Mažus atlyginimus mokančiose įmonėse – tikrinimai | KaunoDiena.lt

MAŽUS ATLYGINIMUS MOKANČIOSE ĮMONĖSE – TIKRINIMAI

  • 0

Valstybės institucijos ketina patikrinti įmones, kurios darbuotojams moka mažiau nei minimalią algą. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ir „Sodra“ kartu tikrins pasirinktas įmones, kurios žmonėms dalį atlyginimo moka vokelyje arba deklaruoja trumpesnes darbo valandas. 

„Mes darbdaviams per elektroninę sistemą išsiųsime pranešimus, kad pagal mūsų duomenis jie turi darbuotojų, kurie gauna mažiau nei minimalus atlyginimas, ir prašysime mums pateikti tam tikrus įrodymus, kodėl taip yra. Bandysime kontroliuoti ir skatinti darbdavius mokėti bent jau minimalų atlyginimą“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Anot jo, šiuo metu yra apie 39 tūkst. įmonių, mokančių mažesnius nei MMA atlyginimus. „Sodros“ skaičiavimais, jei didžioji dalis šių įmonių darbuotojų gautų bent minimalią algą, Sodra“ gautų papildomai apie 100 mln. eurų per metus.

VDI vadovas Gintaras Čepas kalbėjo, jog tikrinimai nepalies skaidriai veikiančio verslo.

„Vis pastebime tendenciją, jog yra slepiamas darbo laikas (...). Turėsime koncentruotis tik į tas įmones, kurios bus atrinktos mūsų kaip rizikingiausios“, - sakė G.Čepas.

VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas tikino, jog nustačius mokesčių vengimą ar darbo teisės pažeidimų, įmonėms bus skiriamos baudos.

„Jeigu yra nustatoma, kad realiai buvo mokamas kitoks darbo užmokestis nei apskaityta buhalterinėje apskaitoje, tai sankcijos bus siejamos su tuo, kas numatyta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme. Atitinkamai bus priskaičiuojami delspinigiai, skiriamos baudos. Paprastai susidaro nemenkos sumos“, - teigė A.Klerauskas.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu veikia 38,9 tūkst. įmonių, kuriuose mažiausiai 10 proc. darbuotojų gauna MMA nesiekiantį atlyginimą. Iš viso yra 119,5 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS