Ministerija: pensija turi priklausyti nuo sumokėtų įmokų, o ne nuo stažo | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: PENSIJA TURI PRIKLAUSYTI NUO SUMOKĖTŲ ĮMOKŲ, O NE NUO STAŽO

Senatvės pensija turėtų priklausyti nuo žmogaus sumokėtų įmokų „Sodrai“, o ne nuo darbo stažo, ypač jei darbuotojas mažai uždirba ir moka mažas įmokas, sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė.

Pasak ministerijos Pensijų skyriaus vedėjos Ingos Buškutės, mažiau reikšmės teikiant stažui, žmonės stengsis daugiau uždirbti ir mokėti didesnes „Sodros“ įmokas.    

„Didesnis dėmesys individualiai pensijos daliai yra svarbus tuo, kad skatina žmones ne tik susimokėti („Sodros“ įmokas – BNS) nuo grindų (MMA – BNS), kokią prievolę turi. Reikia keisti mąstymą – pensija turi priklausyti nuo įmokų, o ne nuo to, kiek sumokama nuo MMA“, – trečiadienį Seimo „darbiečių“ frakcijoje teigė I. Buškutė.  

„Labai daug žmonių nori dirbti neskaidriai, jie tuo ir naudojasi – susimoka nuo „grindų“ (mažiausių reikalaujamų pajamų – BNS), bet nemoka didesnių įmokų“, – tvirtino ministerijos atstovė.

Reikia keisti mąstymą – pensija turi priklausyti nuo įmokų, o ne nuo to, kiek sumokama nuo MMA.

I. Buškutė priminė, kad Konstitucinis Teismas ne kartą yra pakartojęs, jog vienintelis pagrindas diferencijuoti pensijas pagal jų dydį yra sumokėtos įmokos.

„Ne faktinis darbo laikas ar dar kažkas, o sumokėtos įmokos“, – pabrėžė ministerijos atstovė. 

Tuo metu parlamentaras Valentinas Bukauskas piktinosi, kad individualiai dirbantiems gyventojams reikia dirbti 30 ar 40 metų, kad jiems susikauptų 15 ar 20 metų darbo stažas.

Pasak jo, daugiausia tokių žmonių yra periferijoje, kur pajamos ir darbo apimtys nėra tokios didelės.

„Kaime turėjo kirpyklėlę, tas valandas išbuvo, ir vaikai buvo neprižiūrimi... Ir jie gaus keliais eurais daugiau negu tie, kurie iš viso nedirbo“, – teigė parlamentaras. Anot jo, tokių žmonių yra apie 90 tūkst.

I. Buškutės teigimu, individualiai dirbantiems žmonėms vienerių metų darbo stažas susikaupia, jeigu jie per metus sumoka „Sodros“ įmokas nuo 12 MMA ar didesnės sumos (nuo 2022 metų sausio – 8760 eurų).

Seimas šią savaitę priėmė Socialinio draudimo pensijų įstatymo įstatymą, nustatantį, kad vidutinė senatvė pensija nuo 2022 metų sausio didės 51 euru iki 465 eurų, o su būtinuoju stažu – 48 eurais iki 489 eurų.

Nuo šiol bus siekiama, kad bazinė dalis ir jos įtaka bendroje pensijoje palaipsniui mažėtų, o individuali – didėtų, tačiau stažas ir toliau turės įtakos – jei jis viršys 30 metų, sparčiau bus indeksuojama bazinė pensijos dalis.

Bazinė pensija šiemet siekia 198 eurus, o kitais metais – kiek daugiau nei 215 eurų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

J

Jeigu nuo sumoketu imoku bus mokama pensija bet stazas liks niekinis tai visi vagys aferistai kurie sedi siltose kedese per 1 metus sumokes imokas nes gaudami po 20000 algos o dar kiti ir daugiau tai yra skirtumai tarp 1000 algos sumoketu imoku ir mulkiu imoku bet kaip mulkiu vyriausybe tai tokie ir sprendimai

Balvonai

Pensijos dydis pinigine išraiška priklauso nuo sumokėtų įmokų ,na o pensijų įstatymai (dėl procentinio didinimo,teisės gauti pensiją ar kiti reikalai)taikomi pagal dirbtus metus,t.y visą stažą nežiūrint kur ir kada jis dirbo ,taip pat ir studijų metai,vaikų auginimo metai priklauso .Taip yra Vokietijoje .Dirbau ten 7 metus bet mano darbo stažas skaičiuojamas 36 metai,studijos,darbas tarybų Lietuvoje ir darbas Vokietijoje .Tai yra teisinga niekas nesako ,kad tu dirbai tik 7 metus o visą gyvenimą tinginiavai ,kaip yra sakoma LT.Bet pinigus gaunu tik už tuos 7 metus,kuriuos mokejau įmokas .Vokietijos pensijų tarnybos ,matydamos mano darbo stažą ir istorija reiškia užuojautą dėl lietuviškos pensijos dydžio .Kas metai jie didina pensijas ir procentai nuo mano gyvenimo stažo ,nesvarbu kur dirbau.

Irena

Tai kuo zmogus kaltas,kad visa mano darbo laika tik minimalus atlyginimas buvo!?Tai daugiau niekas nebus suinteresuotas dirbti uz minimalu atlygi.Mano darbo stazas 46,7 metu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS