Mažos ir vidutinės įmonės ieško būdų, kaip nepasiduoti pesimizmui | KaunoDiena.lt

MAŽOS IR VIDUTINĖS ĮMONĖS IEŠKO BŪDŲ, KAIP NEPASIDUOTI PESIMIZMUI

  • 0

Baltijos šalių smulkusis ir vidutinis verslas, planuodamas 2015 metus, laikosi nuosaikesnių finansinio augimo planų negu 2014-aisiais. Tačiau, nepaisant įtemptos geopolitinės situacijos, iššūkių euro zonoje ir vidaus rinkose, įmonės įžvelgia galimybių toliau augti.

Lietuvos įmonių  eksporto ir personalo plėtros planai yra didžiausi iš Baltijos šalių. Latvijos bendrovės nusiteikusios optimistiškiausiai dėl apyvartos augimo, o Estijoje ir toliau yra didžiausia ketinančių investuoti įmonių dalis Baltijos šalyse. Tokie duomenys skelbiami SEB bankų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje išleistoje apžvalgoje „Baltic Business Outlook 2015“, parengtoje remiantis trijų šalių mažų ir vidutinių įmonių apklausomis.

Jų duomenimis, šiemet apyvartos augimo tikisi 77 proc. Baltijos šalių įmonių (2014 m. — 89 proc.). Latvijoje tokių įmonių dalis yra didžiausia — 83 proc., Estijoje — 80 proc., o Lietuvoje — 69 procentai. Visų trijų šalių verslininkai dažniausiai tikisi nuosaikaus iki 15 proc. apyvartos padidėjimo.

„Nors yra daug veiklos ir ekonominių iššūkių, smulkusis ir vidutinis verslas randa atspirties taškų, kurie padeda tikėtis kad ir nedidelio, bet vis tik augimo. Tiesa, matyti, kad tam trijų Baltijos šalių įmonės renkasi skirtingas taktikas“, — sako Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

Apklausų metu paaiškėjo, kad nors mažų įmonių pagrindinė rinka ir toliau yra vidaus rinka, šiemet iš trijų Baltijos šalių eksportui daugiausia dėmesio skirs Lietuvos mažos ir vidutinės įmonės. Tokių planų turi 33 proc. lietuviškų bendrovių (Estijoje — 28 proc., Latvijoje — 18 proc.).

„Lietuvos geografinė padėtis yra labai patogi ir įmonės tai siekia išnaudoti. Be to, pastaraisiais metais valstybė skiria daug pastangų plėsdama Lietuvos ekonominius santykius su naujomis šalimis, įgyvendina įvairias su eksporto skatinimu susijusias programas, skirtas būtent mažesnių įmonių segmentui. Tai irgi drąsina verslininkus ieškoti naujų galimybių užsienyje“, — pastebi V. Doveika.

Lietuvos smulkusis ir vidutinis verslas tarp Baltijos šalių taip pat turi daugiausia planų kurti naujas darbo vietas — įdarbinti naujų žmonių ketina beveik trečdalis įmonių (29 proc.). Estijoje tokių planų turi 23 proc., o Latvijoje — 13 proc. verslininkų. Pasak V. Doveikos, noras didinti darbuotojų skaičių taip pat svarbus rodiklis, rodantis kad šalies smulkusis ir vidutinis verslas pesimizmui nepasiduoda.

Estijoje įmonės šiemet daugiau dėmesio skirs investicinių projektų įgyvendinimui. Šiemet investuoti čia ketina 41 proc. verslininkų. Lietuvoje ir Latvijoje tokių įmonių dalis mažesnė — atitinkamai 29 ir 28 procentai. Pasak V. Doveikos, Estijoje  įmonės metai iš metų  daug dėmesio skiria verslo procesams automatizuoti, modernizuoti,  inovacijoms diegti ir taikyti, todėl ir investicijų planai bei investicijų portfelis čia didesni.

Tuo tarpu Latvijos įmonės, nors apyvartos augimo tikisi labiausiai, aktyvumu šiemet nusileidžia ir Lietuvai, ir Estijai. Remiantis apklausų duomenimis, šios šalies mažos ir vidutinės įmonės mato mažiausiai eksporto galimybių, taip pat yra suplanavusios mažiausiai investicijų ir inovacijų. „Ko gero, įmonės čia dar labiau optimizuos ir tobulins  savo veiklą ir sieks turimais pajėgumais pasiekti geresnių rezultatų“, — sako V. Doveika.

Mažų ir vidutinių įmonių apklausas, kurių metu verslininkai teikė veiklos prognozes 2015 metams, SEB bankai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atliko 2014 metų rudenį. Iš viso apklausta daugiau kaip 6 tūkst. įmonių, kurioms bankai teikia savo paslaugas. Apklausoje Lietuvoje iš viso dalyvavo 1 266 įmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS