugpjūtį papildė dar 17 mlrd. eurų (iš viso tai sudaro daugiau nei 2 proc. Italijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Jis skirtas namų ūkiams ir verslui kovoti su infliacijos padariniais ir aukštomis energijos išteklių kainomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Sublizgėjo "profesorė"

Vargas, kai tokio lygio yra profesorės. Vaikas trečios ar ketvirtos pradinės mokyklos klasės, maždaug 10 metukų geresnį rašinėlį parašytų panaudodamas statistiką, kurią matome visi internete. Klausimas: ką dirba tokia profesorė? Kokie idiotai eina į jos paskaitas? Visiška degradacija. Juk jei ji yra proto vargšė, idiotė, galėjo redakcija parašyti, kad tekstas yra parašytas vaikų darželio vaiko kuriam 6 metukai , ir viskas.

vo tep draugai, nepatenkintieji

Keistos tos prognozės o dar keistesni komentarai. Kai žmogus mato tik savo nosies galiuką ir nieko neišmano apie makro ekonomiką, nemato pasaulinės situacijos, jiems tik duok daugiau, valdžia šita neduoda,o nustumti nuo valdžios aukso kalnus žadėdami pila kritiką ant valdančiųjų, nenurodydami iš ko duoti, kai visi nenori mokesčių mokėti, reikalauja juos mažinti. Išmokime gyventi vakarų siūloma patirtim. Ir ten ne visi gyvena džiaugsmingai keliadami po kurortus, kitas šalis . Nausėdos gerovės valstybė, taip kaip "saulės nešėjų" kominzmo sukūrimas:kiekvinam pagal poreikį, iš kiekvieno pagal galimybes. Žinote kuo pasibaigė tos "perspektyvos"Gorbačiovą galite peikti, galite girti , bet nors išdrįso pasakyti: kokie jūs laimingi, kad nežinote kokie nelaimingi. Taip pirmieji amerikonai atvykę į Lietuvą pasakė

Nuomone

Man negalai ir neydomu tų žmonių kurie gerai gyvena, milionieriu, kur turi geras įmonės, darbus, šiltas vieteles valstybės tarnyboje, politikoje, bet man gaila tų žmonių Lietuvoje kurie gauna MMA atlyginimą arba panašu į jį, ir dar o jei turi vaikų,,,kaip išgyventi užduotu klausimą tai mamai ar tėčiui su vaikais už kokius 550-700eur? Priemonės vien kiek į mokyklą kainuoja, elektra, kelione iš į darbą, valstybė ir verslai vis dar skaičiuoja rekordinius pelnus, o žmonėms spyga, MMA riša jau su našumu, ir pan kad nereikėtų vergams algų kelti. Ruoskites emigracija jau prasideda...velniop tokia šalį kuriai jos tautiečiai nerūpi, velniop...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS