Metų renovacijos projektais išrinkti daugiabučiai Marijampolėje ir Šiauliuose | KaunoDiena.lt

METŲ RENOVACIJOS PROJEKTAIS IŠRINKTI DAUGIABUČIAI MARIJAMPOLĖJE IR ŠIAULIUOSE

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) inicijuoto Metų renovacijos projekto konkurso nugalėtojais paskelbti du pernai atnaujinti daugiabučiai: Marijampolėje, Kosmonautų g. 2, ir Šiauliuose, Energetikų g. 11.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija (AM), nugalėtojai buvo išrinkti įvertinus ekspertų komisijos nuomonę ir visuomenės balsus. Pirmasis gavo daugiausia ekspertų komisijos balų, o antrasis pelnė daugiausia visuomenės simpatijų po atviro balsavimo internetu.

Komisiją sudarė Lietuvos ir užsienio ekspertai: Vokietijoje įsikūrusios asociacijos „Būsto iniciatyva Rytų Europai“ valdybos pirmininkas iš Vokietijos Knutas Holleris, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentas Giedrius Šiupšinskas, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius, Būsto rūmų ir Aplinkos ministerijos atstovai.

AM teigimu, ekspertų komisijos išrinktas Marijampolės daugiabutis išsiskyrė ne tik pasiektais aukštais energinio efektyvumo rodikliais, bet ir inovatyviu požiūriu į renovaciją.

Atnaujinant šį namą, buvo taikytos tiek pagrindinės energiją taupančios priemonės (apšiltintos sienos ir stogas, pakeisti langai, įstiklinti balkonai, pakeista šildymo sistema), tiek papildomos - įrengta geoterminė ir saulės kolektorių šildymo sistema.

Iki renovacijos šiame daugiabutyje vienam kvadratiniam metrui apšildyti reikėjo 140,19 kWh energijos, o dabar - 24,71 kWh. Šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio išmetimas į aplinką per metus sumažėjo beveik 95 tonomis.

Renovacijos privalumus įrodo ir šalies gyventojų nugalėtoju išrinktas Šiaulių daugiabutis, kuriame po modernizavimo tris kartus sumažėjo energijos suvartojimas, pagerėjo gyvenimo kokybė ir išaugo nekilnojamojo turto vertė.

ELTA primena, kad sekmadienį baigėsi BETA iniciatyva pradėti Metų renovacijos projekto rinkimai. Jų tikslas - atskleisti esminius renovacijos privalumus ir paskatinti senų namų gyventojus įsitraukti į daugiabučių namų atnaujinimo programą.

Metų renovacijos projektą rinko šalies visuomenė bei tarptautinė ekspertų komisija, sudaryta iš įvairių sričių profesionalų, kurie atnaujintus namus vertino skirtingais aspektais - nuo energinio efektyvumo rodiklių iki architektūrinių sprendimų. Svarbiausi jų - energinis efektyvumas, architektūriniai sprendimai, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkos tausojimą ir bendruomeniškumas, nurodė BETA.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O

Koks valstybes šulas ar ju vaikai.... gyvena energetiku 11 gatveje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS