Medikai: biudžeto projektas nerodo, kad įsipareigojimai dėl algų kėlimo bus įvykdyti | KaunoDiena.lt

MEDIKAI: BIUDŽETO PROJEKTAS NERODO, KAD ĮSIPAREIGOJIMAI DĖL ALGŲ KĖLIMO BUS ĮVYKDYTI

Medikų atstovai sako, kad valdžios planai didinti medikų algas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo ir pakankamai nedidėjantys įkainiai už paslaugas neleis kitąmet pakelti algų, kiek žadėta.

Ketvirtadienį opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos posėdyje, kurioje dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, medikų profesinių sąjungų atstovai tikino, jog jaučiasi nesaugūs dėl planų kitąmet 200 mln. eurų didinti PSDF rezervą. Jį numatoma naudoti sektoriaus išlaidoms, tarp jų – ir atlyginimų didinimui.

„Jei dedame į rezervą ir jau žinome, kad kažkam panaudosime, ar nebūtų tikslingiau ir įdėti ten, kur mes ir panaudosime? Tikrai, nusiramintų aistros medikų bendruomenėje, politikų tarpe. Bet yra užsispyrimas – įdėsiu į rezervą ir man gal leis panaudoti?“, – BNS teigė Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė Živilė Gudlevičienė.

„Jaučiasi, kad ministras neatstovauja medikų bendruomenei, o atstovauja partijai, vykdo jos nurodymus“, – tikino ji.

Organizacijos „Lietuvos medikų forumas“ vadovas Valdas Pečeliūnas ragino politikus kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, „ar tai yra suderinama su Konstitucija“.

„Formaliai, jos naudojamos sveikatai, bet realiai jos naudojamos biudžeto rodiklių balansui (...), lėšos galėtų būti naudojamos ir jei Konstitucinis teismas imperatyviai lieptų, Lietuvos žmonėms būtų didelė parama“, – tikino jis.

Medikus vienijančios organizacijos atstovai tikina, kad įvertinus didžiųjų įstaigų atlyginimų lapelius, šiemet nebuvo įvykdytas susitarime su medikais numatytas pažadas, kad atlyginimai kils vidutiniškai 15 procentų. Ministerija yra deklaravusi, jog vidutinis mėnesinis gydytojo atlyginimas iki mokesčių perkops 3 tūkst. eurų, slaugytojų sieks apie 1,6 tūkst. eurų.

Mes tikrai tuo netikime. Apsiklausėme, kiek didėjo atlyginimai, praktiškai jie nedidėjo.

A. Veryga žurnalistams pabrėžia, kad PSDF rezervas galės būti naudojamas ir medikų algoms, ir kompensuojamiems vaistams ir tikina, kad į rezervą įsipareigojimai perkeliami apsidraudžiant, jei kitąmet ekonomika neaugs tiek, kiek planuota.

„Viskas priklausys nuo ekonomikos. Jei augimas bus toks, kaip planuojama, tikiuosi, kad mes galėsime įgyvendinti visus įsipareigojimus, kuriuos ir esame pasirašę (...). Nuo kitų metų vidurio turėtumėme pasiekti tokius skaičius“, – Seime tvirtino A. Veryga.

„Mes tikrai tuo netikime. Apsiklausėme, kiek didėjo atlyginimai, praktiškai jie nedidėjo“, – tikino Ž. Gudlevičienė.

Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkės pavaduotoja Jurgita Sejonienė tvirtino, kad norint, kaip numatyta, ir kitąmet didinti atlyginimus vidutiniškai 15 proc., reikėtų maždaug tokia dalimi didinti ir įkainius už paslaugas. Šiuo metu jie didėja apie 8 procentais.

Tuo metu ministras ragina pačias profesines sąjungas išsireikalauti iš įstaigų vadovų, kad šie parodytų, kiek gavo pinigų ir kur juos panaudojo.

Konservatoriai: ruošiamasi krizei?

Opozicinės TS–LKD frakcijos atstovai taip pat kritikuoja valdančiųjų planus perkelti dalį numatytų išlaidų į PSDF rezervą, taip pat primena savo siūlymą lėšų rasti verčiau stabdant neapmokestinamųjų pajamų (NPD) didinimą 2020-2021 metais.

Ingrida Šimonytė klausė A. Verygos, ar 200 mln. eurų fondo rezerve reiškia, kad Vyriausybė ruošiasi panašiai į prieš dešimtmetį buvusiai ekonomikos krizei ir kodėl „neproporcingai didelė dalis skiriama būtent jūsų fondui“.

„Pagal analogiją, bandau įsivaizduoti, kad jūs turbūt ruošiatės tokiai krizei, kokia buvo 2009 metais, kai ekonomika smigo 20 proc., o pajamos – 30-čia. Koks yra jūsų tikslas, koks tas scenarijus, kuriam ruošiatės formuodami rezervą ir kada jūs sustosite?“, – klausė ji.

A. Veryga kartoja, kad tai yra dėl siekio laikytis fiskalinės drausmės. Patį susitikimą frakcijoje pavadino „Linčo teismu“.

„Galvojau, kad bus susitikimas su frakcija. O šita frakcija, panašu, kad organizuoja viešus Linčo teismus, susikviečia pacientų organizacijas, medikus. Mes su jais bendraujame, mums nereikia tarpininkų konservatorių, kurie mums trukdytų šnekėtis“, – žurnalistams teigė jis.

Vyriausybės Seimui pateiktame kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projekte numatoma, jog išlaidos augs 7,4 proc. arba 145 mln. eurų ir sieks 2,1 mlrd. eurų. Per 200 mln. eurų numatoma pervesti į fondo rezervą – jis metų pabaigoje sudarytų 600 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS